4 ingrediente din DEODORANTELE din comerț asociate cu risc de CANCER la SÂN (+ o rețetă naturală)
Deodorantele din comerț sunt considerate indispensabile de persoanele care transpiră mult. Funcționează prin combaterea mirosului produs de bacteriile din secrețiile pielii. Antiperspirantele sunt subtipuri de deodorante care blochează glandele sudoripare, prevenind formarea transpirației pe piele.
Ele conțin numeroase substanțe chimice periculoase care trebuie evitate: agenți antibacterieni, parfumuri sintetice, conservanți, săruri de aluminiu și parabeni.
Cuprins
Citiți eticheta deodorantului pe care îl cumpărați
Un deodorant eficient nu este însă cel care împiedică transpirația excesivă, ci cel care permite pielii să respire dar reușește să mascheze mirosul neplăcut de transpirație.
Înainte de a cumpăra un deodorant, citiți eticheta și alegeți un produs cât mai natural posibil. Iată ce ingrediente trebuie să evitați:
• Aluminiu. Sărurile de aluminiu sunt principalii compuși folosiți la fabricarea antiperspirantelor, deoarece ei blochează producția transpirației. Câteva studii au arătat că aluminiul are capacitatea de a penetra pielea și de a se acumula în țesutul mamar, crescând astfel riscul de cancer la sân.
În Europa se fac deja presiuni pentru reducerea nivelurilor de acest metal din antiperspirante și îmbunătățirea profilului lor de siguranță.
• Ftalați. Acești agenți de suspensie se găsesc în majoritatea produselor de îngrijire personală și în produsele parfumate. Sunt considerați perturbatori endocrini, întrucât cresc activitatea estrogenului și blochează activitatea androgenă.
Studiile pe animale au asociat aceste efecte cu prelungirea ciclurilor menstruale și creșterea riscului de menopauză prematură. Chiar și în concentrații mici, ftalații pot crește proliferarea și dezvoltarea celulelor de cancer mamar in vitro.
Un studiu recent a arătat că deodorantele, parfumurile și loțiunile reprezintă principala sursă de expunere la dietil ftalat (DEP). În Canada și Europa este interzis, însă în SUA este deseori inclus în produsele cosmetice. Din păcate, ftalații nu prea apar pe etichetă. Se pot ascunde sub denumirea vagă de „parfumuri”. Evitați așadar produsele care conțin parfumuri sintetice.
• Parabeni. Aceștia sunt folosiți ca agenți conservanți în deodorante. Studiile au demonstrat că parabenii pot fi absorbiți prin piele în urma aplicării externe a cremelor cosmetice.
Au fost asociați cu perturbarea estrogenului. În concentrații suficiente, pot fi găsiți în țesuturile mamare, unde cresc riscul de dezvoltare a celulelor de cancer la sân.
• Triclosan. Cele mai multe deodorante conțin agenți antibacterieni meniți să combată bacteriile care cauzează mirosul neplăcut. Triclosanul este un antimicrobian regăsit în deodorante.
Riscurile asociate utilizării acestuia sunt: rezistența la antibiotice, iritații la nivelul pielii, perturbare endocrină, răspunsuri alergice, risc crescut de cancer la prostată și formarea de subproduși cancerigeni.
Alegeți deodorantele naturale
Încercați să găsiți un deodorant lipsit de aceste 4 substanțe periculoase. La magazinele naturiste se pot găsi deodorante naturale. Citiți însă eticheta, deoarece inclusiv produsele etichetate ca fiind „naturale” pot conține unele substanțe nocive. Sub denumirea de „parfumuri” se pot ascunde numeroase substanțe perturbatoare.
Dacă aveți pielea sensibilă, care se irită ușor, evitați produsele care conțin „propilen glicol”, un compus care poate induce iritații sau răspunsuri alergice la unele persoane.
Deodorantele naturale nu opresc transpirația, însă pot masca mirosul corporal neplăcut. Transpirația este un mijloc important de detoxifiere a corpului, de aceea blocarea glandelor sudoripare nu este o strategie sănătoasă. Folosiți antiperspirantele doar în situații speciale.
Cum să faci un deodorant natural în casă
Ingrediente
• 6 linguri de ulei de cocos
• ¼ cană de bicarbonat de sodiu fără aluminiu
• ¼ cană de amidon de porumb (nemodificat genetic)
• uleiuri esențiale pentru parfum (salvie, palmarosa, lavandă, lămâie, iasomie, mentă etc)
Preparare
Amestecați într-un vas de sticlă bicarbonatul de sodiu cu amidonul.
Topiți uleiul de cocos topit pentru a deveni lichid dacă este solid. După ce s-a răcorit, adăugați câteva picături de ulei esențial. Amestecați și turnați câte puțin în compoziția de bicarbonat și amidon. Amestecați până rezultă o compoziție omogenă. Păstrați pasta obținută într-un borcan de sticlă, la frigider. Uleiul de cocos se topește la temperaturi mari.
Sursă: UHN Staff, The Best Natural Deodorant Options Are Free of These 4 Ingredients. University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/aging-independence/the-best-natural-deodorant-options-are-free-of-these-4-ingredients/
AJUNGE METODA ROMANEASCA CONCURENTA DINTRE FIRME SUNTETI NISTE MINCINOSI DACA NE-AM LUA DUPA VOI NU AM MAI CUMPARA NIMIC DIN COMERT NICI INTR-O TARA NU SE FAC ASEMENEA CRITICI LA ADRESA PRODUSELOR DIN PROPRIA TARA DACA E SA FACI CANCE IL FACI INCA ETIOLOGIA NU-I ELUCIDATA !!!!!!!!!!!!!!!!!!EU DE MICA FOLOSESC DEODORANTE CARE CONTIN ALUMINIU SI DEJA SUNT BATRINA SI NU AM FACUT CANCER DE SIN