OȚET parfumat pentru frumusețea PĂRULUI – rețetă și beneficii
Oțetul este unul din cele mai vechi remedii din istorie, cu utilizări din cele mai diverse și inedite. Hippocrate, părintele medicinei grecești, trata rănile cu acest ingredient, iar strălucitul comandant militar Hannibal din Cartagina îl folosea pentru dizolvarea bolovanilor care blocau calea armatei sale.
Mai târziu, în secolul al 10-lea, Sung Tze, creatorul medicinei judiciare, utiliza o soluție din oțet și sulf pentru evitarea infecțiilor în timpul autopsiilor.
Practicanții medicinei secolelor 18-19 tratau numeroase probleme medicale cu oțet – hidropizie, difterie, dureri de stomac. Diabeticii consumau de asemenea „ceaiuri” cu oțet pentru scăderea glicemiei.
______________________________
Oțetul este folosit din vechime și pentru îngrijirea părului, îndeosebi ca soluție de clătire. pH-ul său este apropiat de cel al părului uman. Este în mod deosebit util pentru părul gras.
Totodată, acidul acetic pe care îl conține, are proprietăți antibacteriene prin care ajută la distrugerea bacteriilor și fungilor – responsabili de multe ori de apariția mătreții sau de căderea părului. Chiar și o clătire săptămânală a părului cu oțet ajută la remedierea mătreții.
Elizabeth Crowe, co-autor al cărții „Prevention’s Ultimate Guide to Women’s Health and Wellness” susține că oțetul alb conferă părului unui aspect mai strălucitor și totodată mai mult volum.
______________________________
Ingrediente
• 250 ml de oțet
• ½ cană de plante/flori proaspete sau uscate
• 500 ml de apă
Preparare
Puneți plantele într-un borcan de sticlă. Puteți folosi orice fel de flori parfumate, sau plante medicinale care aduc un aport de beneficii suplimentar: levănțică, petale de trandafir, mușețel, gălbenele, salvie, mentă, cimbru, rozmarin etc.
Încălziți oțetul – nu trebuie să fiarbă – și turnați-l peste flori. Dacă este fierbinte, va ajuta la extragerea mai rapidă a culorilor din plante, a principiilor active și a parfumului lor.
Este important să folosiți un oțet de calitate, alb sau de mere.
Înfiletați capacul strâns și lăsați florile la macerat în oțet circa 2 săptămâni.
Strecurați apoi soluția printr-o sită și păstrați-o într-o sticlă.
______________________________
→ Mod de utilizare
Amestecați 1 cană de apă cu 2-4 linguri de oțet într-o sticlă cu pulverizator și aplicați soluția pe păr după șamponare. Lăsați-o să acționeze cel puțin 3 minute minute, apoi clătiți cu apă.
______________________________
Surse bibliografice:
1. Carol S. Johnston, PhD, RD and Cindy A. Gaas, BS, Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect, MedGenMed. 2006: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/
2. Natural Living Ideas, 10 Reasons To Use Apple Cider Vinegar On Your Hair + ACV Hair Rinse Recipe: https://www.naturallivingideas.com/wash-hair-with-apple-cider-vinegar-rinse/
3. LIVE STRONG, Uses of White Vinegar for Hair: https://www.livestrong.com/article/186062-how-to-clean-hair-clippers-with-white-distilled-vinegar/
4. Shea Zukowski, Herbal Hair Rinse, Salt, Lemons, Vinegar and Baking Soda, p. 135