REMEDIU de prim-ajutor, bun de avut în casă și ușor de preparat

Deși nu par la prima vedere, alifiile, loțiunile și alte produse de prim-ajutor se numără printre cele mai simple preparate terapeutice și cosmetice pe care le putem face în casă.

Le găsim gata preparate în magazinele naturiste, însă dacă vrem să fim siguri de compoziția lor și de calitatea ingredientelor, este recomandat să le pregătim noi înșine.

Remediu piele

Folosind o rețetă de bază, putem utiliza diverse plante și uleiuri esențialeRețeta pe care v-o prezentăm este un remediu de prim-ajutor, bun de avut în casă, preparat sub formă de spray. Se pulverizează pe locurile afectate și se masează până pătrunde în piele.

Plantele se lasă la infuzat într-un solvent – precum spirt medicinal, oțet, votcă sau hamamelis – după care se strecoară.

Pentru cei care nu știu, hamamelis este o apă florală cu efecte tonice, calmante, stimulente la nivel circulator, astringente și purifiante.

Este util în cuperoză, edeme, picioare, grele, probleme circulatorii și venoase – insuficiență venoasă, flebită, hemoroizi și diverse probleme ale pielii. Este utilizat în numeroase preparate medicinale și cosmetice.

Hidrolatul, pe care îl veți în rețetă, este tot o apă florală, rezultată în urma procesului de obținere a uleiurilor esențiale.

______________________

Remediu de prim-ajutor – rețetă

Ingrediente

• rădăcină de tătăneasă (1 parte)
• flori de arnică (1 parte)
• sunătoare (1 parte)
• frunze de mentă (1 parte)
• spirt medicinal
• extract de hamamelis (oțet sau votcă)

• hidrolat de: gălbenele, eucalipt, lavandă, mentă, rozmarin (la alegere)
• 25 de picături de ulei esențial de rozmarin

Preparare

Umpleți un borcan curat de 470 ml cu plante, în proporție de ¾. Puteți folosi doar câteva din cele sugerate la lista ingredientelor.

Acoperiți plantele complet cu părți egale de spirt medicinal și extract de hamamelis (oțet sau votcă). Închideți borcanul și agitați-l energic pentru ca plantele să se îmbibe. Completați cu solvent dacă mai este nevoie.

Închideți-l borcanul ermetic și lăsați plantele la macerat timp de 48 de ore. Verificați dacă mai trebuie solvent adăugat.

Lăsați la macerat 3-4 săptămâni, agitând recipientul zilnic. Strecurați apoi lichidul într-un borcan curat, storcând bine și plantele.

Adăugați în lichidul obținut 60 ml de hidrolat și 25 de picături de ulei esențial de rozmarin. Amestecați și transferați soluția într-o sticlă cu pulverizator, pentru o utilizare mai ușoară.

Agitați înainte de fiecare aplicare.

______________________

Surse:

1. Elemental, APĂ DE HAMAMELIS BIO (HAMMAMELIS VIRGINIANA): https://www.elemental.eu/ro/416-apa-de-hamamelis.html

2. Mountain Rose Herbs, DIY First Aid Liniment: https://blog.mountainroseherbs.com/diy-first-aid-liniment

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *