APĂ de GURĂ naturală – rețetă pentru halenă, gingivită, afte, inflamații ale gurii și gâtului
Apele de gură sunt soluții preparate din ingrediente astringente care ajută la strângerea membranelor mucoase ale gurii și gâtului. De multe ori, plantele folosite au de asemenea proprietăți antibacteriene și antiseptice.
Le putem prepara și noi în casă din infuzii, decocturi (fierturi) sau tincturi diluate, obținute cu alcool sau oțet.
Rețeta pe care v-o prezentăm este doar un exemplu de apă de gură pe care o putem realiza singuri, din ingrediente ușor de procurat. Întrucât este 100% naturală, poate fi înghițită fără probleme.
Spre deosebire de produsele de gen din comerț, acest preparat nu conține nici un ingredient cu potențial toxic sau dăunător pentru organism. Este însă indicat ca plantele să nu fie folosite în cantități care depășesc doza zilnică recomandată.
___________________________
Trebuie să știm că apele de gură – îndeosebi cele naturale, preparate din plante, nu sunt bune doar pentru combaterea halenei și împrospătarea respirației, ci pot avea și efect terapeutic.
Le putem utiliza în caz de gingivită (sângerări ale gingiilor, sau gingii umflate) și alte boli gingivale sau inflamații bucale, dureri în gât, afte bucale, sau chiar afecțiuni parodontale.
Salvia, una din plantele incorporate în această rețetă are proprietăți medicinale extraordinare care se adresează în mod deosebit cavității bucale și gâtului. Mai multe informații în acest sens puteți citi în acest articol.
___________________________
Apă de gură naturală – rețetă
Ingrediente
• 40 g de cimbru
• 40 g de frunze de salvie
• 2 lingurițe de piper cayenne
• 240 ml de oțet din cidru de mere
Preparare
Puneți plantele într-un borcan de sticlă. Adăugați piperul cayenne și turnați peste ele oțetul de mere. Amestecați cu o lingură de lemn și închideți ermetic borcanul.
Lăsați plantele la macerat în oțet timp de 2 săptămâni. Strecurați printr-un tifon des, aruncați plantele și păstrați maceratul obținut într-o sticlă sau într-un borcan de sticlă (sterilizate în prealabil).
___________________________
Mod de utilizare
Se pune 1 linguriță de macerat într-un păhărel cu apă caldă și se folosește la clătirea gurii, de 2-3 ori pe zi. Această soluție se poate întrebuința și sub formă de gargară, în afecțiuni orale.
Tratamentul se poate face până când problemele se ameliorează.
___________________________
Sursă: Herbal Encyclopedia, Clover Leaf Farm Herbs, Gargles and Mouthwashes: http://www.cloverleaffarmherbs.com/modes-of-use/gargles-and-mouthwashes/