ȘAMPON din PLANTE făcut în casă – rețete pentru toate TIPURILE de PĂR

Șampoanele din comerț sunt foarte bune în ceea ce privește degresarea și adăugarea de volum părului. Aceste beneficii se datorează ingredientelor sintetice dăunătoare pe care le conțin (surfactanți, agenți de curățare, spumanți, emulsifianți, coloranți, parfumuri).

Când cumpărăm un șampon sau un alt tip de produs de îngrijire a corpului trebuie să citim cu atenție eticheta. Vom vedea că toate conțin următorii compuși nocivi:

Sampon natural reteta

– Lauril sulfat de sodiu (Sodium Lauryl Sulfates)
– Lauril suflat de amoniu (Ammonium Lauryl Sulfate)
– Miret Sulfat de sodiu (Sodium Myreth Sulfate)
– Siloxani
– Derivați de alcool lauril (Derivates of Lauryl Alcohol)
– Propilenglicon (Propylene Glycol)
– Sulfonat de Olefin (Olefin Sulfonate)

Acești compuși au fost asociați cu reducerea dimensiunii foliculilor de păr, iritarea și perturbarea glandelor sebacee, uscarea scalpului șiformarea de mătreață.

Agenții spumanți precum Sodium Lauryl Sulfates extrag umezeala din piele și produc uscarea și iritarea pielii. Efectele lor nu se opresc la nivelul părului și pielii, ci pătrund în corp.

_________________________________

Pe de altă parte, șampoanele naturale cu extracte sau uleiuri de plante susțin stimularea creșterii de noi foliculi de păr și mențin umiditatea pielii.

În plus, sunt potrivite pentru toate tipurile de pielii, nu produc reacții adverse severe precum alergii, au un parfum natural mai delicat.

Substanțele pe care le conțin sunt bio-degradabile. Există și produse așa-zis „naturale” care conțin unul sau mai multe din compușii listate mai sus.

În orice caz, asigurați-vă că produsul pe care îl cumpărați nu conține mai mult de 9 ingrediente.

_________________________________

Șampon natural făcut în casă 

Această rețetă este benefică îndeosebi pentru persoanele cu păr gras, uleios.

Ingrediente

• 230 ml de apă distilată
• 2 lingurițe de rozmarin uscat
• 2 lingurițe de petale uscate de trandafir
• 85 ml de săpun lichide castila
• 3 linguri de aloe vera gel
• ¼ linguriță de ulei de jojoba
• 30 de picături de ulei esențial de rozmarin

Preparare

Începeți prin a pune plantele uscate într-un borcan de sticlă. Turnați peste ele apa clocotită, amestecați și puneți capacul. Lăsați la infuzat cel puțin 30 de minute (preferabil până ce infuzia se răcește de tot).

Strecurați infuzia și aruncați plantele. Turnați infuzia răcită într-un recipient de plastic (o sticlă goală de șampon spălată bine în pealabil).

Adăugați săpunul lichid, uleiul de jojoba și uleiul esențial de rozmarin. La final adăugați și gelul de aloe vera. Închideți recipientul și agitați energic pentru omogenizarea ingredientelor. Agitați sticla înainte de fiecare utilizare.

Întrucât este un produs natural, acest șampon are o durată de viață mai scurtă (câteva săptămâni) decât șampoanele din magazine. Rezistă mai mult timp dacă este păstrat în frigider.

____________________________________

Sugestii

Este recomandat să folosiți apă distilată (sau fiartă și răcită), întrucât aceasta îi mărește durata de valabilitate prin faptul că împiedică dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor.

Săpunul lichid de Castilla este un produs extraordinar pe care îl puteți găsi pe Internet. Poate fi folosit la prepararea unei game variate de produse pentru corp și casă.

Pentru păr blond sau deschis la culoare puteți folosi mușețel și gălbenele în locul plantelor sugerate în rețeta de mai sus.

Dacă aveți păr închis la culoare, folosiți urzică și salvie.

Pentru păr uscat, folosiți frunze de violete și rădăcină de nalbă. O altă sugestie ar fi adăugați mai mult ulei la rețetă.

Pentru păr fragil care cade, folosiți coada-calului, urzică și paie de ovăz. Plantele se fierb 20 de minute.

Pentru mâncărimi ale scalpului și mătreață, puteți adăuga ulei esențial de arbore de ceai.

____________________________________

Surse bibliografice:

1. Methow Valley Herbs, Make your own herbal shampoo: Mountain Rose Herbs Blog Contest: http://www.methowvalleyherbs.com/2010/05/make-your-own-herbal-shampoo-mountain.html

2. Penny Lane Organics, NATURAL VERSUS COMMERCIAL SHAMPOO: https://pennylaneorganics.com/pages/natural-versus-commercial-shampoo

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.