DETERGENT natural pentru RUFE, din 2 ingrediente

Deși sunt parte din rutina zilnică și îi considerăm inofensivi, detergenții din comerț sunt plini de substanțe care ne pot pune în pericol sănătatea.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au realizat un studiu pe cei mai vânduți detergenți și odorizante din magazine și au descoperit că acestea emit zeci de substanțe chimice cu potențial negativ asupra sănătății.

Detergent de rufe

Rezultatele au arătat că cele 6 produse testate au emis aproximativ 100 de compuși volatili organici, din care nici unul nu era trecut pe etichetă. 5 din 6 produse emiteau unul sau mai mulți poluanți aerieni cu potențial cancerigen.

Un studiu din 2011, realizat de aceeași cercetători, a arătat că detergenții de rufe parfumați conțin substanțe cu efecte poluante și cancerigene (precum benzen și acetaldehidă).

Acești compuși nu afectează doar sănătatea celor care le folosesc, ci și mediul, întrucât aceștia ajung în aer, în ape și în vietățile care trăiesc în ape.

Cei mai periculoși compuși sunt:

– parfumurile
– surfactanții (agenții de curățare)
– stabilizatorii (care cresc durata de viață a produsului)
– înnălbitori
– 1,4-dioxan
– fosfați și EDTA

Toți acești compuși chimici au fost asociați cu alergii cutanate și respiratorii, iritații oculare și pulmonare, tulburări hormonale, afectarea funcției de reproducere, daune la nivelul rinichilor și ficatului.

Detergenții din magazine trebuie evitate mai ales de femeile gravide, de persoanele cu boli alergice sau respiratorii, și de către familiile cu copii mici.

__________________________________________________________________________________________________________

Detergent natural de rufe – rețetă

O alternativă mult mai ieftină, la fel de eficientă și lipsită de toxicitate este acest detergent simplu, compus din doar două ingrediente:

• 1 cană de sare amară (Epsom)
• 20 de picături de ulei esențial

Amestecați sarea și uleiul esențial și transferați-o într-un borcan de sticlă. Păstrați-l într-un loc răcoros, lipsit de umiditate.

Este suficientă 1 lingură de sare pentru o singură spălare, o singură mașină de rufe. Amestecați-o mai întâi cu puțină apă, pentru a se dizolva, apoi turnați soluția în cuva mașinii.

__________________________________________________________________________________________________________

Sarea Epsom poate fi procurată de la magazinele naturiste. Curăță foarte bine hainele și le oferă o textură moale.

Este ideală și pentru băi, datorită conținutului bogat în magneziu, care ajută la detoxifierea corpului și la calmarea durerilor articulare și musculareSe poate folosi și sare normală, cât mai naturală.

Uleiurile esențiale sunt importante pentru parfum, dar și pentru proprietățile lor antibacteriene și antifungice. Puteți folosi ulei esențial de lavandă sau de citrice. La fel de frumos mirositoare sunt uleiurile esențiale de lemn de cedru, de trandafir, iasomie, santal sau scorțișoară.

Dacă vreți un detergent antibacterian, folosiți ulei esențial de lemongrass, mentă, portocală sau eucalipt. Studiile au arătat că acestea inhibă zeci de tulpini de bacterii.

Cumpără de aici detergenți naturali:

[wcepe_products ids=’6986, 4751, 6976, 6136, 7254′ button=’Cumpără aici’]

__________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Trăiește, Gătește cu Dragoste, Detergent de rufe din uleiuri esentiale: http://traiestegateste.ro/detergent-de-rufe-cu-uleiuri-esentiale/

2. 7 TOXIC CHEMICALS FOUND IN “CLEAN” LAUNDRY: https://www.annmariegianni.com/toxic-chemicals-in-laundry-detergents/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. Foarte interesant !am sa incerc aceasta varianta !va multumesc

  2. Se strica masina de spalat de ra sare,rugineste!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.