BRUSTURELE – purificatorul sângelui și curățitorul intern al corpului

Brusturele face parte din categoria acelor plante care oferă atât beneficii nutriționale, cât și terapeutice. Japonezii sunt singurii care apreciază și folosesc brusturele ca un aliment-medicament. În Japonia și unele părți din Europa, brusturele este cultivat și consumat ca o legumă pentru întărirea și creșterea rezistenței corpului.

Brusture

Brusture

Brusturele – proprietăți

Brusturele conține carbohidrați, uleiuri volatile, steroli din plante, taninuri, uleiuri grase și inulină – tip de fibre dietetice care îmbunătățesc digestia. Are proprietăți antioxidante, prebiotice, anti-inflamatorii și antibacteriene. Rădăcina de brusture are o activitate antioxidantă mai puternică decât multe alte plante, legume sau fructe. Studiile recente au arătat că brusturele conține acizi fenolici, quercetină și luteolină.

Purificatorul sângelui și vindecătorul pielii

Acțiunea terapeutică generală a brusturelui este de natură purificatoare. Brusturele stimulează metabolismul, activează și tonifică organele responsabile cu detoxifierea corpului, inducând un proces de curățare internă profundă a organismului. Datorită proprietăților diuretice, brusturele ajută corpul să elimine toxinele și excesul de apă prin mărirea cantității de urină eliminată.

Este considerat o plantă a ficatului, fiind recomandat ca un purificator al sângelui în boli de piele precum acnee, eczeme sau psoriazis.

Cancer, tumori

Utilizările medicinale ale brusturelui în tratarea bolilor cronice precum cancere, diabet sau SIDA au fost de asemenea raportate de-a lungul timpului. Cercetătorii germani au confirmat activitatea anti-tumorală a brusturelui în anul 1964.

În medicina chineză tradițională, brusturele este deseori folosit în combinație cu alte plante pentru răceli și dureri în gât. Extractele din rădăcina de brusture sunt incluse în foarte multe remedii homeopatice.

Brusture

Brusture

Cum se folosește, culinar și medical

Rădăcina de brusture, deși se scoate greu, prin săpare (fiind foarte adânc ancorată în pământ), este mult mai puternică din punct de vedere terapeutic, fiind recomandată îndeosebi diabeticilor, datorită conținutului de inulină care ajută la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge. Rădăcina se curăță de coaja exterioară tare și se prepară sub formă de piure, sau se folosește la supe și frupturi.

Tulpinile brusturelui pot fi adăugate la salate de crudități, la supe sau fripturi. Atât rădăcina proaspătă rasă, cât și frunzele făcute terci pot fi aplicate ca o cataplasmă pe răni, vânătăi sau inflamații și plăgi greu vindecabile.

Ceaiul sau decoctul de rădăcină de brusture poate fi consumat intern pentru curățarea corpului și susținerea sănătății ficatului și rinichilor.

Pentru a prepara un ceai din rădăcină de brusture, folosiți 2-6 g de rădăcină uscată la 150 ml de apă. Fierbeți planta 10-15 minute, apoi strecurați lichidul. Acest ceai se poate folosi și extern, sub formă de compresă, pentru vindecarea rănilor. Nu se aplică pe rănile deschise.

Brusturele se poate găsi și la magazinele naturiste sub formă de pulbere de rădăcină, ceai, tinctură, capsule, sau alte preparate specializate.

Inflorescențe de Brusture

Inflorescențe de Brusture

Precauții și contraindicații

Brusturele poate interacționa cu alte plante, medicamente sau suplimente. Femeile gravide și cele care alăptează trebuie să evite utilizarea acestei plante, deoarece poate afecta fetusul sau bebelușul.

Dacă aveți alergie sau sunteți sensibil la florile din familia margaretelor sau crizantemelor, nu consumați această plantă, deoarece poate cauza o reacție alergică, inclusiv dermatită.

Persoanele deshidratate nu trebuie să consume brusture, deoarece efectele diuretice ale plantei pot înrăutăți problema.

Evitați consumul de brusture în cantități mari, deoarece există foarte puține studii realizate pe siguranța plantei. Se poate consuma în schimb ca aliment.

Consultați medicul înainte să consumați brusture dacă luați medicamente pentru diabet, medicamente pentru subțierea sângelui sau diuretice.

______________________________________________________________________________________

Surse articol:

1. http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/burdock

2. http://www.sacredearth.com/ethnobotany/foraging/Burdock.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.