10 PLANTE pentru PLĂMÂNI (congestie, infecții, leziuni pulmonare)
Mai mult ca niciodată suntem asaltați de infecții virale și bacteriene, iar vindecarea simptomelor sistemului respirator durează mai mult ca oricând. Cei care încearcă să se trateze de infecțiile tractului respirator cu tratamentul medicamentos convențional, nu fac decât să crească și mai mult rezistența corpului la antibiotice.

Plante Pentru Plămâni
Cele mai bune plante pentru plămâni
Antibioticele nu se adresează cauzei infecției, și nu stimulează mecanismul de vindecare al corpului. Dincolo de faptul că îmbunătățesc sănătatea pulmonară, plantele medicinale vindecă infecțiile și chiar pot ajuta la repararea leziunilor pulmonare grave. Plantele recomandate mai jos se pot folosi sub formă de ceai, tinctură, inhalații (ulei) sau comprese.
1. LEMNUL-DULCE
Lemnul-dulce este utilizat în mod tradițional în medicina chineză, având minunatul efect de a potența și armoniza forța vindecătoare a altor plante administrate.
Lemnul-dulce este un remediu calmant, care înmoaie membranele mucoase ale gâtului, plămânilor și stomacului, curățând în același timp membranele mucoase inflamate care au nevoie de suport imunitar. Planta reduce iritația gâtului și are o acțiune expectorantă.
Efectul se datorează saponinelor conținute – substanțe care acționează ca niște detergenți în eliberarea flegmei din tractul respirator și expulzarea mucusului.
Alți compuși din rădăcina de lemn-dulce ușurează spasmele bronhiale și blochează celulele radicalilor liberi care produc inflamația și îngustează căile respiratorii. Aceștia au de asemenea efecte antibacteriene și antivirale prin care ajută la combaterea infecției din plămâni.
Lavonoidele și glicirizinele din lemnul-dulce ajută la prevenirea formării celulelor cancerigene pulmonare.
2. PODBALUL
Această plantă a fost folosită de mii de ani de nativii americani pentru tonifierea plămânilor. Podbalul înlătură excesul de mucus din plămâni și din tuburile bronșice, și înmoaie membranele mucoase din plămâni. Studiile au arătat că podbalul poate ajuta la tratarea astmului, tusei, bronșitei și a altor afecțiuni pulmonare. Podbalul se poate găsi la magazinele naturiste sub formă de ceai sau tinctură.
3. CANNABISUL
Canabisul, sau cânepa indiană a revenit în atenția cercetătorilor ca un puternic remediu contra cancerului și bolilor cronice. Prin acțiunea de vaporizare, compușii terapeutici ai canabisului care devin toxici prin arderea plantei și fumarea ei nu mai produc iritarea cavității bucale, ci au un efect contrar: deschid căile respiratorii și eliberează sinusurile, acționând ca un bronhodilatator. Canabisul este o metodă dovedită de a trata și chiar reversa astmul.
Vaporizarea canabisului permite ingredientelor sale active să stimuleze răspunsul imun natural al corpului și reduce semnificativ răspândirea infecțiilor. Conform ultimelor studii, canabisul este probabil una din cele mai eficiente plante anti-cancerigene din lume.
4. CIMBRUL
Cimbrul a fost consumat ca remediu pentru plămâni încă din antichitate. Este foarte puternic în lupta contra congestiei pieptului. Planta produce uleiuri esențiale antiseptice remarcabile, clasificate ca agenți antibiotici și antifungi naturali.
Astăzi, cimbrul este recomandat de medicii naturopați pentru prevenirea și tratarea infecțiilor tractului respirator și pneumoniei. Ceaiul de cimbru are capacitatea de a combate și elimina bacteria și virușii care cauzează infecțiile.
5. OREGANO
Oregano este un alt remediu anti-infecțios de excepție. Acesta conține vitamine și nutrienți necesari pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Beneficiile esențiale se datorează însă compușilor carvacrol și acidul rozmarinic. Aceștia acționeză ca niște agenți decongestionanți naturali, care ajută totodată la reducerea producției de histmaine. Au astfel un efect pozitiv direct asupra tractului respirator și a fluxului de aer din pasajul nazal.
Uleiul esențial de oregano combate de asemenea Stafilococul auriu, o bacterie periculoasă care rezistă inclusiv la antibiotice.
6. LOBELIA
Caii care consumă lobelia pot respira mai profund. Beneficiile acestei plante nu se limitează doar la animale. Lobelia a fost folosită ca un astmatifor de popoarele din Munții Apalași. Lobelina – substanța alcaloidă activă a plantei a arătat efecte pozitive în tratamentul celulelor tumorale multi-rezistente la tratamentul convențional. Lobelina subțiază mucusul și desfundă congestia. În plus, lobelia stimulează glandele suprarenale să elibereze epinefrină, o substanță care relaxează căile respiratorii și ușurează respirația. Din aceste motive, lobelia este inclusă în multe remedii pentru tuse și răceală.
7. EUCALIPTUL
Aborigenii, germanii, australienii și americanii au folosit aroma împrospătoare a eucaliptului pentru sănătatea sistemului respirator și tratarea iritațiilor gâtului. Eucaliptul este un ingredient puternic din siropuri și medicamente pentru tuse. Eficacitatea sa se datorează compusului cineol, care acționează ca un expectorant natural, ușurează tusea, combate congestia și calmează pasajele sinuzale iritate. Datorită conținutului de antioxidanți, eucaliptul întărește sistemul imunitar din timpul unei răceli sau infecții
8. LUMÂNĂRICA
Atât florile, cât și frunzele acestei plante sunt folosite la prepararea de medicamente pentru sănătatea pulmonară. Lumânărica elimină excesul de mucus din plămâni, curăță tuburile bronșice și reduce inflamația din tractul respirator.
9. SALVIA
Frunzele texturate ale salviei emană o aromă bogată, ce provine din uleiurile esențiale ale plantei: tuionă, camfor, terpene și salvene. Aceste uleiuri reprezintă sursa multiplelor beneficii pe care salvia le are asupra plămânilor și tractului respirator. Ceaiul de salvie este un tratament tradițional pentru tuse și dureri în gât. Uleiul esențial de salvie poate fi folosit la inhalații, pentru tratarea sinuzitei și a bolilor pulmonare.
10. PĂTLAGINA
Frunzele pătlaginei au fost folosite de sute de ani pentru ușurarea tusei și calmarea iritațiilor membranelor mucoase. Majoritatea compușilor activi ai acestei plante au proprietăți antibacteriene și antimicrobiene, precum și anti-inflamatorii și antitoxice. Studiile clinice au descoperit că pătlagina este favorabilă împotriva tusei uscate, răcelii și iritațiilor pulmonare.
Multumesc frumos pt articolele dv-stra ff interesante.Va rog ,pt astm ce recomandati? Multumesc anticipat!
Pentru astm, avem mai multe articole: https://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/29505/astm-bronsic-tratament-naurist-cu-maghiran-galbenus-si-miere/
https://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/41538/ceai-de-cimbru-patlagina-si-podbal-leac-pentru-astm-si-bronsita-astmatiforma/
Multumim ptr.sfaturi ,va doresc multa sanatate.
Multumim ptr.sfaturi