LEUȘTEANUL, un leac miraculos pentru aparatul respirator, digestiv, reno-urinar și genital
În trecut, leușteanul era considerat un medicament “de grădină” pentru diverse boli. Din păcate, odată cu trecerea timpului, medicina modernă a ignorat complet descoperirile medicinei populare, și astfel zarzavaturile au devenit simple verdețuri, cultivate doar în scop culinar.
Cuprins
Leușteanul, o plantă medicinală
Leușteanul (Levisticum officinale) are compuși care acționează benefic îndeosebi asupra aparatului respirator, endocrin, imunitar și renal (sau urinar). Studiile recente realizate în foarte multe regiuni ale lumii – SUA, Spania, Italia sau Turcia, au demonstrat că leușteanul este mai curând o plantă medicinală, catalogat în mod eronat drept un simplu zarzavat.
Tratamente interne cu leuștean
Consumat în sezonul de vară ca un aliment, leușteanul întărește imunitatea și ajută la prevenirea bolilor. În scop curativ, leușteanul se poate consuma sub formă de ceai sau suc.
1. Aparatul urinar
• Pietre la rinichi
În litiază renală, se bea suc de leuștean (10 lingurițe), în combinație cu suc de morcov (1 cană). Acest remediu ajută la dizolvarea uraților și oxalaților, și mai ales la prevenirea formării de noi pietre. În sezonul rece, când nu putem beneficia de leușteanul verde, se poate bea ceai de leuștean uscat, preparat prin infuzarea a 2 lingurițe de plantă (frunze și semințe) cu o cană de apă clocotită.
• Cistită
Se bea infuzie combinată de leuștean, câte 3 căni pe zi, la 2 ore după fiecare masă. Pentru prevenirea infecțiilor urinare, se poate adăuga leuștean proaspăt la supe sau alte mâncăruri.
• Retenție urinară
Se consumă cel puțin 20 de grame de leuștean verde pe zi, tocat mărunt și adăugat la supe și salate. Este un remediu excelent pentru persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală, sau care au urmat un tratament medicamentos pentru cistite acute. Dincolo de efectul diuretic puternic, leușteanul este totodată un bun detoxifiant pentru corp. Se poate bea și suc de leuștean, câte 1 lingură la fiecare oră.
2. Aparatul digestiv
• Dischinezie biliară, dispepsie, greață
Se mestecă pur și simplu 2-3 frunze de leuștean verde înainte și după masă. Leușteanul stimulează secreția de sucuri gastrice și ajută la evacuarea bilei din colecist, reduce inflamațiile digestive și ajută în tratamentul pancreatitei sau colecistitei.
• Balonare, indigestie
Leușteanul a fost utilizat de grecii antici ca un tonic digestiv puternic, datorită efectelor antispastice. Frunzele și semințele de leuștean conțin uleiuri volatile și substanțe amare care pot trata episoadele neplăcute de balonare. Se bea infuzie combinată de leuștean (frunze și semințe), câte 3-6 linguri, înainte de masă. Pentru indigestie, se iau câte 2 lingurițe de suc de leuștean pe zi, înainte de mesele principale, în cure de 10 zile.
• Sindromul colonului iritabil, colită
Se bea câte 1 cană de infuzie combinată de leuștean (frunze), de 2 ori pe zi, și se consumă leuștean verde ca atare, zilnic. Leușteanul are proprietăți anti-inflamatoare, calmante, antiseptice și reglatoare asupra tubului digestiv.
• Spasme digestive, colici intestinale
Se bea câte 1 cană de ceai fierbinte de leuștean, preparat din 2 lingurițe de frunze uscate și o cană de apă clocotită.
3. Aparatul respirator
• Tuse productivă, bronșită
Se beau câte 2-3 căni de infuzie combinată de leuștean, caldă, pe zi, pentru un efect calmant asupra iritațiilor din gât. Ceaiul de leuștean funcționează ca un expectorant natural, care ajută la eliminarea secrețiilor bronșice excesive. Se poate încerca și în caz de pneumonie sau pleurezie.
• Dureri de gât, amigdalită, faringită, laringită
Se prepară o infuzie concentrată din 4 linguri de frunze uscate de leuștean și ½ cană de apă, și se face gargară fierbinte.
4. Sistemul hormonal și circulator
• Amenoree
Se consumă câte 15 g de leuștean verde pe zi, în cure de 2 luni, și se bea câte 1 cană de infuzie combinată de leuștean pe zi, pentru declanșarea menstruației, îmbunătățirea funcției ovarelor și a circulației la nivelul aparatului genital al femeii.
• Menstruații dureroase
Se bea câte 1 cană de infuzie de leuștean proaspăt pe zi, dimineața și seara, în cure de 21 de zile. Previne crampele menstruale, și reglează ciclul menstrual.
• Circulație proastă
Consumul de leuștean crud (10-25 g pe zi) poate ajuta la reglarea circulației periferice, datorită efectelor vasodilatatoare. Leuștean ajută la irigarea cu sânge a mâinilor, picioarelor și urechilor.
Tratamente externe cu leuștean
• Pete pe piele
Se freacă zona de piele afectată cu frunze de leuștean verde, zdrobite, timp de 5 minute, de 2 ori pe zi. Procedeul se face 7 zile la rând. Dacă petele provin din cauza unor boli interne, se beau câte 12 lingurițe de suc de leuștean pe zi, timp de 2 săptămâni.
• Alergii ale pielii
Se pun comprese cu frunze de leuștean verde, zdrobit și înfășurat într-o bucată de tifon. Se lasă pe locul afectat o oră pentru reducerea inflamației și calmarea mâncărimilor.
• Ulcerații bucale, gingivită
Se mestecă circa 5 minute 2-3 frunze proaspete de leuștean, de 4 ori pe zi. leușteanul acționează ca un dezinfectant, antiinflamator și regenerator asupra gingiilor.
• Arsuri de gradul I și II
Se aplică pe pielea afectată comprese cu frunze de leuștean strivite, înfășurate în tifon. Se lasă să acționeze cel puțin o oră. Are efecte calmante, antiinflamatoare, antiseptice și regeneratoare.
• Transpirația corpului
Se fac băi locale (la picioare) cu infuzie combinată de leuștean, de circa 10 minute. Sau se pot introduce frunze verzi de leuștean în încălțăminte.
Cum se prepară infuzia combinată și sucul de leuștean
Infuzia combinată se prepară astfel: se pun 2 lingurițe de frunze uscate de leuștean (și eventual 1 vârf de linguriță de semințe de leuștean) într-o jumătate de cană de apă, și se lasă la înmuiat peste noapte. Dimineața, lichidul se strecoară și se pune deoparte. Peste planta rămasă se toarnă 1/2 cană de apă clocotită și se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se amestecă cele 2 lichide și se bea cu 15 minute înainte de masă.
Sucul de leuștean se prepară astfel: se pune 1 mână de frunze de leuștean verde la macerat cu 4 linguri de apă, timp de 30 de minute. Sucul se strecoară și se bea imediat, sau în maxim 4 ore. Se bea întotdeauna diluat cu suc de morcov. Se amestecă de regulă 3-4 lingurițe de suc de leuștean cu 1/4 pahar de suc de morcov, și se bea de 4 ori pe zi, sau conform indicațiilor
Leuștean – Contraindicații
Femeile gravide și cele care alăptează nu trebuie să consume leuștean în cantități mari (peste 3 g pe zi).
lipstikka kasvi
LEUSTEAN:marijuana romanului din exil.
Si eu ma „droghez” cind am ocazia 😀 !