Sirop de Zmeură – Beneficii și Rețetă

Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust de pădure, ale cărui fructe sunt extrem de aromate și plăcute la gust. Siropul de zmeură, mlădițele de zmeur și ceaiul de zmeură sunt câteva preparate delicioase dotate cu proprietăți terapeutice minunate de care ne putem bucura.

Sirop de Zmeură – Beneficii și Rețetă (sxc.hu)

Sirop de Zmeură – Beneficii și Rețetă (sxc.hu)

Zmeura – Proprietăți

Zmeura combate bacteriile și are puterea de a distruge bacteriile, ciupercile și mucegaiurile. Are efecte antidiareice, diuretice, detoxificante, depurative, antiinflamatoare, vitaminizante și energizante, regeneratoare asupra pielii, exfoliante și emoliente (de catifelare a pielii).

– Tratează afecțiunile respiratorii și pulmonare (tuse, bronșită, gripă cu febră)
– Ajută la refacerea corzilor vocale
– Tratează afecțiunile oculare (conjunctivita)
– Stimulează sucurile gastrice și intestinale
– Tratează afecțiunile digestive (arsuri gastrice, tulburări de tranzit, ulcer gastro-duodenal, pancreas, diaree rebelă)
– Reducerea durerile de inimă (boli cardiace cu dureri)
– Ajută la eliminarea toxinelor și colesterolului
– Ajută la construirea nervilor, vaselor și sângelui
– Menține alcalinitatea sângelui în limite normale
– Tratează cistita, pielonefrita, dismenoreea și metroragia
– Ajută la vindecarea bolilor de piele: răni, pustule, eczeme, erupții)

Fructele de zmeură trebuie consumate în special proaspete, pentru a extrage maximul de nutrienți. Și zmeura congelată este bună pe timp de iarnă. În scop terapeutice, de la zmeur se mai folosesc frunzele, mugurii și mlădițele, în gemoterapie.

Conținut nutrițional excepțional

Zmeura este o sursă impresionantă de vitamine și minerale: vitaminele A, B1, B2, D, K, P și PP, betacaroten, magneziu, zinc, fier, cupru, fosfor, potasiu, mangan și calciu. Fructele de zmeură sunt mai ales bogate în Vitamina C, un antioxidant important pentru sănătate. Culoarea fructelor ne arată de asemenea prezența unor antioxidanți puternici.

Acest conținut nutrițional fabulos fac din zmeură un medicament natural de neegalat și o alternativă mult mai sănătoasă decât suplimentele alimentar din farmacii.

Sirop de Zmeură – Administrare

Se iau câte 4-6 linguri de sirop de zmeură pe zi, inclusiv de către persoanele care sunt sensibile la răceală. Se poate da și la copiii care suferă de amigdalită recidivantă sau bronșită. Aceștia pot face mai ales o cură cu zmeură proaspătă. La fel de bun este și ceaiul de zmeură cu miere.

1. Sirop de Zmeură – Rețetă cu zahăr

Ingrediente

• 1 kg de fructe
• 1, 25 kg de zahăr
• sucul de la 1 lămâie (sau 1 aspirină zdrobită)

Preparare

Se spală bine fructele, se pun într-un borcan și se zdrobesc cu o lingură de lemn. Se acoperă borcanul cu un tifon și se leagă. Se lasă 2-3 zile, amestecând zilnic pentru a evita apariția mucegaiului. Se strecoară sucul printr-un tifon dublu, umezit cu apă, și se stoarce tifonul. Sucul rezultat se lasă acoperit 24 de ore, pentru a se limpezi. Se adaugă zahărul (câte 1,25 kg la fiecare litru de suc și zeama de lămâie. Se pune într-un vas smălțuit și se pune pe foc jumătate de oră, amestecând continuu până la dizolvarea zahărului și dispariția spumei.

Siropul rezultat se toarnă fierbinte în sticle încălzite și se închide ermetic. Se acoperă cu pături și se lasă până a doua zi, apoi se păstrează la loc rece.

2. Sirop de zmeură – Rețetă cu miere

Se spală fructele, se zdrobesc cu lingura și se stoarce sucul printr-un tifon dublu. Sucul obținut se amestecă apoi cu miere (3 pahare de miere la un pahar de suc de zmeură). Se omogenizează și se lasă la macerat o săptămână. Se consumă ca atare, sau diluat cu apă, ca o băutură răcoritoare.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.