Rezistența la Antibiotice – 10 Plante cu Efect Antibiotic

Antibioticele își au locul lor în medicina clasică. Ele au salvat de la moarte bolnavi de meningită, care în trecut nu supraviețuiau din cauza lipsei de tratamente puternice. Însă prin utilizarea lor excesivă, corpul nostru și bacteriile devin imune la proprietățile lor. De aceea medicina de azi nu mai investește în crearea de noi antibiotice.

Ce este rezistența la antibiotice?

Rezistența la Antibiotice - 10 Plante Antibiotice

Rezistența la Antibiotice – 10 Plante Antibiotice

Antibioticele sunt medicamente utilizate pentru tratarea infecțiilor cauzate de bacterii. Cunoscute și sub numele de medicamente antimicrobiene, antibioticele au salvat nenumărate vieți de-a lungul istoriei. Utilizarea abuzivă a acestor medicamente a contribuită însă  la un fenomen cunoscut sub numele de rezistență la antibiotice. Rezistența la antibiotice apare atunci când bacteriile dăunătoare din organism reduc sau elimină complet eficacitatea tratamentului antibiotic.

Rezistența la antibiotice este o problemă de sănătate publică răspândită la nivel mondial. Atunci când o persoană este infectată cu o bacterie rezistentă la antibiotice, tratamentul devine mai dificil, și există de asemenea riscul ca bacteria să se poată răspândi la alte persoane.

Când antibioticele nu funcționează:

– Boala se lungește
– Apar complicații ale bolii
– Mai mult vizite la medic
– Utilizarea de medicamente mai puternice și mai scumpe
– Mai multe decese cauzate de infecțiile bacteriene

Exemplele de tipuri de bacterii care au devenit rezistente la antibiotice includ speciile care cauzează infecții ale pielii, meningita, bolile cu transmitere sexuală și infecțiile tractului respirator, cum este pneumonia.

Utilizarea corectă a antibioticelor poate preveni această problemă. Medicii au responsabilitatea de a prescrie antibiotice doar atunci când din punct de vedere clinic, situația de sănătate o cere. Medicii au de asemenea datoria de a-i sfătui pe pacienți despre folosirea corectă a acestor medicamente.

Studiile au arătat că produsele lactate (mai ales laptele) și sucul de portocale reduc din efectul antibioticelor.

Antibiotice naturale din plante

Antibioticele au fost create doar pentru a combate infecțiile cu bacterii, și nu virușii. Ele sunt de pildă recomandate pentru bacteriile streptococi și stafilococi. Antibioticele ucid bacteriile, dar nu sunt eficiente împotriva virusurilor. De aceea ele nu vor avea efecte împotriva infecțiilor virale, cum este răceala, gripa, tusea sau durerile în gât. Când vine vorba despre infecțiile căilor respiratorii, medicii naturiști sunt convinși că plantele sunt mai eficiente.

1. Cimbru – infecții respiratorii

Aroma intensă a cimbrului ne descoperă și calitățile vindecătoare puternice ale acestei plante. Cimbrul conține ulei eteric timol, prin care stopează înmulțirea bacteriilor, ciupercilor și virușilor.

Cimbrul are efecte antioxidante și antiseptice, prin care ameliorează simptomele aparatului respirator: tuse, astm, bronșită sau laringită. Uleiul de cimbru are proprietăți antibiotice, la fel de puternice ca cele sintetice, fără efectele secundare nocive. Se poate administra în caz de amigdalită, gripă, febră, infecții dentare, sinuzită sau infecții urinare. Se iau 1-2 picături de ulei, din 3 în 3 ore. Din ziua a 2-a, până în a 9-a zi a tratamentului, se iau câte 1-2 picături, de 3 ori pe zi. Pentru răceli, se fac inhalații cu câteva picături, în combinație cu ulei de lavandă.

Uleiul de cimbru se poate folosi și extern, pentru candidoză. Mai precis, se prepară o cremă din 3-5 picături de ulei de cimbru și 25 g de cremă de gălbenele. Nu este indicat în perioada sarcinii și a menstruației.

2. Tinctură de propolis

Propolisul este un antibiotic natural de excepție. Se iau câte 10 picături de tinctură de propolis (30%), de 3 ori pe zi, pe o felie de pâine. Tratamentul durează 10 zile.

3. Ghimbir cu lămâie și miere

Se amestecă zeama de la o lămâie cu rădăcină de ghimbir rasă și 2-3 linguri de miere. Se ia câte o linguriță de preparat, de 3 ori pe zi, după masă.

4. Merișor – infecții urinare

Fructele de merișor conțin proantociani, niște antioxidanți care inhibă fixarea bacteriilor în mucoasa vezicii urinare. Mai precis, sucul de fructe de merișor este remediul indicat în cazul infecțiilor urinare. Acesta conține antociani care ajută la schimbarea formei bacteriilor coli din intestin, împiedicând astfel depunerea lor în vezica urinară.

5. Călțunaș

Călțunașul (Tropacolum majus), cunoscut în popor și sub numele de condurii doamnei, este o plantă care se poate cultiva și la ghiveci. Este renumită pentru proprietățile antibiotice pe care uleiurile eterice conținute le dețin. Se pot folosi părțile aeriene inclusiv pentru salate.

Călțunașul este recomandat în cazul infecțiilor cu salmonela, tricomoas sau proteus. Conține un principiu activ numit benzil-senevol, care ajută la distrugerea bacteriilor și ciupercilor. Se poate administra inclusiv pentru infecții respiratorii și urinare. Ca expectorant, se bea suc de călțunaș, câte 2 linguri pe zi. Tinctura de călțunaș (frunze și semințe) este bună pentru creșterea părului. Se asociază în părți egale cu frunze de urzică și frunze de cimișir. Se pun plantele la macerat în alcool de 50 de grade vreme de 2 săptămâni. Se fac frecții la nivelul scalpului.

6. Coada-șoricelului

Această plantă multi-valentă are inclusiv proprietăți antibiotice. Conține cineol și proazulene, substanțe active care reduc inflamațiile, combat bacteriile și infecțiile.

7. Ceai de ceapă și nuci

Se fierb 4 nuci sparte cu tot cu coajă și o ceapă cu tot cu coajă, tăiată în sferturi. Se lasă la fiert 10 minute, apoi se bea cald, cu înghițituri mici. Se poate adăuga miere. Este un leac bun pentru laringită, bronșită sau traheită.

8. Mirt

Mirtul este un leac bun pentru inflamațiile gâtului și faringelui, bronhiilor, cavităților nazale sau intestinului. Uleiul de mirt este recomandat inclusiv copiilor în cazul infecțiilor respiratorii – sinuzită sau bronșită. Este bun pentru insomnii, dureri de cap sau stomac deranjat. Se poate administra sub formă de ceai, ulei esențial (extern) sau inhalații.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’9627, 3718, 4447, 3694′ button=’Cumpără aici’]

9. Eucalipt – infecții ale căilor respiratorii

Eucaliptul conține un ulei eteric numit cineol, cu o acțiune dovedită împotriva infecțiilor căilor respiratorii. Are capacitatea de a stopa dezvoltarea virușilor și bacteriilor și de a preveni astmul sau complicațiile în cazul acestei boli.

10. Condimente – răceală, gripă, viroze

În cazul răcelilor și gripei, se recomandă pulbere de turmeric, scorțișoară, usturoi, semințe de muștar cu miere, hrean cu sfeclă roșie, ceai de ceapă, ridiche neagră (sirop) sau ghimbir.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.