Iarbă de grâu la ghiveci – cum să o plantezi în 12 pași

Iarba de grâu este foarte bogată în vitamine și nutrienți care mențin mintea și corpul sănătoase.

Se poate consuma sub formă de suc, pudră sau capsule.

În rândurile de mai jos puteți afla câteva modalități prin care se poate crește iarbă de grâu acasă.

Iarba de grau

Iarba de grau

Sucul de iarbă de grâu mai este numit soarele lichid. Este considerat cel mai bun purificator al sângelui.

Iarbă de grâu la ghiveci sau tăviță

Planta se cultivă prin semințe. Când ajunge a maturitate, se recoltează și se stoarce pentru a extrage seva miraculoasă.

Pentru cultivare, se pot cumpăra pungi cu semințe de iarbă de grâu ecologice de la farmaciile naturiste sau on-line.

1. Înainte de toate, semințele de iarbă de grâu se spală și se cântăresc. Pentru o tavă de 16 x 16 se vor folosi aproximativ 2 cești de semințe.

2. Se clătesc cu apă rece, curată, folosind o strecurătoare cu găuri mici. Se scurg bine și se pun într-un castron.

3. Se toarnă apă rece în castronul cu semințe, de 3 ori mai multă apă decât cantitatea semințelor. Se acoperă vasul cu un capac sau o folie de plastic și se lasă la macerat vreme de 10 ore, sau peste noapte.

Înmuierea semințelor inițiază procesul de germinare. La final, semințele vor încolți și vor avea rădăcini mici.

4. Se scurge apa din castron și se înlocuiește cu altă cantitate de apă rece, aceeași cantitate. Se lasă la macerat încă 10 ore.

5. Se repetă procesul încă o dată, până un total de 3 macerări de câte 10 ore. Până la finalul ultimei înmuieri, semințele vor încolți deja rădăcini. Acest lucru înseamnă că semințele sunt gata de plantare. Se scurge apa și se pun deoparte până se pregătește tăvița în care se vor cultiva.

6. Se căptușește tăvița cu prosoape de hârtie (simple, fără culoare), pentru a preveni încolțirea rădăcinilor prin orificiile de pe fundul vasului. Se împrăștie un strat uniform de 2 cm de compost organic pre-umezit sau pământ de ghiveci fără pesticide sau alte substanțe chimice în tăvița astfel îmbrăcată.

7. Se începe plantarea semințelor. Acestea se răspândesc într-un strat subțire deasupra solului de curând așezat. Semințele se apasă ușor în sol, fără să se îngroape complet. Semințele pot fi una lângă alta, dar nu grămadă sau adunate mai multe într-un singur loc. Fiecare sămânță are nevoie de spațiul ei pentru a crește.

8. Se udă tăvița cu puțină apă, astfel încât fiecare sămânță să primească o stropitură de apă.

9. Se acoperă tăvița cu câteva foi de ziar umezite, pentru a proteja puieții.

10. În fiecare dimineață se ridică foile de ziar și se udă solul, atât cât să fie umed și nu îmbibat cu apă. Se poate folosi o sticlă cu pulverizator umplută cu apă cu care să se stropească ușor solul în fiecare seară. Se poate stropi și ziarul ușor pe deasupra. Pentru ca semințele să prindă rădăcini, este important se mențină umede la un nivel constant, pentru a nu se usca din primele zile.

11. După primele 4 zile de la plantare, se scoate ziarul și se continuă udarea firelor de iarbă răsărite o dată pe zi. Tăvița trebuie ținută parțial în lumina soarelui, deoarece soarele va deteriora iarba.

12. Timpul mediu de creștere este de 7-12 zile. Nu înălțimea decide perioada de recoltare. Pentru a beneficia de maximul nutritiv, iarba de grâu se taie atunci când firele se despică în articulații în partea de jos a lamelei. Se folosește un foarfece, și iarba se taie foarte de jos, cât mai aproape de semințe. Cu cât mai tânără e, cu atât mai gustoasă și bogată în vitamine va fi.

Cum se face sucul de iarbă de grâu

Pentru prepararea sucului de iarbă de grâu se folosește storcătorul de fructe.

Nu se bea mai mult de 30 de grame de suc pe zi, deoarece este un detoxifiant puternic care poate da efecte secundare.

Citiți mai multe despre uimitoarele beneficii ale sucului de iarbă de grâu.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. Despre cresterea vlastarilor…..
    Sunt de doua feluri:cei „mici” (lucerna,trifoi.ridichie,brocoli,varza rosie,mustar,creson etc.) care sunt crescuti hidroponic(doar cu apa),pe un suport de tifon sau sita si cei” mari”(iarba de grau,floarea soarelui,mazare,hrisca)care sunt crescuti pe pamant.
    Pentru vlastari mici avem nevoie de tavi (de inaltime mica-1-2 cm),bine gaurite,tifon,un vermorel(recipient pentru udare,cu strop fin-se gaseste la magazinele cu materiale de constructii..),apa,seminte de germinat.
    In tava (bine gaurita)asezam minim 2 straturi de tifon pe care il udam,dupa care presaram uniform semintele.Multi reccomanda germinarea semintelor inainte de plantat-eu am sarit etapa aceasta pentru ca este greu sa repartizezi semintele uniform in tava si la multe seminte se rup coltisorii si nu mai cresc.Dupa asezarea semintelor in tava este importanta udarea-sa fie cat mai fina,astfel incat sa nu miscam,pe cat posibil,semintele.Tava astfel pregatita se tine la intuneric si abia dupa 3-4 zile,cand semintele au inceput sa creasca si au aprox 2 cm,se pune la lumina unde se mai tine inca 2-3 zile.Tot timpul trebuiesc udate(tifonul sa fie ud tot timpul),si sa se asigure si o ventilatie a aerului.In aprox 7 zile avem vlastari!!!Nu tin prea mult in tava,asa ca ori plantam des,ori recoltam si ii tinem in frigider.
    Pentru vlastari mari-iarba de grau,floarea soarelui,mazare,hrisca-avem nevoie de tavi,pamant,seminte,apa,stropitoare.Tava trebuie sa fie mai inalta-cam 4 cm.In tava se pune un strat de pamant(cam 2 cm-minim).Semintele trebuiesc germinate inainte de plantat(vezi cum se obtin germenii),dupa care se aseaza,uniform,pe stratul de pamant,se uda bine si se tine la intuneric(se poate acoperi cu o alta tava sau cu hartie…)Este important sa lasati tavile libere-sa se scurga apa-e ca si cum am face dus plantutelor!Dupa aprox 5 zile,cand plantuta are 5-10 cm,se descopera si se pune la lumina.Timpul variaza in functie de temperatura si de cat de inalt vrei sa cresti vlastarul!
    Iarba de grau are valoare nutritionala maxima cand ii apare al doilea fir si este de aprox 2 cm-este bine sa fie recoltata in acest stadiu-rezista in frigider pana la 7 zile!
    Floarea soarelui este buna cand are 2 frunzulite-nu trebuie sa stea mai mult de 2 zile la soare-imbatraneste repede!!
    Mazarea creste in aproape 3 saptamani-este greu sa o pastrezi nealterata,dar merita efortul pentru gustul deosebit si pentru valoarea nutritionala.
    Hrisca este foarte sensibila-are fir firav,care se apleca la udat si se strica usor.Cel mai greu este ca nu gasim seminte pentru vlastari(ar trebui folosite seminte cu coaja cum sunt cele de floarea soarelui).Are un gust deosebit,acrisor-f buna la sucuri.
    Nu uitati sa asigurati o buna aerisire,mai ales vara…un ventilator te scapa de multe probleme..
    In speranta ca am reusit sa va impartasesc din experienta noastra va urez succes si daca nu reusiti nu sunteti voi de vina,ci samanta-asa ca puteti sa o luati de la capat cu alta samanta…

  2. femeile insarcinate si cele care alapteaza pot consuma suc de iarba de grau?
    Multumesc,

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.