Nu mai confundați îndulcitorul stevia cu ștevia românească!
Foarte multe persoane fac confuzie între stevia – folosită ca îndulcitor și planta ștevie, care crește la noi.
După cum puteți vedea, există o diferență importantă care le separă și anume diacritica „ș”.
Cuprins
Nu mai confundați îndulcitorul stevia cu ștevia românească
Stevia care este comercializată pe post de îndulcitor provine din America de Sud și nicidecum din țara noastră. Crește în Paraguay și se numește „Stevia rebaudiana”.
O plantă cu nume asemănător, care este adesea confundată cu îndulcitorul de stevia este ștevia românească, ce poartă numeșe de „Rumex patientia”.
Frunzele de stevia rebaudiana conțin niște substanțe – glicozide – care sunt foarte bogate în zaharuri. Aceste zaharuri au o intensitate dulce crescută.
Cele mai cunoscute sunt steviozidele și rebaudiozidele. Steviozidele sunt de 100-300 de ori mai potente decât zahărul în ceea ce privește capacitatea lor de îndulcire.
Acesta nu este singurul avantaj! Stevia rebaudiana este totodată o plantă medicinală, cu beneficii pentru sănătatea umană.
Stevia este nu doar dulce, ci și terapeutică
Stevia este mai mult decât un simplu îndulcitor. Studiile științifice au dezvăluit că această plantă are activități biologice utile în prevenirea multor boli. Diabetul zaharat este unul din ele.
Stevia rebaudiana ajută la scăderea tensiunii arteriale și a stresului oxidativ. Reduce inflamația, combate infecțiile microbiene și poate preveni apariția cancerului.
Stevia combate bolile metabolice
Cercetătorii o consideră un adjuvant nutraceutic în tratamentul unor afecțiuni metabolice, precum:
- obezitate
- supraponderalitate
- diabet zaharat
- ficat gras
- fibroză cardiacă
- fibroză hepatică
- boala inflamatorie intestinală
- hipertensiune arterială
- boli renale cronice
- cancere
De unde puteți cumpăra stevia
Dacă vreți să începeți să folosiți stevia în locul zahărului, vă las o listă generoasă de îndulcitori din stevie din care puteți alege → https://tinyurl.com/4uz4euu7.
Ștevia românească
Ștevia românească este una din verdețurile de primăvară pe care le putem folosi în salate sau sub formă gătită.
Frunzele de ștevie se pot consuma la fel ca spanacul. Se pot pune în supe, tocănițe, ghiveci de legume.
Din punct de vedere terapeutic, ștevia ajută în constipații. Ceaiul din rădăcina ei stimulează defecația.
Frunzele proaspete ajută la vindecarea durerilor în gât. Sucul de ștevie și infuzia caldă de ștevie pot fi utilizate sub formă de cataplasmă sau alifie în afecțiunile pielii.
Citește și:
Stevia – îndulcitorul care nu crește deloc glicemia și nu te îngrașă!
Surse articol:
1. Pfaf.org, Rumex patientia: https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Rumex+patientia
2. Mercola, Does stevia promote infertility? https://tinyurl.com/6yynxey6