Seminţe de Coriandru – Proprietăți și Beneficii Extraordinare

Coriandrul (Coriandrum sativum L) se află sus în topul celor mai populare condimente cu efect vindecător. În anumite zone ale Europei, coriandrul este menționat ca o plantă anti-diabetică, iar în India, este utilizat în mod tradițional pentru proprietățile antiinflamatorii, în tratarea afecțiunilor reumatice. Semințele de coriandru ajută de asemenea la combaterea anemiei, reglarea colesterolului mare și tratarea bolilor de rinichi.

Semințe de Coriandru ( )

Coriandru (Coriandrum sativum)

Coriandru – Proprietăți și beneficii

Coriandrul este o plantă originară din Europa, Africa de Nord și Asia, și semințele sale sunt folosite în bucătăriile chineze, thailandeze, indoneziene și din orientul Mijlociu, pentru gustul picant. Coriandrul are o aromă intensă, similară cu cea de salvie și coji de citrice. Este disponibil pe tot parcursul anului. Fructul plantei coriandru conține două semințe, care atunci când se usucă, sunt folosite ca și condimente pentru mâncăruri. Atunci când coapte, semințele au o culoare galben-maronie.

Multe dintre proprietățile terapeutice ale coriandrului pot fi atribuite conținutului excepțional de fitonutrienți.

Coriandrul și diabetul

Studii de cercetare recente efectuate pe animale au confirmat faptul că semințele de coriandru ajută la controlul nivelului zahărului din sânge și a colesterolului. Adăugarea unei cantități mici de pulberea de semințe de coriandru în dieta șoarecilor cu diabet zaharat a ajutat la stimularea secreției de insulină și la scăderea zahărului din sânge. Coriandrul inhibă de asemenea stresul oxidativ asupra rinichilor și reduce deteriorarea celulelor din pancreas care produ insulină. Extractele pe bază de semințe de Coriandru pot crește de asemenea serecția de insulină

Reglează colesterolul

Șobolanii care au fost hrăniți cu coriandru au prezentat o reducere a nivelului de colesterol total și o creștere a colesterolului bun. Cercetările arată de asemenea că uleiurile volatile găsite în frunzele plantei au proprietăți antimicrobiene.

Leac pentru dereglări stomacale

Adăugat la omelete sau în supe, coriandrul poate remedia stările de balonare, indigestie, diaree sau dureri de stomac. Datorită efectelor anti-bacteriene și antiseptice, coriandrul este un leac minunat și pentru ulcerul bucal.

Combate Salmonella

Coriandru conține un compus antibacterian care luptă împotriva infectării cu Salmonella, o cauza frecventă a bolilor mortale. Coriandrul a fost denumit de cercetătorii americani un antibiotic natural puternic, comparativ cu agenții antibacterieni cu o activitate slabă regăsiți în alte produse alimentare.

Dodecenalul și alți 8 compuși cu proprietăți antibiotice au fost descoperite în coriandrul proaspăt. Aceștia se regăsesc atât în frunzele verzi, cât și în semințele plantei.

Semințe de Coriandru (Coriandrum sativum)

Semințe de Coriandru (Coriandrum sativum)

Efecte neuroprotectoare

Proprietățile anti-inflamatorii ale coriandrului ajută la protejarea sistemului nervos de daunele provocate de stresul zilnic și de stilul de viață dezechilibrat. Studii recente au arătat că consumul de anumite condimente poate ajuta la reducerea riscului de boli neurodegenerativ. Acești compuși pot reduce inflamațiile și astfel pot preveni deteriorarea sistemului nervos. Turmericul, piperul roșu (Cayenne) și negru, lemnul dulce, cuișoarele, ghimbirul și usturoiul sunt doar câteva condimente cunoscute pentru efectele anti- inflamatorii și neuroprotectoare similare.

Protecție împotriva cancerului

Coriandrul a arătat beneficii și în ceea ce privește prevenirea cancerului, îndeosebi cel de colon. În studiile de laborator efectuate pe șobolani, coriandrul a redus nivelul de colesterol din sânge și a stimulat creșterea excreției de compuși steroli și biliari, care scad nivelul de toxine din colon. Pe baza rezultatelor acestui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că coriandrul oferă beneficii împotriva efectelor negative ale lipidelor din colon, care pot duce la cancer de colon.

Alte beneficii:

– Împrospătează respirația
– Combate anemia și anorexia
– Stimulează secrețiile stomacale și facilitează digestia
– Reglează menstruația și reduce durerile asociate
– Protejează ochii de conjuctivită
– Crește libidoul

Idei de servire rapidă

Semințele de coriandru se pot adăuga la supe și ciorbe, sau în lichidul folosit la prepararea peștelui. Din coriandru se poate prepara o băutură delicioasă și condimentată. Se pun la foc mic într-o cratiță lapte de soia, miere, vanilie, scorțișoară și coriandru. Se pot adăuga în clătite, sau în amestecuri pentru vafe, pentru un gust exotic.

Se poate prepara un sote sănătos de spanac, usturoi și semințe de coriandru, care se servește cu fasole albă, ghimbir și chimen.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.