Muştarul – Detoxifiere, Diabet, Colesterol, Cancer, Osteoporoză

Muştarul (Sinapis alba) este o vegetală energizantă, care ne aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate: ameliorează rigiditatea musculară, alină durerile articulare, elimină flegma, tratează pneumonia şi tumorile.

Seminţele de muştar sunt extrem de valoroase în tratarea convulsiilor la copii, iar muştarul pudră stimulează circulaţia sângelui blocată. Muştarul pune în mişcare meatbolismul şi ajută la eliminarea grăsimilor în exces din corp.

Muştar (Sinapis alba)

Muştar (Sinapis alba)

1. Tulburări respiratorii, afecţiuni ale sinusurilor, bronşită

Seminţele de muştar au efecte terapeutice excelente pentru tratarea afecţiunilor sinusurilor şi răcelii, fiind un decongestionant şi expectorant.

În Ayurveda, seminţele de muştar sunt apreciate pentru efectele eliberatoare asurpra organelor respiratorii. Pentru decongestionarea sinusilor şi calmarea durerilor în gât se poate face gargară cu ceai de seminţe de muştar. Efectul de încălzire a seminţelor pătrunde adânc în interiorul ţesuturilor şi curăţă acumularea excesivă de mucus.

Seminţele de muştar s-au dovedit eficiente şi în tratarea bronşitei cronice. În timpul unui atac astmatic, masajul cu un amestec de ulei de muştar şi o cantitate mică de camfor poate uşura respiraţia şi eliminarea flegmei.

Cataplasmele cu seminţe de muştar au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru tratarea bronşitei şi stimularea circulaţiei.

2. Cancer

Fiind un membru al familiei Brassica, seminţele de muştar conţin cantităţi generoase de fitonutrienţi sănătoși, care sunt extrem de valoroşi în prevenirea şi tratarea diferitelor tipuri de cancer: cancer al vezicii urinare, cancer de colon sau de col uterin.

Seminţele de muştar pot inhiba creşterea celulelor canceroase şi pot chiar proteja împotiva formării de astfel de celule maligne. Proprietăţile chemopreventive ale seminţelor de muştar ajută la restabilirea nivelului de glutation şi stimulează inducerea apoptozei.

3. Detoxifiere

Datorită antioxidanţilor puternici şi a fibrelor din muştar, această plantă poate sprijini sistemul de detoxifiere a organismului. Glucozinolaţii din muştar ajută de asemenea la stimularea enzimelor responsabile cu detoxifierea şi la eliminarea deşeurilor din corp.

4. Diabet zaharat

Frunzele de muştar sunt excelent pentru diabetici. Aceste au o acţiunea anti-oxidativă, care neutralizează efectele stresului oxidativ la bolnavii de diabet. Administrarea de muştar ajută la reducerea nivelului de proteine glicozilate şi a glicemiei. Prin aceasta se stimulează metabolismul glucozei.

5. Seminţele de muştar scad colesterolul

Frunzele de muştar au o putere mare de scădere a colesterolului. Studiile au arătat că legumele crucifere, din care face parte şi muştarul, au o capacitate uimitoare de a lega acizii biliari la nivelul tractului digestiv, facilitând astfel eliminare acestor acizi din corp.

Preparat la abur, muştarul verde combinar cu un pic de chimen prăjit, sare şi piper este un remediu excelent pentru scăderea colesterolului.

Muştarul este esenţial în reducerea riscului de blocaje la nivelul arterelor, prevenind ateroscleroza. Vitamina B6 din muştar moderează riscul de tromboză.

6. Sănătatea inimii

Uleiul de muştar este o alegere bună atunci când vine vorba de gătit. Studiile efectuate pe uleiul de muştar au arătat că persoanele suspectaţi de infracţiuni miocrdice acute sau atac de cord au prezentat rezultate pozitive în ceea ce privește reducerea ratei de aritmie cardiacă, reducerea extinderilor ventriculare şi a durerillor în piept asociate cu aceste tulburări. Proprietăţile cardio-protectoare ale uleiului de muştar sunt atribuite prezenţei acizilor graşi Omega-3.

Seminţe şi Ulei de Muştar

Seminţe şi Ulei de Muştar

7. Dureri musculare, spasme

Cataplasmale cu seminţe de muştar ajută şi la vindecare durerilor şi spasmelor. Aplicat pe zona dureroasă, acestea exercită efecte analgezice şi previne paralizia membrelor. Se poate folosi în reumatism şi alte tipuri de dureri muscular. Nu se aplică direct pe piele, ci se foloseşte o bucată de pânză întâi.

8. Efect calmant asupra nervilor

Muştarul emană o căldură specifică ce poate fi utilă în cazul leziunilor nervilor. Datorită efectului revigorant şi stimulent, muştarul ajută la detensionare şi relaxarea corpului.

9. Menopauza şi osteoporoza

Magneziul şi calciul din muştar încurajează sănătatea oaselor şi previne pierderea de masă osoasă asociată cu menopauza. Muştarul ajută la recompensarea nivelului scăzut de magneziu din oase şi deficitul de magneziu din corp, reducând astfel riscul de osteoporoză la femeile aflate la menopauză.

10. Psoriazis

Micuţele seminţe de muştar au o acţiune anti-inflamatorie în bolile autoimune cronice, cum este psoriazisul, având capacitatea de a trata inflamaţiile şi leziunile asociate cu această condiţie. Tratamentul cu seminţe de muștar stimulează activitatea enzimelor bune, care încurajează acţiunea protectoare şi vindecarea în astfel de boli.

11. Dermatita de contact

Seminţele de muştar oferă ajutor terapeutic în vindecarea simptomelor asociate cu dermatita de contact, vindecarea ţesuturilor şi reducerea inflamaţiilor urechii.

12. Îngrijirea pielii şi părului

Muşatul este un produs cosmetic natural deosebit. Frunzele de henna fierte cu ulei de muştar ajută la stimularea creşterii părului. Seminţele de muştar prăjite în ulei de susan sau ulei de nucă de cocos sunt de asemenea un remediu eficient pentru acnee, promovând un ten curat.

Seminţele de muștar întregi dau o aromă bogată murăturilor şi sosurilor. aromă frumos pentru murături și sosuri. Muştarul poate fi adăugat la supe şi la pâinea de porumb.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


8 comentarii

  1. Modul de administrare si cantitatea pt fiecare remediu puteti sa ne spuneti…multumesc!

  2. si eu doresc sa stiu ce cantitate se ia pe zi….

  3. Boabele de muştar se iau câte 3 linguriţe pe zi, timp de 3-6 luni, pentru reducerea colesterolului. În rest, pasta de muştar se poate consuma ca atare, în/cu diverse preparate. Excesul de muştar poate da toxicitate.

  4. sti ca ma mira chear toate sint impotriva cancerului?

  5. Da, majoritatea legumelor şi plantelor combat cancerul, pentru că sunt singura sursă de hrană sănătoasă pe care a lăsat-o Dumnezeu pe pământ. Şi cum cancerul este o boală anormală, hrana naturală ajută enorm, inclusiv în alte boli.

  6. anascharmuller

    cum pot folosi semitele de mustar pt.sinuzia retro nazala cu tulburari la inghitit.si colectie de mucus dimineata la trezire.

  7. VA MULTUMESC.SUNT INFORMATII FOARTE IMPORTANTE

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.