Decoctul de măceșe – tonic circulator, venos și imunitar
Cui îi sunt cel mai indicate preparatele de măceșe? În primul rând persoanelor care au imunitatea scăzută.
Măceșele ajută la creșterea numărului de celule albe de sânge. Susține organismul în perioada de convalescență după o boală sau o operație.
Cuprins
Decoct de măceșe – rețetă
Ingrediente
• 5 linguri de măceșe
• 1 ½ litri de apă
Mod de preparare
Tăiați măceșele în două și înlăturați semințele și perișorii aceia iritanți.
Turnați apa într-un ibric și puneți-l la fiert. Când începe să clocotească, puneți măceșele și aduceți la punctul de fierbere.
Dați apoi focul la mic și fierbeți ceaiul timp de 10 minute. Stingeți focul și lăsați măceșele la infuzat încă 20 de minute, sub capac.
Decoctul obținut se strecoară și se consumă cald. Se administrează câte 3 căni de ceai de măceșe pe zi.
Indicații terapeutice
Decoctul de măceșe are numeroase beneficii. În primul rând, întărește imunitatea și ajută la prevenirea răcelii și a gripei în anotimpul rece.
Citește și – Cura cu ceai de măceșe – deosebit de utilă în perioada rece
Un efect fortifiant la fel de important îl exercită asupra vaselor de sânge și a sistemului circulator. Măceșele acționează ca un tonic venos, arterial și capilar. Ajută la redresarea problemelor de circulație sangvină.
Ceaiul de măceșe poate fi consumat și în afecțiuni hepato-biliare și renale, precum: nisip la rinichi, inflamația căilor urinare, hepatite, colecistite, pietre la bilă, dischinezie biliară sau enterocolită.
Măceșele – beneficii
Fructele de măceș sunt renumite pentru conținutul bogat în vitamina C, vitamina E, vitamine din grupul B și antioxidanți.
Cei mai importanți compuși antioxidanți sunt flavonoidele, carotenoidele, polifenolii, catechinele.
Boli cardiovasculare
Mai multe studii au arătat că antioxidanții din măceșe scad riscul de boli cardiace. Cei mai importanți sunt polifenolii, licopenul și leucoantocianinele.
Citește și – Măceșele cresc rezistența la atacul patogenilor și previn multiple boli
Administrat zilnic, pe o perioadă de 6 săptămâni, ceaiul de măceșe a redus cu 17% riscul de boli cardiovasculare. A diminuat nivelul colesterolului și a tensiunii arteriale.
Inflamații, dureri
Măceșele au proprietăți analgezice și reduc durerile pricinuite de artrită, gută și alte boli inflamatorii.
Citește și – Măceșele scad inflamația și durerea articulară
Studiile au arătat că ceaiul de măceșe îmbunătățește mobilitatea și reduce stresul oxidativ din țesuturile inflamate.
Digestie
Consumul de măceșe produce un efect laxativ prin care ajută digestia. Grație proprietăților antiinflamatoare, calmează țesuturile colonului și reglează mișcările intestinale.
Mai mult decât atât, optimizează absorbția nutrienților.
Detoxifiere
Ceaiul de măceșe are efecte diuretice și stimulează eliminarea toxinelor, a grăsimii și a sărurilor din corp. Este indicat, din aceste considerente, în constipație, indigestie, metabolism lent sau imunitate slăbită.
Citește și – Măceșele combat 10 boli – studii științifice
Polifenolii din măceșe pot preveni inclusiv creșterea celulelor canceroase. Cercetările în acest domeniu sunt promițătoare.
Beneficii pentru piele
Nu în ultimul rând, ceaiul de măceșe aduce beneficii pielii. Acesta poate îmbunătăți aspectul pielii datorită antioxidanților pe care îi conține. Aceștia estompează aspectul ridurilor și liniilor fine. Accelerează procesul de vindecare a pielii lezate sau uscate.
Măceșele previn infecțiile și inflamațiile pielii, precum acneea, eczemele sau psoriazisul.
Surse articol:
1. Iulia Vlad, Tratamente cu fructe de toamnă, Formula As: https://www.formula-as.ro/2020/10/15/tratamente-cu-fructe-de-toamna/
2. John Staughton, Zemira Barnes, 7 Incredible benefits of rosehip tea, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/rosehip-tea.html