Arnica montana – tatamente cu tinctură de arnică

Arnica mai este cunoscută în limbajul popular drept podbalul de munte sau carul zânelor şi pădurilor. C

u această plantă magică se vindecau romanii de răni. Dacii, la rândul lor, foloseau arnică pentru întremarea trupului, ca elixir al longevităţii.

Arnica montana

Arnica montana

ARNICA – PROPRIETĂȚI

Arnica este o plantă văratică şi face parte din familia Compositae. Creşte uneori şi până la 50 de cm înălţime, pe culmile munţilor.

Înfloreşte cu flori galbene mari, dispuse în formă de stea, care au un parfum cuceritor, datorat substanţelor volatile pe care le conţine. Se culege doar floarea, în zile cu soare.

În scop terapeutic se foloseşte de regulă arnica proaspătă (după câteva ore de la recoltare) deoarece procesul de uscare face ca planta să îşi piardă din rezervele de substanţe terapeutice.

Arnica montana este o plantă medicinală care se foloseşte extern, pentru vindecarea rănilor, durerilor şi inflamaţiilor, datorită proprietăţilor decongestive, antiseptice şi cicatrizante.

ARNICA – TRATAMENTE NATURISTE

Administrarea orală nediluată şi în doze mari duce la creşterea tensiunii arteriale şi la probleme gastro-intestinale.

Imunitate scăzută

Arnica este o plantă imuno-stimulentă chiar mai puternică decât echinacea. Pentru întărirea sistemului imunitar, se recomandă tinctura de arnică. Se iau câte 30-50 de picături, diluate într-o jumătate de pahar de apă.

Pentru prevenirea infecţiilor virale sau renale, este bine să se urmeze cure preventive cu arnică, câte 3 cure pe an de câte 20 de zile, cu 10 zile pauză între.

Gripă, răceală, viroze

Se iau câte 50 de picături de tinctură de arnică, diluate în jumătate de cană de ceai de mentă (răcit), de 4 ori pe zi.

Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă. Arnica are efecte benefice asupra febrei, tusei, respiraţiei şi inflamaţiilor. În plus, stimulează imunitatea şi combate îmbolnăvirile dese la persoanele slăbite.

Sistemul nervos central şi circulator

Pentru prevenirea şi tratarea accidentelor vasculare, semiparezelor sau paraliziilor, se recomandă o cură pe o perioadă mai mare de timp cu tinctură de arnică. Se ia câte o linguriţă, de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Nevroză, isterie

Pentru cazurile de isterie şi sechele nervoase, se pot lua zilnic câte 30 de picături de tinctură de arnică, diluate în jumătate de pahar de apă, de 3 ori pe zi.

Pentru efecte mai puternice şi rapide, se poate administra în paralele pulbere de mentă şi sunătoare, amestecate în cantităţi egale. Se ia din acest amestec câte o linguriţă de 4 ori pe zi.

Comoţii cerebrale, hematom, traume psihice şi fizice

În caz de traumtisme cerebrale, sau sechele post-traumatice cu dureri de cap putrnice, se poate lua câte o jumătate de linguriţă de tinctură de arnică diluată în jumătate de pahar de apă, de 4 ori pe zi.

Rezultatele se văd după o lună, iar durata tratamentul este de 6 săptămâni.

Insomnie, palpitaţii, teamă

Pentru tulburările anxioase nocturne, se recomandă tinctura de arnică în asociere cu tinctură de valeriană, în porţii egale.

Se iau câte 1-2 linguriţe din amestec, diluate în jumătate de pahar de apă. preparatul se administrează seara, înainte de culcare, de preferabil pe stomacul gol.

Boli de inimă

Pentru afecţiunile cardiovasculare, ischemie cardiacă sau angină, se poate folosi tinctură de arnică extern.

Se masează zona inimii timp de 10-15 minute cu tinctură, folosind mişcări uşoare.

Tumori abdominale

Se foloseşte tinctură de arnică în asociere cu tinctură de mărul-lupului, în părţi egale. Se aplică pe abdomen, sub formă de comprese, şi se acoperă cu nailon şi apoi se securizează locul cu un lecuoplast.

Compresele se lasă să acţioneze timp de 2-4 ore. Înainte de aplicare, se unge zona cu unguent de tătăneasă în strat subţire.

Răni de tot felul

Arnica este leacul nr. 1 al afecţiunilor pielii. Pentru prevenirea infecţiilor, se recomandă spălarea rănilor cu arnică. Efectele sunt de asemenea de cicatrizare rapidă a pielii şi de refacere a rănilor greu vindecabile.

Compresele cu arnică se poate aplica şi pe ulcere varicoase sau pe rănile celor care sunt imobolizaţi la pat sau în scaun cu rotile.

Tinctura de arnică se poate combina cu tinctură de rădăcină de tătăneasă, în părţi egale. Efectul de regenerare a rănilor dificile este astfel mult mai mare.

Cancer de piele

Se aplică pe piele cataplasme cu tinctură de arnică şi tinctură de propolis. Se ţine 30 de minute şi se lasă să se usuce 2 ore la temperatura camerei. Tratamentul se poate urma 6 luni.

ARNICA – ADMINISTRARE ȘI CONTRAINDICAȚII

Arnica poate fi toxică în cazul în care dozele zilnice interne depăşesc 25 ml (5 linguriţe) de tinctură.

În stare proaspătă, arnica nu se consumă mai mult de 7 g pe zi.

Pot să apară semne de intoxicaţie: ameţeală, pierderea echilibrului, probleme respiratorii, digestive sau de mobilitate.

Este recomandat să folosiți doar preparate standardizate, de la magazinele naturiste, respectând indicațiile de pe prospect.

Atenţie! Arnica nu este indicată femeilor însărcinate, nici copiiilor sub 3 ani.

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.