Păpădia conține mai mult calciu decât iaurtul – o plantă benefică pentru oase
O atenționare importantă pentru toți cei care au păpădie în grădină: nu le ucideți! Nu le exterminați cu soluții chimice.
Aceste „buruieni” sunt adevărate surse de hrană și vindecare pentru organismul nostru. Mai ales pentru oase.
Cuprins
Păpădia este folosită în scop medicinal din antichitate
Popoarele antice exploatau toate resursele naturii și nu aruncau nimic, decât ceea ce era vătămător.
Păpădia (Taraxacum officinalis) era una din plantele pe care le utilizau în scop terapeutic.
Câteva din întrebuințările vechi ale păpădiei sunt în: afecțiuni ale pielii (ex. eczeme), pietre la bilă, stomac deranjat, boli de ficat sau dureri musculare.
De altfel, denumirea „Taraxacum” face referire la calitățile ei medicinale. Acest nume provine din grecescul „taraxos” și „akos” și înseamnă „boală” și „remediu”.
Citește și – Consumați păpădie dacă vreți să aveți sângele și ficatul sănătos!
O plantă foarte hrănitoare
De la păpădie se folosesc rădăcina, tulpinile și frunzele tinere, precum și florile.
Rădăcina se prepară sub formă de ceai, cafea sau tinctură, iar părțile aeriene se folosesc la salate, sucuri și mâncăruri.
Au valoare nutrițională ridicată. Sunt bogate în fibre, vitamine, minerale, acizi grași esențiali și antioxidanți.
100 de grame de frunze verzi de păpădie conțin:
- 9% din doza zilnică recomandată (DZR) de fibre
- 20% din DZR de vitamina B2
- 19% din DZR de vitamina B6
- 17% din DZR de vitamina B1
- 649% din DZR de vitamina K
- 338% din DZR de vitamina A
- 58% din DZR de vitamina C
- 23% din DZR de vitamina E
- 39% din DZR de fier
- 19% din DZR de calciu
- 15% din DZR de mangan
- 9% din DZR de magneziu
- 9% din DZR de fosfor
- 8% din DZR de potasiu
- 4% din DZR de zinc
Citește și – Tulpinile de păpădie au efect favorabil în obezitate, bolile hepatice și biliare
Bogată în compuși antioxidanți
Toate părțile păpădiei conțin compuși fitochimici înzestrați cu proprietăți farmacologice:
- carotenoide (alfa-caroten, bete-caroten, criptoxantină, luteină, zeaxantină
- flavonoide (quercetină, chrysoeriol, luteolină)
- acizi fenolici (cafeic, clorogenic, cicoric)
- polizaharide (inulină)
- lactoni sesquiterpeni (acid taraxinic, taraxacozide)
- steroli (taraxasterol, beta-sitosterol, stigmasterol)
- triterpeni
Acești antioxidanți protejează celulele, țesuturile și organele corpului de efectele distructive ale radicalilor liberi.
Ce proprietăți are păpădia
O recenzie cuprinzătoare pe 54 de studii științifice a arătat că păpădia are următoarele activități:
- diuretice
- hepatoprotectoare
- anticolitice
- imunoprotectoare
- antivirale
- antifungice
- antibacteriene
- anti-artritice
- antidiabetice
- anti-obezitate
- antioxidante
- anticancerigene
Susține sănătatea oaselor
Păpădia este o plantă excelentă pentru sănătatea oaselor. Furnizează calciu, potasiu, zinc, fier, seleniu, fosfor, magneziu și mangan.
O cană de frunze de păpădie gătite are mai mult calciu (147 mg) decât o cană de iaurt (110 mg).
Datorită bogăției de minerale, produce un efect alcalinizant în corp.
O aciditate crescută va consuma din rezervele de minerale ale corpului, ducând astfel la slăbirea oaselor.
Cantitatea de vitamina K din părțile verzi ale păpădiei este absolut uimitoare.
Această vitamină joacă un rol cheie în mineralizarea osoasă.
Studiile arată că un aport insuficient de vitamina K scade densitatea minerală osoasă. Totodată, crește riscul de fracturi.
Recoltare
Frunzele tinere de păpădie ar trebui să exuste în magazine, la fel ca rucola. Din păcate, trebuie să le culegem singuri și este tot mai greu să găsești zone curate.
Evitați parcurile, marginile șoselelor și alte locuri poluate.
Părțile verzi se culeg doar la începutul primăverii, când acestea sunt fragede.
Frunzele și tijele pot fi consumate ca atare sau sub formă de salată, cu puțin oțet și ceapă verde.
Se pot căli cu puțin ulei și usturoi, la fel ca spanacul.
Citește și – Frunze de păpădie fermentate – un adevărat medicament natural
Precauții
Nu beți ceai de păpădie seara, înainte de culcare, deoarece are efect diuretic.
Păpădia conține cumarine – substanțe care subțiază sângele. Țineți cont de acest aspect dacă luați medicamente anticoagulante.
Surse articol:
1. Irma Jennings, Why these weeds make your bones strong, Food for healthy bones: https://food4healthybones.com/blog/why-these-weeds-make-your-bones-strong/
2. Nutrition and You, Dandelion herb nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/dandelion-herb.html
3. Di Napoli, A., Zucchetti, P. A comprehensive review of the benefits of Taraxacum officinale on human health. Bull Natl Res Cent 45, 110 (2021). https://doi.org/10.1186/s42269-021-00567-1