Pătrunjelul combate virusurile care atacă ficatul
√ Bazat pe studii științifice
Pătrunjelul este un protector extraordinar pentru organismul nostru.
Are proprietăți antioxidante și detoxifiante puternice. Este un diuretic natural și hepatoprotector.
Din păcate, pătrunjelul are de multe ori doar rol de ornament în farfuriile noastre.
Puțini sunt aceia care îl consumă în cantități suficiente pentru a se bucura de beneficiile sale.
Citește și – Pătrunjelul are potențial terapeutic în cancer, tumori, diabet, boli de oase
Pătrunjelul combate virusurile care atacă ficatul
Rădăcina este bogată în minerale. Ajută la drenarea ficatului și eliminarea toxinelor și a metalelor grele din corp.
Părțile aeriene favorizează înlăturarea pietrelor renale și hepatice.
Sucul de pătrunjel produce o stimulare importantă a ficatului și a sistemului imunitar.
Are efecte antibiotice și antivirale.
Un studiu apărut în 2019 în jurnalul „Natural beverages” susține că pătrunjelul apără ficatul de boli.
Cercetările recente arată că acesta are „un efect neobișnuit în combaterea virusurilor care atacă ficatul”.
Pătrunjelul susține ficatul, mai ales în boli precum diabet sau hepatite.
Persoanele cu hepatita A, B sau C sunt sfătuite să facă o cură cu suc din frunze proaspete de pătrunjel.
Cum se face sucul de pătrunjel
Sucul din frunze se prepară la rece. Se pune o mână de frunze spălate într-un blender cu 4 linguri de apă.
Se mixează până la mărunțirea totală. Se lasă 30 de minute la infuzat, apoi se strecoară.
Sucul de pătrunjel astfel obținut trebuie consumat imediat, sau în decurs de 4 ore.
Nu doar frunzele, ci și rădăcina este utilă în acest sens. Aceasta poate fi consumată sub formă de salată sau suc.
Sucul din rădăcină se prepară cu ajutorul storcătorului de fructe. Rădăcinile se spală bine și se taie bucăți.
Se dau prin storcător, iar sucul rezultat se păstrează într-o sticlă la rece.
Se administrează în jumătate de oră de la preparare.
Citește și – Pătrunjelul stimulează și modulează sistemul imunitar, combate infecțiile și diverse boli
Cum se face cura cu suc de pătrunjel
Durata curei este de 4 săptămâni, timp în care se administrează câte 50 ml de suc de frunze de pătrunjel pe zi.
Acesta trebuie amestecat cu 100 ml de suc de morcov.
Sucul din rădăcină de pătrunjel se diluează cu suc de morcov în proporție de 1:3.
Ce efecte are tratamentul cu pătrunjel
Pătrunjelul stimulează eliberarea bilei, îmbunătățind astfel detoxifierea realizată de ficat.
Alimentele care ajută ficatul să elimine toxinele susțin sănătatea generală a organismului.
Tratamentul cu suc de pătrunjel stimulează activitatea sistemului imunitar. Ajută organismul să lupte împotriva virusurilor hepatice.
Mai mult decât atât, are un efect direct de inhibare a multiplicării virale.
Pătrunjelul reduce de asemenea peroxidarea lipidelor. Crește nivelul unor enzimelor antioxidante din sânge, precum CAT, GR și GPX.
Acest lucru s-a dovedit util în cazul intoxicațiilor hepatice, a diabetului sau a stresului oxidativ.
Ajută la producția de glutation, cel mai important antioxidant din corp, care protejează ficatul de leziuni.
Citește și – Banalul pătrunjel – curăță corpul de toxine, metale grele și poluanți
Pătrunjelul conține cantități impresionante de vitamine antioxidante, precum vitamina A (108% din DZR) și vitamina C (53% din DZR).
Are de asemenea luteină și zeaxantină, care reduc daunele celulare.
Un alt mijloc prin care pătrunjelul apără ficatul este prin scăderea glucozei din sânge.
Hiperglicemia afectează ficatul și scade enzimele hepatice.
Citește și – În Franța, bolnavilor de COVID li se dă salată de pătrunjel – dr. Mihaela Bilic
Surse articol:
1. Robin, This springtime staple brings dinner to life, Healthy Nest Nutrition: https://healthynestnutrition.com/parsley-nutrient-benefits/
2. MarianButu, Steliana Rodino, 11 – Fruit and Vegetable-Based Beverages—Nutritional Properties and Health Benefits, Natural Beverages, Volume 13: The Science of Beverages, 2019, Pages 303-338: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128166895000110
3. Tudor Ilie, Noutăți despre pătrunjel, Formula As: http://arhiva.formula-as.ro/2005/681/medicina-naturista-25/noutati-despre-patrunjel-6277
4. Ester S.Oh, Kristina S.Petersen, Penny M.Kris-Etherton, Connie J.Rogers, Role of dietary spices in modulating inflammation and oxidative stress, Current Advances for Development of Functional Foods Modulating Inflammation and Oxidative Stress, Chapter 27, 2022, Pages 545-580: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128234822000054
5. Dr. Edward Group, The health benefits of parsley, Global Healing: https://explore.globalhealing.com/the-health-benefits-of-parsley/