TALPA-GÂȘTEI – tonic cardiac și nervos, imunomodulator și remediu pentru afecțiunile ginecologice

Talpa gâștei face parte din cele mai populare plante medicinale din flora spontană a țării noastre. Crește la discreție prin grădini, așadar nu ezitați să vă faceți provizii pentru farmacia casei.

Talpa gâștei – utilă în afecțiunile femeilor

Este apreciată în mod deosebit pentru efectele sale benefice asupra bolilor specifice femeilor. Atenuează disconfortul cauzat de menopauză, ajutând la înlăturarea schimbărilor de dispoziție specifice acestei perioade tranzitorii din viața unei femei. Reduce bufeurile și retenția de apă.

Talpa gastei – remediu pentru inima si afectiuni ginecologice

Poate fi utilă și în alte probleme ginecologice, precum crampe uterine asociate cu hipermenoree (ciclu menstrual abundent și prelungit) sau întârzierea menstruației.

Tonic cardio-nervos

Numele latinesc al acestei plante – „Leonorus cardiaca” dezvăluie o altă afinitate a sa, cea pentru inimă. Botanista Rosemary Gladstar spune că ea are o acțiune tonifiantă remarcabilă asupra mușchiului cardiac și a vaselor de sânge.

Poate fi folosită în cele mai multe suferințe cardiace, tahicardie și în nevralgii. Un studiu din 2014 a dovedit că talpa-gâștei are efecte cardioprotectoare și poate fi folosit ca remediu complementar pentru pentru protejarea mușchilor inimii de efectele dăunătoare ale proceselor patogenice și pentru îmbunătățirea funcției cardiace și a circulației sangvine.

Utilizări tradiționale

În medicina tradițională, talpa-gâștei este utilizată intern și extern în afecțiuni precum:

– afecțiuni cardiace cu substrat nervos
– tulburări digestive pe fond nervos
– astm bronșic
– simptome de menopauză
– amenoree
– răni, inflamații ale pielii (uz extern)

Studii

Compușii principali responsabili pentru beneficiile sale sunt monoterpenii, diterpenii, triterpenii, compușii bogați în nitrogen, fenilproapanoidele, flavonoidele și acizii fenolici, precum și uleiurile volatile, sterolii și taninurile.

Studiile farmacologice au confirmat proprietățile antibacteriene, antioxidante, antiinflamatoare și analgezice ale plantei. Totodată, ele au demonstrat efectele benefice asupra inimii și a sistemului circulator.

Studiile clinice au arătat că preparatele pe bază de talpa-gâștei au efecte sedative și hipotensive naturale.

Cercetătorii din domeniul imunologiei din Polonia au descoperit printr-un studiu in vitro publicat în anul 2017 că talpa-gâștei are efecte imunomodulatoare, antioxidante și citotoxice, prin care poate preveni dezvoltarea leziunilor inflamatoare greu de tratat din interiorul țesuturilor infectate cronic.

Botanista Rosemary recomandă utilizarea ei sub formă de infuzie, din care se pot bea câteva cești pe zi. Și tinctura de talpa-gâștei poate fi un remediu eficient în afecțiunile descrise mai sus.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘9162, 4264, 7034, 7070′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Rosemary Gladstar, „Talpa-Gâștei”, Plante Medicinale pentru Boli Comune, Editura Litera, București, 2016, pp. 76-77
2. Wojtyniak K, Szymański M, Matławska I. Leonurus cardiaca L. (motherwort): a review of its phytochemistry and pharmacology, articol publicat în jurnalul Phytotherapy Research. 2013 Aug;27(8) :1115-20, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23042598
3. Bernatoniene J, Kopustinskiene DM, Jakstas V, Majiene D, Baniene R, Kuršvietiene L, Masteikova R, Savickas A, Toleikis A, Trumbeckaite S, The effect of Leonurus cardiaca herb extract and some of its flavonoids on mitochondrial oxidative phosphorylation in the heart, articol publicat în jurnalul Planta Medica. 2014 May;80(7):525-32, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24841965
4. Sadowska B, Micota B, Różalski M, Redzynia M, Różalski M, The immunomodulatory potential of Leonurus cardiaca extract in relation to endothelial cells and platelets, articol publicat în jurnalul Innate Immunity. 2017 Apr;23(3):285-295, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28142301

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.