SALVIA tratează afecțiunile CREIERULUI și ale sistemului NERVOS

În medicina tradițională, salvia este folosită ca remediu pentru problemele digestive și circulatorii, pentru afecțiuni respiratorii și bucale (tuse, bronșită, angină, inflamații ale gurii sau gâtului), dar și pentru tulburări nervoase, precum depresie.

Această plantă este de asemenea cunoscută pentru capacitatea de a reduce transpirația excesivă.

Salvie

Conține numeroși compuși cu potențial terapeutic notabil: 1,8-cineol, camfor, alfa și beta-tujon, linalool, afla și beta-pinen, acid salvianolic, acid rozmarinic, acid carnosolic, acid ursolic, acid cafeic, flavonoide, compuși antivirali și antibacterieni.

Salvia are proprietăți neurotrofice, anti-depresive, anxiolitice (combate anxietatea), antioxidante și antiinflamatoare.

Fitoterapeutul Constantin Milică remarca acțiunea impresionantă a salviei în tratamentul stărilor de nervozitate, surmenaj mental, tulburări de memorie, dureri de cap și migrene, astenie pe fond nervos sau depresie.

Totodată, această plantă ajută în Parkinson, epilepsie și paralizie. Este un tonic excelent pentru vârstnici, datorită efectelor revitalizante, pentru copiii slabi sau debili, pentru persoanele convalescente sau cele care se recuperează după o intervenție chirurgicală.

________________________________

Studiile au demonstrat că salvia are efecte bune în ischemia cerebrală, tulburări de memorie și depresie. Este folosită de secole ca remediu restaurativ pentru declinul funcțiilor mentale în boala Alzheimer.

Un studiu a arătat că această plantă îmbunătățește memoria, cogniția și dispoziția, mărește vigilența, calmul și senzația de mulțumire.

Cogniția se referă la procesele mentale implicate în cunoaștere: atenția, memoria, judecata, evaluarea, raționarea, rezolvarea problemelor, capacitatea de a lua decizii.

________________________________

Alte cercetări realizate pe uleiul esențial de salvie au arătat că mirosul acestuia produce o stimulare semnificativă a calității memoriei.

Datorită proprietăților antiinflamatoare și antioxidante, salvia poate oferi protecție pe termen lung în patogeneza demenței. Un alt aspect important în această boală este efectul de calmare a stărilor de agitație sau a tulburărilor comportamentale pe care salvia îl are.

Studiile umane realizate pe efectele stimulente ale salviei asupra funcțiilor cognitive au obținut rezultate bune, îndeosebi la pacienții cu Alzheimer. Planta a redus semnificativ simptomele neuropsihiatrice și a îmbunătățit atenția.

________________________________

Mod de administrare

În cele mai multe afecțiuni în care salvia are efecte benefice, aceasta se poate administra sub formă de infuzie.. La 1 cană cu apă (250 ml) clocotită, se folosesc 1-2 lingurițe de flori și frunze uscate. Se lasă 15 minute la infuzat, apoi se strecoară.

Se beau câte 1-2 căni de ceai pe zi, cu înghițituri mici. 

________________________________

Surse bibliografice:

1. Mohsen Hamidpour, Rafie Hamidpour, Soheila Hamidpour, and Mina Shahlari, Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer, J Tradit Complement Med. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/

2. Adrian L. Lopresti, Salvia (Sage): A Review of its Potential Cognitive-Enhancing and Protective Effects, Drugs R D. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318325/

3. Farmacia Verde, Salvia, cel mai eficient digestiv natural: http://www.farmacia-verde.ro/2010/07/04/salvia-cel-mai-eficient-digestiv-natural/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.