ROZMARINUL – un elixir al TINEREȚII

Asemenea cimbrului, rozmarinul are efecte tonice asupra organismului, ajutând în mod deosebit la întărirea persoanelor slăbite, anemice sau convalescente, datorită efectului de stimulare a glandelor cortico-suprarenale.

Încă din vechime este considerat un leac pentru prelungirea tinereții. Studiile științifice au demonstrat că această plantă luptă împotriva îmbătrânirii și mai mult decât atât, mărește funcția organelor corpului și nivelul de energie.

rozmarin

Între utilizările medicinale validate de știință ale rozmarinului se numără cele antibacteriene, anticancerigene, antidiabetice, antiinflamatoare, antioxidante, anti-trombotice, anti-ulcerogene, antidiuretice și hepatoprotectoare.

Lista proprietăților terapeutice ale acestei plante este destul de impresionantă. Rozmarinul a fost intens studiat pentru efectele sale benefice asupra creierului. Pe lângă faptul că îmbunătățește funcțiile cognitive – îndeosebi memoria și concentrarea, ajută inclusiv la prevenirea bolii Alzheimer.

Rozmarinul reglează nervii și emoțiile. Reduce oboseala fizică și mentală. Este recomandat în insomnie, nervozitate, migrene nervoase, depresii, anxietate, angoasă sau vertij.

Acționează ca un tonic cerebral excelent la persoanele care învață sau desfășoară activități intelectuale intense.

Efectele sale tonice se răsfrâng și asupra sistemului cardiovascular. Rozmarinul stimulează inimile slăbite, reglează tensiunea arterială scăzută și ritmul cardiac crescut (palpitații, extrasistole) ca urmare a unor probleme nervoase.

_________________________

Rozmarinul este recomandat și în afecțiunile aparatului digestiv și ale ficatului:

– colite, indigestii pe fond nervos, gastrite, infecții gastro-intestinale;
– atonie gastrică, balonare, aerofagie, gaze
– hepatită virală, icter, ascită, dischinezie biliară, colecistită, insuficiență hepatică

Rozmarinul mai este indicat în:

– ateroscleroză coronariană
– cardiopatie ischemică dureroasă
– angină pectorală
– arterită
– tromboză
– scleroză cerebrală
– edeme cardiace (picioare umflate)
– mâini și picioare reci

_________________________

Moduri de utilizare

Rozmarinul se poate administra sub formă de infuzie. Se folosesc 20 g de vârfuri înflorite și 1 litru de apă. Se lasă 10-15 minute la infuzat. Se beau câte 1-2 căni pe zi, după mese.

Sau se poate prepara sub formă de decoct din 50 g de vârfuri înflorite și 1 litru de apă. Se fierb 20 de minute, apoi se strecoară. Fiertura obținută se folosește extern, sub formă de compres, pentru durerile reumatice, sau se adaugă în apa de baie pentru dureri musculare, edeme, mătreață.

Un tonic excelent pentru persoanele obosite, anemice sau care suferă de afecțiuni nervoase, respiratorii, hepatice, infecții intestinale, hipotensiune arterială sau cancere este siropul de rozmarin.

_________________________

Surse:

1.Farmacia Verde,  Rozmarinul, cel mai bun tonic natural: http://www.farmacia-verde.ro/2009/02/22/rozmarinul-cel-mai-bun-tonic-natural/

2. Solomon Habtemariam, The Therapeutic Potential of Rosemary (Rosmarinus officinalis) Diterpenes for Alzheimer’s Disease, Evid Based Complement Alternat Med. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4749867/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.