TALPA-GÂȘTEI – un TONIC excelent pentru mușchiul INIMII, vasele de SÂNGE și UTER

Faptul că această plantă are efecte binefăcătoare asupra inimii o arată însăși denumirea ei științifică Leonurus cardiaca, ce înseamnă „cu inimă de leu”.

Botaniștii din toate timpurile o recunosc ca un remediu pentru majoritatea afecțiunilor cardiovasculare, pentru nevralgii și tahicardie. Este considerată un tonic natural pentru mușchiul cardiac și vasele de sânge.

Talpa gastei (Leonurus cardiaca)

Talpa-gâștei în medicina tradițională

Mai puțin cunoscute sunt utilizările ei în bolile femeilor:

– menopauză (bufeuri, tulburări ale dispoziției)
– tulburări menstruale (întârzierea menstruației)
crampe uterine cauzate de hipomenoree
retenție de lichide în corp

Talpa-gâștei susține sănătatea uterului, a rinichilor și a sistemului digestiv. Datorită efectelor sale relaxante și răcoritoare asupra nervilor, este folosită și în stările cardiace emoționale.

Nu există nici o plantă care să alunge vaporii melancoliei de la inimă, să o întărească și să înveselească sufletul precum talpa-gâștei, spunea medicul și botanistul Nicholas Culpepper.

__________________________

Studii

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale Poznan din Polonia citează studiile farmacologice care au confirmat efectele acestei plante asupra inimii și a sistemului cardiovascular, precum și proprietățile sale antiinflamatoare, antioxidante, analgezice și antibacteriene.

În studiile clinice, talpa-gâștei a demonstrat efecte hipotensive și sedative.

Beneficiile sale se datorează conținutului de monoterpeni, diterpeni, triterpeni, fenilpropanoizi, flavonoide, acizi fenolici, uleiuri volatile, steroli, taninuri și compuși bogați în azot (nitrogen).

În medicina tradițională, talpa-gâștei a fost folosită în mod deosebit în tratamentul afecțiunilor cardiace și digestive. Alte utilizări populare se adresează sistemului respirator (astm bronșic), sistemului hormonal (simptome de menopauză și amenoree) și pielii (răni și inflamații).

__________________________

Moduri de utilizare

De la tapa-gâștei se folosesc frunzele. Planta poate fi culeasă de orice cunoscător în domeniu, întrucât crește liber în flora spontană. O găsim inclusiv în grădini.

Botanista Rosemary Gladstar recomandă talpa-gâștei sub formă de infuzie. Întrucât are un gust amar, se poate asocia cu plante aromate (precum mentă), pentru a obține o băutură mai plăcută la gust. Se pot consuma mai multe căni pe zi.

Ca tinctură, se pot lua câte 2-4 ml, de 3 ori pe zi.

__________________________

Talpa-gâștei – precauții și contraindicații

Nu folosiți această plantă dacă suferiți de menstruații abundente. Talpa-gâștei este contraindicată în sarcină, mai ales în primele 3 trimestre, precum și pe perioada alăptării (întrucât nu există studii în acest sens).

__________________________

Surse bibliografice:

1. Rosemary Gladstar, Plante Medicinale pentru Boli comune, TALPA-GÂȘTEI (Leonurus cardiaca), Editura Litera, București, 2016, p. 75

2. Wojtyniak K., Szymański M, Matławska I., Leonurus cardiaca L. (motherwort): a review of its phytochemistry and pharmacology, Phytotherapy Research, 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23042598

3. Herbs with Rosalee, Benefits of Motherwort: https://www.herbalremediesadvice.org/benefits-of-motherwort.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.