PLANTE aromate care ajută la tratarea BALONĂRILOR și a simptomelor NERVOASE asociate

Plantele cele mai aromate, pe care le folosim pentru a da gust mâncărurilor și băuturilor, au calități terapeutice valoroase. Efectele lor se adresează în mod special sistemului digestiv și celui nervos.

Feniculul, anasonul, chimenul și chimionul, coriandrul, mărarulm dafinul, cimbrișorul, menta, roinița, busuiocul – acestea sunt doar câteva exemple de mirodenii pe care le putem folosi în diverse tulburări digestive, inclusiv a celor cu substrat nervos

Plante aromate balonare

Fitoterapeutul Constantin Milică, profesor la Universitatea de Agronomie din Iași, susține că plantele aromate au cele mai bune efecte în balonări

Plantele aromatice sunt bogate în uleiuri eterice și taninuri – compuși cu efecte carminative și anti-flatulență. Acestea combat fermentațiile și acumularea de gaze stomacale sau intestinale.

Balonare poate fi însoțită de dureri abdominale, colici, indispoziție, insomnie sau nervozitateÎn cazul în care se acumulează cantități mari de gaze intestinale, pot să apară dificultăți de respirație și dureri toracice din cauza presiunii pe plămâni și pe inimă.

_______________________________

Ceaiuri anti-balonare din mai multe plante

Pentru un efect mult mai puternic împotriva balonărilor, se poate opta pentru un amestec de mai multe plante. Profesorul Constantin Milică ne oferă câteva rețete în acest sens pe care le putem încerca la nevoie:

anason, angelică, chimion, mentă și mușețel – se prepară prin infuzare; se beau câte 3 ceaiuri calde pe zi;

• anason, chimion, coriandru și fenicul – se prepară prin infuzare; se beau câte 2-3 ceaiuri calde pe zi;

• anason, chimion, fenicul, mentă, mușețel și salvie – se prepară prin infuzare; se iau câte 2 linguri de ceai înainte de fiecare masă a zilei;
• anason, mentă, mușețel și roiniță (melisă) – se prepară prin infuzare; se beau câte 3 ceaiuri calde pe zi, după mesele principale.

_______________________________

• anason, chimion, coriandru, fenicul sau mărar

Aceste plante ajută în mod deosebi la prevenirea balonărilor după masă. Sunt utile și la copiii care au crampe stomacale sau indigestii cu simptome nervoase.

Se folosește 1 linguriță de fructe/semințe uscate și măcinate, fierte 2 minute cu 1 cană de apă, apoi lăsate la infuzat încă 10 minute. Se bea 1 cană de ceai pe zi. La copii se vor da doar 50-100 ml de ceai cald, între perioadele de supt.

• mentă, salvie, mușețel, dafin sau roiniță

Se prepară din 1-2 lingurițe de frunze de plantă și 1 cană cu apă clocotită, prin infuzare. Se beau câte 2-3 căni de ceai cald pe zi.

• pelin alb

Se administrează în doze mici, câte 1 lingură înainte de fiecare masă.

• cimbrișor, busuioc, măghiran sau tarhon

Se prepară din 1-2 lingurițe de frunze de plantă și 1 cană cu apă clocotită, prin infuzare. Se beau câte 2 căni de ceai cald pe zi.

_________________________

Sursă: Constantin Milică, Medicina Naturistă, Vol. 1, Aerofagia și balonările, Editura Doxologia, Iași, 2013, 192-193

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *