CEAIUL de CIMBRIȘOR – un leac bun pentru afecțiunile RESPIRATORII, GASTROINTESTINALE și NERVOASE

Cimbrișorul (Thyme serpyllium) este o specie de cimbru necultivat, care crește în mod spontan. Ambele au proprietăți terapeutice similare, însă cel care crește singur în natură este mai bogat în minerale și implicit în virtuți tămăduitoare.

Cimbrișorul este folosit din vechime ca remediu „domestic” pentru numeroase afecțiuni – infecții, afecțiuni ale gurii, ale stomacului și ale sistemului nervos.

Cimbrișor

Are proprietăți antiseptice puternice, antispasmodice, carminative, deodorante, diaforetice, dezinfectante, expectorante, sedative și tonice.

În epoca medievală, cimbrișorul amestecat cu miere era considerat un tratament puternic pentru bolile pulmonare. Inhalațiile cu cimbrișor erau de asemenea utilizate pentru tratarea epilepsiei și a melancoliei.

În antichitate, această plantă era folosită și ca parfum, datorită mirosului asemănător lămâii. În acest scop, bărbații atenieni își masau pieptul cu o loțiune aromatizată cu cimbrișor după baie.

_________________________________________________________________________________________________________

Grecii antici apreciau și ei mirosul plăcut al timolului din cimbrișor și utilizau planta în loc de tămâie sau ca și aromatizant și conservant pentru vin.

Conținutul de timol îl face un agent dezinfectant important, care poate fi folosit sub formă de gargară sau clătire a gurii. Datorită proprietăților sale antiseptice, este astăzi un ingredient activ în ape de gură. Studiile au arătat că timolul scade riscul formării de placă bacteriană și inflamații gingivale.

Mai mult decât atât, cimbrișorul poate combate cu succes infecțiile gâtului, amigdalita, laringita și halena (mirosul neplăcut al gurii). În acest scop poate fi utilizat sub formă de gargară. Se prepară un ceai concentrat din 3-4 lingurițe de plantă și 1 cană de apă clocotită.

Încă din vremea când oamenii se tratau cu plante și nu cu medicamente, cimbrișorul era folosit ca un antitusiv eficient. Acesta calmează tusea spastică, ajută expectorația și poate fi util în astmul bronșic.

_________________________________________________________________________________________________________

La nivel gastrointestinal, cimbrișorul combate gazele, balonarea și alte simptome de indigestie. Ceaiul de cimbrișor este un remediu bine-cunoscut pentru durerile de stomac, colici, crampe intestinale, constipație, precum și pentru durerile menstruale ale femeilor.

În aceste cazuri, ceaiul se prepară dintr-o linguriță de plantă la 1 cană cu apă. Se administrează dimineața, pe stomacul gol. Ajută inclusiv la eliminarea paraziților intestinali, datorită efectului detoxifiant.

Cimbrișorul este eficient și împotriva mahmurelii și a alcoolismului.

Este contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează.

_________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 14, 10 decembrie – 10 februarie 2017, Editura Lumea Credinței, p. 42

2. Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, Thymus serpyllum (wild thyme): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1073813/?page=1

3. Natural Medicinal Herbs, Thymus Serpyllium: http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/t/thymus-serpyllum=wild-thyme.php

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.