TĂTĂNEASA – o plantă cu o putere vindecătoare extraordinară (anti-inflamatoare, analgezică, regeneratoare)

Tătăneasa (Symphytum officinale) este o plantă cu utilizări culinare și terapeutice istorice în medicina populară, care datează din anii 400 î.Hr. A fost folosită de-a lungul timpului atât ca remediu, cât și ca aliment.

Numeroase studii recente au demonstrat eficacitatea preparatelor pe bază de tătăneasă în tratamentul durerilor, inflamațiilor, contuziilor, luxațiilor și leziunilor sportive.

Este renumită pentru efectele sale excepționale la nivel extern, asupra mușchilor și articulațiilor, fiind considerată un remediu valoros pentru boli musculare și articulare grave, precum artrita degenerativă sau mialgia acută la spate, inclusiv la copii de vârsta de 3-4 ani.

Părțile folosite în scop curativ sunt rădăcinile și frunzele. Acestea conțin alantoină, acid rozmarinic și taninuri, compuși care ajută la creșterea de noi celule ale pielii și la regenerarea țesuturilor conjunctive.

Tătăneasa conține de asemenea proteine și antioxidanți, precum și saponine, cu proprietăți antibacteriene și anti-edemagenice. Colina ameliorează vasodilatația, iar acidul rosmarinic este astringent, anti-mutagen, antiviral și anti-alergic.

În medicina tradițională este folosită în dureri musculare și articulare, răni, hematoame, fracturi, oase rupte, cangrene, inflamații, arsuri, vânătăi și gută.

Și astăzi este cunoscută pentru capacitatea ei de a vindeca rapid țesuturile afectate de la suprafață, nu însă și rănile profunde.

Este inclusă în numeroase preparate medicinale topice, precum alifii, unguente, creme și loțiuni pentru dureri și inflamații.

Un studiu din 2010 a arătat că extractul de rădăcină de tătăneasă reduce durerile lombare acute superioare și inferioare.

Alte cercetări au arătat că tătăneasa este benefică în osteoartrita la genunchi. Ameliorează durerea, îmbunătățește mobilitatea articulației și calitatea vieții.

Tătăneasa este folosită și la prepararea de ape de gură cu efect asupra durerilor în gât, bolilor gingivale și răgușelii. Unii botaniști sugerează că această plantă poate fi utilizată sub formă de supozitoare pentru hemoroizi și infecții vaginale.

Intern, a fost utilizată pentru probleme digestive, precum colită, ulcere, diaree, pietre la bilă, pneumonie, pleurezie. Cu toate acestea, administrarea internă a acestei plante este controversată.

________________________________________________________________________________________________________

Moduri de utilizare

Frunzele proaspete, lăsate la ofilit pentru noapte și mărunțite a doua zi, se pun la macerat în ulei de măsline și se lasă câteva săptămâni într-un loc însorit și călduros. Uleiul este gata când a căpătat o culoare verde închis.

Rădăcinile și frunzele se pot zdrobi și aplica direct pe locul afectat sub formă de comprese sau cataplasme. Se schimbă zilnic, până când la vindecare.

Ceaiul de tătăneasă se prepară din frunze și rădăcini uscate.

________________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Tătăneasa nu este o plantă sigură pentru consumul intern, deoarece conține pirolizidină, un alcaloid care poate fi toxic.

Studiile pe animale au arătat că acești compuși pot cauza toxicitate la nivel hepatic sau tumori la nivelul vezicii urinare și daune la nivelul rinichilor.

Înainte de a începe un tratament intern cu tătăneasă, este bine să consultați un fitoterapeut cu experiență.

În Germania, SUA, Australia și Canada a fost interzisă comercializarea de produse orale pe bază de tătăneasă. Este însă vândută ca tratament extern sub formă de alifii. Acestea nu trebuie aplicate niciodată pe răni deschise.

Tătăneasa este contraindicată pe perioada sarcinii și alăptării.

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Staiger C., Comfrey: a clinical overview, Phytother Res. 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22359388

2. Herbal Resource, Comfrey – Health Benefits and Side Effects: https://www.herbal-supplement-resource.com/comfrey-herb-benefits.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.