Clicky

SUNĂTOAREA – „Prozac”-ul naturii

Strămoșii noștri își găseau alinarea suferințelor în plantele de leac pe care Dumnezeu le-a înzestrat cu o putere de vindecare excepțională. 

Noi astăzi nu mai suntem atât de mult legați de natură și de Biserică, ci ne căutăm vindecarea în altă parte, robiți fiind industriei farmaceutice.

Sunătoare (Hypericum perforatum)

Sunătoarea este cel mai cunoscut remediu natural pentru depresie. Eficacitatea acestei plante a fost comparată cu cea a medicamentelor de sinteză, fiind demonstrată științific în zeci de studii.

Este cel mai popular antidepresiv natural din Germania. Înregistrează vânzări de 3 ori mai mari decât Prozac-ul – cel mai celebru medicament prescris contra depresiei. Din acest motiv a primit denumirea de „Prozacul-ul naturii”.

Utilizările medicinale ale acestei plante datează din antichitate, de pe vremea lui Hipocrate. Sunătoarea înflorește în jurul datei de 24 iunie, zi în care Biserica Ortodoxă sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

În engleză, sunătoarea se numește chiar așa: „iarba Sfântului Ion” (John’s Wort). Nu în mod întâmplător a primit această denumire.

În perioada medievală, oamenii atârnau flori de sunătoare la uși și ferestre, pentru a alungarea răului. În antichitate, se credea că melancolia, deznădejdea și tristețea erau cauzate de demoni și de forțele răului.

Chiar și în ortodoxie, depresia este considerată o boală a sufletului, care necesită o remediere duhovnicească și spirituală, nu una pur psihiatrică.

Tratamentul cu sunătoare avea un efect calmant și sedativ asupra celor descumpăniți, și așa a început să fie catalogată drept o plantă cu puteri spirituale și efecte protectoare împotriva lucrării spiritelor rele.

_____________________________________________________________________________________________________

Astăzi, la fel ca și în trecut, sunătoarea este folosită îndeosebi ca remediu pentru stările depresive. În Germania și alți țări europene este licențiată ca tratament pentru depresia ușoară și moderată, pentru anxietate și tulburări de somn.

Peste 20 de studii clinice care au raportat o activitate antidepresivă a acestei plante, asemănătoare medicamentelor antidepresive standarde, fără efecte secundare.

Cele mai multe rezultate au arătat că sunătoarea îmbunătățește dispoziția persoanelor care suferă de tulburări afective sezoniere, un tip de depresie care apare în lunile de iarnă, din cauza lipsei luminii soarelui.

Alte studii au că sunătoarea ameliorează simptomele fizice și emoționale ale sindromului premenstrual – crampe, iritabilitate, pofte alimentare sau sensibilitatea sânilor.

În combinație cu o plantă numită Black Cohosh, sunătoarea reduce anxietatea femeilor aflate în perioada de menopauză, îmbunătățindu-le starea de spirit.

Unele studii, care necesită confirmare, au arătat că sunătoarea poate ușura simptomele celor care renunță la alcool și tutun. A fost de asemenea studiată ca posibil tratament pentru tulburarea obsesiv-compulsivă și alte fobii sociale.

_____________________________________________________________________________________________________

Alte utilizări ale sunătoarei:

– insomnie, migrene
– inflamații bronhice
– tulburări stomacale
– hipotiroidie
– tulburări renale
– diaree
– hemoroizi
– boli de piele

_____________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Sunătoarea poate interacționa cu unele medicamente: imunosupresive folosite pentru transplantele de organe, antiretrovirale folosite în tratamentul HIV,

St. John’s wort can interfere with the action of several types of drugs including: immunosuppressants used for organ transplants, antiretrovirals used in the treatement of HIV, benzodiazepine, pilule contraceptive hormonale, anticonvulsive, digoix. Planta poate crește sensibilitatea ochilor și a pielii la lumină.

_____________________________________________________________________________________________________

Sursă: Jon Barron, St John’s Wort, Herbal Library: https://jonbarron.org/herbal-library/herbs/st-johns-wort

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *