SALVIA îmbunătățește starea de SPIRIT, MEMORIA și capacitatea de a face mai multe lucruri odată

Speciile de salvie sunt folosite în medicina tradițională de mii de ani, inițial pentru probleme de sănătate obișnuite (dureri, afecțiuni respiratorii și pulmonare, infecții virale și bacteriene), iar mai târziu pentru boli mai grave, precum demență, depresie, obezitate, diabet, lupus, boli cardiace și cancer.

În sistemele antice de medicină grecească și europeană, salvia a fost folosită inclusiv pentru probleme intestinale, circulatorii, inflamatoare și imunologice.

Salvie

Cercetătorii au confirmat ceea ce vracii știau din proprie experiență, și anume că această plantă aromatică îmbunătățește starea de bine și abilitățile cognitive. Studiile moderne au arătat că salvia stimulează memoria, crește buna-dispoziție și mărește capacitatea de a îndeplini mai multe sarcini simultan.

Conține numeroși compuși cu efecte neuroprotectoare: acizi fenolici (acid rozmarinic, acid salvianolic, acid cafeic, acid sagerinic), flavonoide (quercetină, kaempferol, luteolină, apigenină, hispidulină), terpenoizi (carnosol, tujeon, camfor, cineol, acid carnosic) și polizaharide (pectină).

Un studiu recent, din anul 2016, realizat de Universitatea Murdoch din Australia a arătat că salvia acționează benefic la nivel cerebral prin mai multe mecanisme:

– are efecte antiinflamatoare puternice
– protejează creierul împotriva daunelor radicalilor liberi și a stresului oxidativ
– blochează și repară leziunile la nivelul celulelor creierului asociate cu formarea de plăci de beta-amiloid (asociate cu Alzheimer)
protejează celulele cerebrale prin menținerea unor niveluri ridicate ale factorului neurotrofic (BDNF)

Potrivit unui studiu de la Universitatea Northumbria din UK, uleiul esențial de salvie a mărit aproape instant capacitatea cognitivă la tineri. Aceștia au avut rezultate mai bune la testele de cogniție și au experimentat o îmbunătățire a dispoziției. Salvia a dus totodată la creșterea atenției, a stării de calm și mulțumire.

Un alt studiu clinic pe 42 de bărbați și femei cu deficit cognitiv moderat, a arătat că 60 de picături de extract de salvie pe zi, timp de 4 luni, a crescut performanța cognitivă și a redus agitația. Autorii studiului susțin că salvia poate ajută la controlul bolii Alzheimer într-un stadiu ușor spre moderat.

Ceaiul de salvie este folosit ca remediu în febră, excitație nervoasă care însoțește unele afecțiuni cerebrale sau nervoase, debilitate a stomacului, digestie lentă, probleme ale ficatului, hemoragii ale plămânilor și stomacului, răceli la cap, afecțiuni ale gâtului și cavității bucale, dureri articulare, letargie, transpirații abundente, dureri de cap nervoase.

Ceea ce este cu adevărat important de reținut este că eficacitatea salviei nu se vede în timp. Efectele se simt aproape imediat, la câteva ore de la consum.

Alte plante care stimulează memoria sunt menta și rozmarinul. Acestea pot fi administrate împreună sub formă de ceai sau tinctură.

___________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Green Med Info, Sage Boosts Moods, Memory and Multitasking: http://www.greenmedinfo.com/blog/sage-boosts-moods-memory-and-multitasking

2. Mohsen Hamidpour, Rafie Hamidpour, Soheila Hamidpour and Mina Shahlari, Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer, J Tradit Complement Med. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/

3. Herbswisdom, Sage Herb: http://www.herbwisdom.com/herb-sage.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.