Ginseng, planta care seamănă cu corpul uman – considerată o minune a lumii

Deși nu este o plantă indigenă, Ginsengul este considerat o „minune a lumii”.

Rădăcinile de Panax Ginseng cresc în China, dar sunt cultivată și în alte țări din Orientul Mijlociu, precum și în Rusia.

Se găsesc inclusiv la noi, sub formă de ceai sau diferite suplimente.

Ginseng, planta care seamana cu corpul uman - considerata o minune a lumii

Ginseng, planta care seamana cu corpul uman – considerata o minune a lumii

Cercetătoarea Virginia Ciocan susține că această rădăcină miraculoasă conține aproape 30 de compuși (saponine, antioxidanți).

O plantă adaptogenă uimitoare

Aceștia ajută organismul să se adapteze la diferiți factorii nocivi și schimbări fizice, biologice sau chimice.

Din acest motiv este considerată cea mai valoroasă plantă adaptogenă.

Revitalizează rapid organismul afectat de oboseală fizică și psihică, surmenaj, epuizare, stres prelungit sautulburări metabolice.

Ginsengul este totodată un tonic imunitar excepțional, și un agent care încetinește procesele îmbătrânirii organismului.

Crește rezistența la îmbolnăvire și îmbunătățește activitatea fizică și funcțiile creierului.

Ceaiul de ginseng protejează ADN-ul celular 

Un studiu pilot realizat recent de cercetătorii chinezi și americani a arătat că ceaiul de ginseng american exercită un efect protector asupra ADN-ului celular cel puțin 2 ore de la consum.

Studiul a fost realizat pe 14 persoane sănătoase (6 bărbați și 8 femei). 7 participanți (3 bărbați și 4 femei) au primit o cană de ceai de ginseng american, la pliculeț, proaspăt preparat. Celălalt grup a primit doar apă.

Cercetătorii au recoltat mostre de sânge de la ambele grupuri înainte și la 2 ore după ingerarea ceaiului sau a apei. 

Rezultatele au arătat o singură doză de infuzie de ginseng ar putea proteja ADN-ul celular de stresul oxidativ, cel puțin timp de 2 ore după consum.

Cercetările realizate de coreeni au arătat de asemenea că ginsengul poate reduce riscul mai multor tipuri de cancer cu 85 de procente.

Moduri de administrare

Ginsengul se găsește la noi în magazinele naturiste și în unele farmacii, sub formă de ceai, capsule, extract lichid sau pulbere uscată.

Doza medie zilnică recomandată este 0,5-2 g de rădăcină sau 100-400 mg de extract.

Produsele pe bază de Ginseng nu se administrează pe perioade mai mari de 3 luni. Între cure se face o pauză de 1 lună.

Contraindicații și precauții

Preparatele pe bază de ginseng trebuie recomandate de medicul de familie, pentru a avea certitudinea unui produs de calitate.

Acestea nu trebuie administrate în paralel cu alte medicamente stimulente, băuturi sau alte produse care conțin cafeină, nici cu estrogeni, corticosteroizi, heparină, digoxină sau aspirină.

Persoanele cu hipertensiune arterială trebuie să consume ginseng cu prudență.

Bibliografie:

1. Virginia Ciocan, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale, Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, 2012, cap. III, p. 123-128
2. Yim Tong Szeto, Yuk Shan Pauline Sin, Sok Cheon Pak, Wouter Kalle, Dec 31, 2014, American ginseng tea protects cellular DNA within 2 h from consumption: results of a pilot study in healthy human volunteers: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26393910

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.