Petale de trandafir conservate în miere (rețetă + utilizări)

Articol documentat

Dacă aveți trandafiri în grădină, nu ezitați să încercați această rețetă de petale de trandafir conservate în miere.

În rândurile de mai jos veți găsi metoda de preparare și modurile în care puteți folosi acest macerat.

Miere de trandafir

Miere de trandafir

Trandafirul este o floare fermecătoare, înzestrată cu calități medicinale aprobate de experți. Ar fi păcat să lăsați să treacă sezonul trandafirilor fără să îi conservați peste iarnă.

Din petalele de trandafir se poate face dulceață, sirop, șerbet, apă florală pentru uz cosmetic, oțet terapeutic, ulei sau ceai.

O altă metodă de a păstra trandafirul mai mult timp este maceratul în miere.

Ce proprietăți și beneficii are trandafirul

În scop culinar și terapeutic se poate folosi trandafirul de dulceață și trandafirul de lună (Trandafirul de Damasc). Denumirea științifică este „Rosa Damascena”.

Potrivit farmaciștilor Ștefan Mocanu și Dumitru Răducanu, trandafirul are activități antipiretice, antiinflamatoare, astringente și antiseptice.

Alte proprietăți ale trandafirilor: antidepresive, antispasmodice, tonice sangvine și renale, digestive, stimulente biliare, expectorante, antivirale, reglatoare menstruale.

La nivel extern, acționează ca un dezinfectant și decongestiv.

Trandafirul este folosit în medicina tradițională în răceli, nădușeală, boli de piept, diaree și constipație.

Citește și – Cum să folosim TRANDAFIRUL în scop medicinal (remedii și rețete)

Când și cum se culege trandafirul

Se folosesc doar petalele, care se culeg de la trandafiri care au împlinit cel puțin 3 ani. Recoltarea se face pe timp uscat și însorit.

Petalele se rup cu mâna și se pun într-o sacoșă de pânză. Se întind pe coli albe și se lasă la uscat.

Petale de trandafir în miere – rețetă

O variantă mai bună decât siropul de trandafir este acest macerat în miere. Siropul presupune fierberea petalelor și implicit distrugerea unor nutrienți. În plus, conține mult zahăr.

Mierea este un conservat natural excelent pentru flori, plante și fructe.

Ingrediente

• 200 g de petale de trandafiri
• 200 g de miere

Preparare

Culegeți petalele dimineață, după ce s-a ridicat roua. Este cel mai bun moment deoarece petalele au un parfum mai bogat și o concentrație mai mare de enzime și ulei volatil.

Înlăturați insectele și frunzulițele. Spălați-le cu apă și lăsați-le apoi să se zvânte complet.

Dacă le-ați cules dintr-un loc curat, nu mai este nevoie să le spălați.

Puneți petalele în vasul robotului de bucătărie cu lama S și mixați până când se fac pastă.

Puneți pasta de petale obținută într-un borcan sterilizat în prealabil.

Încălziți mierea la bain-marie pentru a deveni lichidă și fină. Este indicat să folosiți miere proaspătă, din anul curent. Nu trebuie să fie zaharisită.

Turnați mierea caldă peste petale și amestecați. Asigurați-vă că nu mai există goluri de aer. Lăsați borcanul să stea jumătate de oră, apoi completați cu miere dacă mai e nevoie.

Opăriți capacul și închideți borcanul strâns.

Puneți-l în frigider și lăsați-l să stea la macerat cel puțin 3 zile, apoi poate fi consumat.

După trecerea perioadei de macerare puteți strecura mierea, dacă vreți să rămâneți doar cu un sirop. În acest caz, borcanul trebuie încălzit în apă, pentru ca mierea să devină lichidă și să o puteți filtra mai ușor.

Dar puteți păstra preparatul ca atare, cu tot cu petale.

Citește și – Sirop de trandafiri cu căpșuni – simplu, parfumat, sănătos!

Utilizări

Mierea infuzată cu trandafiri poate fi folosită:

– la prepararea de ceaiuri (se adaugă la final, în ceaiul cald; nu se fierbe)
– la aromatizarea sucurilor și cocktail-urilor
– ca topping pentru înghețată
– ca sirop pentru clătite, fursecuri și alte deserturi făcute în casă
– ca dulceață pe pâine prăjită
– la dulciuri

Această miere cu trandafir poate fi consumată și ca atare, cu lingurița. Are efect calmant și alungă anxietatea sau supărarea. Adăugați-o în iaurt sau în bolul cu cereale la micul dejun.

Citește și – Elixir din petale de trandafiri – reduce stresul, anxietatea, stările de panică

Surse articol:

1. Ukrainian Recipes, Rose petals with honey: https://ukrainian-recipes.com/rose-petals-with-honey.html
2. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Trandafirul, Plante Medicinale – tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 168-169
3. Michelle Van Doren, How to make rose infused honey, The Herbal Academy: https://theherbalacademy.com/make-use-rose-infused-honey/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.