CONDIMENTELE ne fac viața mai SĂNĂTOASĂ – cum să le folosim

Condimentele și plantele aromate sunt folosite în scop medicinal din antichitate, fiind apreciate îndeosebi pentru proprietățile lor antiinflamatorii, antibacteriene, carminative și digestive.

Tot mai mulți nutriționiști recomandă adăugarea de condimente la mâncărurile pe care le consumăm, deoarece acestea conțin compuși cu efecte pozitive remarcabile asupra corpului nostru: fitonutrienți, uleiuri esențiale, antioxidanți, vitamine și minerale.

Condimente

Condimente

Polifenolii au o acțiune antiinflamatoare puternică. Acești antioxidanți cresc imunitatea înnăscută, și combat cancerul prin mai multe mecanisme: stimulează imunitatea citotoxică, inhibă creșterea tumorilor prin reducerea aprovizionării lor cu sânge, determină suicidul celulelor canceroase (un proces numit apoptoză), și încetinesc creșterea neregulată a celulelor. Polifenolii ajută de asemenea la reducerea glucozei sânge și a insulinei.

Compușii din condimente au efecte stimulatoare asupra circulației sangvine și o acțiune anti-coagulantă, prin care previn accidentul vascular cerebral și bolile arteriale coronariene.

Principiile active din condimente îmbunătățesc digestia prin stimularea secreției de enzime gastro-intestinale din interiorul stomacului.

Uleiurile esențiale volatile din cuișoare, piper și alte condimente pot îmbunătăți circulația sângelui și ajuta la reducerea durerilor (aplicate extern în artrită, dureri musculare).

Cum să folosim condimentele

Putem apela la condimente mai ales în sezonul rece, deoarece acestea produc un efect rapid de încălzire a corpului.

Adăugați scorțișoară în cafeaua de dimineață sau în ceai, pentru a ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Presărați scorțișoară, nucșoară, cardamom și cuișoare peste cereale, în iaurt sau smoothie. Aceste condimente conțin antioxidanți care potențează beneficiile micului-dejun.

Turmericul, coriandrul, chimionul, piperul și ghimbirul pot fi folosiți la curry. Aceste condimente au proprietăți anticancerigene remarcabile, confirmate științific, având o acțiune antiinflamatoare puternică. Inflamațiile au fost asociate în studiile recente cu numeroase boli cronice.

Turmericul ajută la reducerea inflamațiilor și a durerilor, la scăderea glicemiei și la combaterea cancerului. Îl putem adăuga în orez, omletă, curry, smoothie-uri și alte preparate.

Ghimbirul este de asemenea antiinflamator și calmant pentru durerile artritice și menstruale. Ajută la calmarea unui stomac deranjat, și combate stările de greață și rău de mișcare.

Folosiți rozmarin, cimbru, salvie, coriandru și usturoi, amestecat cu ulei de măsline la marinarea cărnii. Aceste plante aromate reduc compușii cancerigeni eliberați prin prepararea cărnii.

Dafinul are proprietăți antiseptice, antioxidante, digestive, diuretice, stimulante și anticancerigene. Infuzia de dafin ajută la calmarea ulcerului stomacal, la reducerea flatulenței și a durerilor provocate de colici, precum și la curțarea articulațiilor de săruri. Uleiul de dafin conține compuși folosiți în tratamentul artritei, durerilor musculare, bronșitei și a simptomelor de gripă.

Gargara cu o infuzie caldă de cimbru poate ajuta la ameliorarea durerilor în gât și a simptomelor de bronșită. Cimbrul poate fi folosit și la prepararea de ape de gură antiseptice, utile pentru prevenirea sau tratarea cariilor și gingivitei.

În loc de sare puteți folosi un amestec de condimente: piper negru și roșu, semințe de țelină, busuioc, pătrunjel, oregano, maghiran, rozmarin, chimen, boabe de muștar și coriandru. Puteți folosi acest mix la toate mâncărurile care necesită condimentare: carne, fasole, cereale, salate, legume etc.

Decocturile de anumite plante pot ajuta la tratarea răcelii, gripei, febrei, indigestiei, tulburărilor stomacului și menstruațiilor dureroase.

Surse:
Dr. Michael Murray, Natural Living News, Expert Advice for Everyday Living, p. 28-29
http://www.nutrition-and-you.com/healthy_spices.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]