CONDIMENTELE și MIRODENIILE au un rol important în prevenirea BOLILOR

Cercetătorii chinezi ne aduc în atenție importanța utilizării condimentelor și mirodeniilor în scop culinar, datorită proprietăților lor terapeutice și profilactice notabile.

O mâncare condimentată nu este doar mai plăcută la gust, ci și mai benefică sănătății.

Mirodeniile previn bolile

 

Plantele aromatice sunt folosite de sute de ani în scop medicinal. Oamenii de știință spun că acestea ne pot apăra de numeroase boli, acute și cronice.

Există dovezi consistente cu privire la acțiunea binefăcătoare a mirodeniilor asupra organismului. Acestea au demonstrat proprietăți antioxidante, antiinflamatore, antitumorigene, anticarcinogene și antimicrobiene.

Mai mult decât atât, au un efect important de scădere a colesterolului și a glucozei. Însă cele mai notabile efecte pozitive le-au arătat asupra cogniției și comportamentului.

Cercetările realizate în ultimii 10 ani au dezvăluit că beneficiile condimentelor se datorează numeroșilor compuși bioactivi pe care acestea le conțin: compuși sulfurici, taninuri, alcaloizi, diterpeni fenoli, vitamine, flavonoide și polifenoli.

După cum putem vedea, cea mai mare parte a compoziției lor chimice este constituită din antioxidanți. Antioxidanții au un rol esențial în organism: ei ne apără de daunele radicalilor liberi asupra celulelor și țesuturilor.

Rozmarinul, oregano, salvia, scorțișoara și cuișoarele se numără printre cele mai bune surse de antioxidanți, având un conținut mare de compuși fenolici.

Studiile sugerează că print-un consum frecvent de alimente picante se poate obține o scădere a riscului de deces din cauza cancerului, a ischemiei cardiace și a afecțiunilor respiratorii.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’11296, 7784, 7768, 7728′ button=’Cumpără aici’]

Alte condimente valoroase din punct de vedere medicinale sunt: usturoiul, turmericul, ghimbirul, ardeiul iute, piperul cayenne, piperul negru, semințele de chimion și de chimen și semințele de schinduf.

Menta, busuiocul, cimbrul, tarhonul, dafinul, coriandrul – au de asemenea efecte importante asupra sistemelor corpului.

Majoritatea mirodeniilor au proprietăți antibacteriene, antivirale sau antifungice, prin care pot ajuta la prevenirea infecțiilor. Ele pot fi folosite și sub formă de uleiuri esențiale.

Tot mai multe dovezi științifice susțin importanța condimentelor în prevenirea și combaterea cancerului.

Surse:
1. Jiang TA. Health Benefits of Culinary Herbs and Spices. Journal of AOAC International. 2019: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30651162
2. Kaefer CM, Milner JA. The role of herbs and spices in cancer prevention. Journal of Nutritional Biochemistry. 2008: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18499033</
3. Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao CN, Tang GY, Li HB. Antibacterial and Antifungal Activities of Spices. International Journal of Molecular Science. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28621716

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.