CUIȘOARELE – utile în INFECȚII, DURERI, ALERGII

În trecut, mirodeniile erau atât de valoroase încât erau adesea oferite la schimb cu metale prețioase. Cuișoarele se numără printre cele mai vechi condimente din lume.

Sunt originare din Insulele Maluky (Moluccas) din Arhipelagul Indonezian. Au fost introduse în Europa la câteva secole de la nașterea Mântuitorului, fiind considerate un condiment de lux.

Cea mai veche consemnare care atestă utilizarea cuișoarelor în scop medicinal datează din anul 240 î.Hr., în China, unde era folosit pentru diferite afecțiuni, inclusiv hernie și diaree (datorită taninurilor conținute).

Chinezii nobili foloseau cuișoarele împotriva halenei, datorită efectului de împrospătare a respirației.

___________________________________________________________________________________________________

Mare parte a beneficiilor lor terapeutice se datorează conținutului bogat în eugenol (70-90%) și beta-cariofilen (7%) – un compus cu efecte analgezice.

Uleiul esențial de cuișoare conține de asemenea salicilat de metil (anti-reumatic) și alfa-pinen (bronhodilatator, antiinflamator, antibiotice), taninuri, vitamine și minerale.

Datorită efectului de amorțire, cuișoarele și uleiurile esențiale sunt folosite pentru diferite dureri externe (reumatism, artrită, dureri de dinți). Au proprietăți anestezice, dezinfectante (răni, tăieturi, piciorul de atlet).

În medicina tradițională, cuișoarele erau folosite împotriva stărilor de greață, probleme digestive, circulație deficitară, proasta funcționare a ficatului sau dorința de a consuma alcool (cuișoarele se țin în gură fără a se mesteca sau înghiți).

La nivelul sistemului digestiv cuișoarele reduc crampele, flatulența și cresc absorbția nutrienților din alimente.

Cuișoarele au proprietăți antiseptice, și din acest motiv sunt utile în afecțiunile sistemului respirator, precum și în infecțiile tractului digestiv sau urinar.

Sunt recomandate în ambele tipuri de infecții – bacteriene și virale. Unele studii au arătat că uleiul esențial de cuișoare este eficient împotriva infecțiilor cu stafilococ, streptococ și pneumococcus.

Cuișoarele au un efect ușor anti-histaminic. Ceaiul de cuișoare poate fi folosit în rinita alergică, congestie nazală și presiune sinuzală, în anxietate, depresie și stări tensionate.

În scop culinar, pot fi adăugate la gătit, în sosuri, în ketchup, lichioruri, în deserturi, supe, siropuri și gemuri.

___________________________________________________________________________________________________

Uleiul esențial nu trebuie aplicat direct pe piele, nediluat, nici ingerat, deoarece poate cauza probleme grave de sănătate. Nu este indicat în sarcină, nici pe perioada de alăptare, nici copiilor.

___________________________________________________________________________________________________

Sursă: Herbal Resource, Cloves Benefits, Uses and Side Effects: https://www.herbal-supplement-resource.com/cloves-benefits-uses.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.