NĂPRAZNICUL – planta care redă TINEREȚEA și PUTEREA, ajutând trupul și sufletul să lupte împotriva răului din interior și exterior

Doctorul biolog și cercetător Virginia Ciocan spune că năpraznicul este una din cele mai puternice plante medicinale din flora românească. Deși au flori de culori diferite, toate speciile de Geranium au proprietăți terapeutice similare.

Năpraznicul combate radicalii liberi, mărește rezistența și imunitatea organismului la stres și boli, și luptă curajos împotriva cancerului.

Năpraznic (Geranium robertianum)

Năpraznic (Geranium robertianum)

Mergând pe firul istoriei, aflăm că această plantă miraculoasă a fost descoperită de un călugăr din Franța, pe nume Robert, prin anul 1.000 d.Hr. Acesta avea harul vindecărilor, și putea tămădui bolile cu rugăciune și plante.

A descris năpraznicul ca o plantă cu o forță tămăduitoare extraordinară, capabilă să redea tinerețea și puterea, ajutând trupul și sufletul să lupte împotriva bolilor interne și externe. Din acest motiv năpraznicul mai este cunoscut și sub numele de iarba Sfântului Robert.

Năpraznicul poate fi considerat cu adevărat o plantă “mănăstirească”, deoarece pe vremuri era folosit în scop terapeutic și la noi în țară, în mănăstirile din zona Moldovei – Neamț, Bistrița, Vrancea.

În ce boli este indicat năpraznicul

Are proprietăți imunostimulatoare, antitumorale, antiinflamatoare, diuretice, antidabetice, antispastice și hemostatice. Este util în prevenirea și tratarea unui spectru foarte variat de boli:

– imunitate scăzută, stres
– afecțiuni psihice
– surmenaj
– tulburări metabolice: diabet, obezitate
– tulburări ale gonadelor și ale glandelor suprarenale
– boli de ochi
– infecții gripale
– gingivită, amigdalită
– angină
– diaree, colită de fermentație
– nefrite cronice cu oligourie
– pietre la rinichi
– adenom de prostată
– chist ovarian, fibrom uterin
– sterilitate la bărbați și femei
– dereglări menstruale
– hemoragii interne
– iradiere

Năpraznicul este eficient împotriva mai multor tipuri de cancer:

– cancer de sân
– cancer de plămâni
– cancer intestinal
– cancer uterin

Pe plan extern, poate fi folosit în:

– herpes bucal și genital
– boli de ochi: cataractă, conjunctivită și belfarită

Moduri de administrare

Năpraznicul se recoltează vara, când planta este înflorită, între lunile iunie și august. Se poate folosi sucul plantei proaspete, sau planta uscată, sub formă de pulbere ori infuzie.

Suc de năpraznic. Se spală bine și toacă mărunt o mână de tulpini și flori de năpraznic proaspete și se zdrobesc în mojar cu un pistil. Se adaugă 50 ml de apă rece și se amestecă. Pasta obținută se strecoară printr-un tifon.

Sau se poate mixa planta cu puțină apă în blender/mixer/robot, apoi se filtrează.

Se ia câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi, înainte de mese. Cura durează 3-6 luni.

 Pulbere de năpraznic. Plantele proaspete se întind în straturi subțiri, în locuri bine aerisite și umbroase și se lasă la uscat, întorcându-se adesea. Plantele uscate se macină apoi prin râșnița electrică de cafea până se transformă în pudră. Pulberea obținută se păstrează într-un borcănel de sticlă. Se poate consuma în maxim 2-3 zile, apoi se macină o nouă cantitate.

Se ia câte 1 linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi, în cure de 3-6 luni. Se ține sub limbă 10 secunde, apoi se înghite cu apă.

Pudra de năpraznic se poate combina cu miere în părți egale, din care se consumă tot câte 4 lingurițe pe zi. Acest remediu este indicat în special în sterilitate și cancer (mamar, genital, de piele).

Dacă boala este într-un stadiu grav, se recomandă și un regim alimentar strict, bazat pe sucuri de fructe și legume și crudități.

 Ceai de năpraznic. Se pune seara 1 linguriță de plantă uscată într-un bol și peste ea se toarnă 1 cană apă proaspătă, curată. Se lasă la macerat până dimineața, apoi se strecoară. Peste plantele rămase după filtrare se toarnă 1 cană de apă clocotită și se lasă jumătate de oră la infuzat, apoi se strecoară.

La final se combină cele două extracte. Se bea câte 1 cană, de 3-4 ori pe zi, înainte de mese, cu înghițituri mici.

Precauții și contraindicații

Cercetătorul științific Virginia Ciocan spune că năpraznicul nu este o plantă periculoasă, deoarece are un nivel de toxicitate foarte redus.

Poate crea totuși probleme bărbaților cu inflamații ale prostatei. În cazul lor, se recomandă ca pe durata tratamentului cu năpraznic să se ia tinctură de ghimpe și de pufuliță.

Sursă: “Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene”

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play