OREGANO mărește forța sistemului IMUNITAR împotriva bacteriilor și fungilor
Asemenea cimbrului și rozmarinului, oregano este o plantă aromată cu proprietăți terapeutice remarcabile, pe care ar trebui să o folosim la des la gătit, sau sub formă de infuzie.
Oregano (Origanum vulgare) conține compuși cu o activitate medicinală puternică.
Un studiu publicat în anul 2011 în Jurnalul Food Science a arătat că frunzele de oregano conțin peste 40 de compuși, cei mai mulți dintre aceștia fiind antioxidanți (polifenoli, flavonoide și antocianini). Activitatea antioxidantă a acestei plante este de 40 de ori mai puternică decât cea a merelor.
Antioxidanții sunt atât de importanți pentru sănătatea deoarece ei protejează celulele de radicalii liberi care se formează în urma digestiei sau în urma expunerii la toxinele din mediu (precum fumul de țigară). În timp, radicalii liberi distrug membranele și ADN-ul și cresc riscul de boli cronice.
Pe lângă efectele antioxidante, oregano are proprietăți imunostimulatoare. Acidul rozmarinic regăsit în oregano mărește forța sistemului imunitar prin faptul că ajută la creșterea producției de celule albe de sânge și accelerează metabolismul, ajutând la o recuperare mai rapidă din boală.
Oregano are efecte antifungice, antimicrobiene și antiseptice semnificative și poate preveni sau încetini creșterea microorganismelor dăunătoare.
Un studiu apărut în Jurnalul Food Science a arătat că frunzele de oregano au proprietăți anti-malarie. Un alt studiu publicat în Jurnalul Brazilian de Microbiologie în anul 2010 susține că extractul de oregano a oprit creșterea în laborator a unor tipuri de candidă care cauzează infecții vaginale.
Studiile au arătat că uleiul esențial de oregano sălbatic este unul din cei mai puternici agenți împotriva bacteriilor, virusurilor și fungilor care afectează pielea, intestinul și alte părți ale corpului.
Timolul și carvacolul din oregano sunt alți doi compuși din oregano cu o acțiune antibacteriană deosebită, inclusiv împotriva stafilococului auriu rezistent la meticilină.
Studiile de laborator au arătat că unii compuși din oregano au și o activitate anticancerigenă.
Oregano este totodată o plantă nutritivă. Conține cantități importante de fibre, calciu, fier și mangan.
Moduri de utilizare
Oregano poate fi folosit ca mirodenie, la aromatizarea mâncărurilor. Dacă folosiți planta proaspătă, adăugați-o la sfârșit. Dacă folosiți oregano uscat, adăugați-l la începutul preparării.
Oregano proaspăt poate fi infuzat în ulei de măsline, sau poate fi folosit sub formă de ceai. Se prepară dintr-o linguriță de frunze uscate sfărâmate sau 3 lingurițe de oregano verde mărunțit și 1 cană de apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat. Deși are un gust amărui, nu este indicat să-l îndulciți, mai ales dacă aveți candidă sau o altă infecție în organism.
Ceaiul de oregano poate fi folosit în indigestie, gaze excesive, balonare, vomă, diaree, probleme urinare, tuse, febră, dureri de cap, nervozitate, icter.
Surse articol:
1. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/01/oregano-health-benefits.aspx
2. http://www.livestrong.com/article/32128-use-wild-oregano-oil-cure/
3. http://www.stepin2mygreenworld.com/healthyliving/health/oregano-yeast-infection-remedy/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22118215
5. https://www.organicfacts.net/health-benefits/oregano.html
6. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=73