CIMBRUL este o plantă medicinală puternică – folosiți-l mai des!

Utilizările medicinale ale plantelor aromatice datează din antichitate. Cimbrul apare menționat în scrierile lui Hiprocate și Dioscorides.

Romanii cultivau cimbrul pentru albine, pentru purificarea aerului din încăperi și pentru alungarea melancoliei. În Evul Mediu, cimbrul se punea în dormitoare și sub perne pentru combaterea depresiei.

Cimbru

Cimbru

Datorită aromei sale puternice, grecii antici foloseau cimbrul pentru tămâierea templelor.  Datorită proprietăților sale antibacteriene puternice, cimbrul zdrobit era folosit pentru bandajarea rănilor și reducerea riscului de infecții.

Efectele terapeutice ale cimbrului se datorează uleiurilor esențiale conținute, care au proprietăți antiseptice, antivirale, fungicide și antibiotice, expectorante, diuretice și antireumatice. Cel mai puternic ulei esențial din cimbru se numește timol. Este un antioxidant și antimicrobian puternic.

Conține vitamina C, fier, mangan, fibre și cupru. Este un bun detoxifiant pentru ficat. Cimbrul ajută totodată la întărirea imunității: favorizează formarea celulelor albe de sânge și crește rezistența la microorganisme – bacterii, virusuri, fungi.

În medicina populară, cimbrul este folosit împotriva infecțiilor respiratorii și digestive. Datorită efectelor antispasmodice bronhice, cimbrul este util în bronșita acută și cronică, tuse convulsivă și inflamații ale tractului respirator superior.

Se recomandă de asemenea în infecții sinuzale, tuse uscată, astm, laringită, infecții ale gingiilor și ale gurii. Datorită antioxidanților conținuți, cimbrul protejează organismul de efectele îmbătrânirii.

Alte boli în care este recomandat cimbrul:

– ciuperca unghiei
– paraziți
– dureri musculare
– oboseală cronică
– insomnie, dureri de cap
– anxietate, stres
– afecțiuni renale
– căderea părului
– probleme ale pielii

Toate plantele din familia mentei, inclusiv cimbrul, conțin terpenoide, compuși care au capacitatea de a preveni cancerul. Cei mai importanți sunt acizii rozmarinic și ursolic.

Moduri de utilizare

Ca plantă culinară, cimbrul poate fi folosit la aromatizarea supelor, a tocănițelor, a legumelor sotate sau coapte în cuptor, a marinatelor. Înainte de apariția frigiderelor, cimbrul era folosit pentru conservarea cărnii. Romanii îl foloseau în vechime pentru aromatizarea brânzeturilor și a lichiorurilor.

Ceaiul de cimbru se poate prepara dintr-o linguriță de plantă mărunțită și 1 cană de apă. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se pot bea 3-4 căni de ceai pe zi pentru tratarea tusei, eventual îndulcit cu miere.

Uleiul esențial de cimbru poate fi adăugat în produsele de îngrijire corporală preparate în casă: săpunuri, paste de dinți, apă de gură (pentru infecții gingivale, infecții ale gâtului), dropsuri (pentru tuse), cosmetice, parfumuri, alifii antiseptice, sau poate fi folosit în aromaterapie (pentru dureri, stres, depresie), inhalații (sinuzită) sau băi (pentru dureri articulare).

Atenție! Uleiul esențial de cimbru nu se administrează intern decât dacă scrie pe sticluță pentru uz intern. Nu se aplică direct pe piele fără a fi diluat întâi cu un ulei vegetal. Citiți prospectul pentru a vedea modul corect de utilizare. Trebuie evitat pe perioada sarcinii, deoarece acționează ca un stimulent uterin.

Surse articol:
1. http://vegetarian-nutrition.info/thyme-health-benefits/
2. http://naturalsociety.com/health-benefits-of-thyme-medicinal-herb
3. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=77

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.