MENTA este la fel de eficientă ca PARACETAMOLUL în reducerea durerilor de cap tensionate, dar mai ieftină și lipsită de efecte secundare

Oamenii de știință germani au descoperit că menta poate ameliora durerile de cap tensionate la fel de bine ca medicamentele sintetice.

Acest studiu a fost realizat la Clinica de Neurologie din cadrul Universității din Kiel, Germania. Au fost incluși 41 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, suferinzi de dureri de cap de natură tensionată.

Ulei de Mentă

Ulei de Mentă

Aceștia au fost împărăți în 4 grupuri:

– un grup a fost tratat cu aplicații cutanate 10 g de ulei de mentă într-o soluție de etanol de 90%
– un grup a primit aplicații cutanate cu o soluție placebo
– un grup a primit câte 2 capsule orale (conținând câte 500 mg 1.000 de acetaminofen) pentru fiecare atac dureros
– un grup a primit capsule cu placebo

Uleiul de mentă a fost aplicat pe frunte și pe tâmple, la fiecare 15 și 30 de minute. Comparativ cu soluția placebo, uleiul de mentă a redus semnificativ intensitatea durerilor de cap după 15 minute. Reducerea clinică a intensității durerilor a continuat încă o oră.

Și acetaminofenul (paracetamol) s-a dovedit mai eficient decât capsulele cu placebo. Cel mai important rezultat a fost că cercetătorii nu au observat nici o diferență între tratamentul cu paracetamol (1.000 mg) și aplicațiile cu ulei de mentă (10%). Ambele au fost la fel de eficiente. Pacienții nu au raportat efecte adverse.

Este primul studiu care demonstrează că uleiul de mentă este eficient în ameliorarea durerilor de cap tensionate, bine tolerat și mult mai ieftin decât medicamentele convenționale.

Durerile de cap tensionate au un caracter difuz. Suferinzii le resimt asemenea unei bande strânse tare în jurul capului.

Uleiul esențial de mentă (10%) se poate procura de la magazinele naturiste. Se folosește sub formă de masaj, conform instrucțiunilor. Nu se aplică direct pe piele fără să fie diluat înainte cu ulei vegetal.

Are efecte antiinflamatoare, decongestionante, febrifuge, tonice generale, sedative și stimulente ale sistemului nervos. Este adesea folosit pentru calmarea migrenelor și cefaleei.

Sursă: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8805113

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play