MĂGHIRANUL – eficient contra OBOSELII, afecțiunilor NEUROLOGICE, CARDIOVASCULARE DIGESTIVE

Măghiranul (Majorana hortensis) este una din mirodeniile folosite la aromatizarea supelor, sosurilor, salatelor și preparatelor din carne, mai puțin populară decât busuiocul, cimbrul sau rozmarinul. Face parte din aceeași familie cu menta.

Depășind domeniul gastronomic, descoperim beneficiile extraordinare ale acestei plante aromate asupra sănătății noastre. În scop terapeutic, măghiranul se poate folosi sub formă de infuzie, pulbere (din frunze uscate măcinate), tinctură sau ulei esențial.

Măghiran

Măghiran

Consumat cu regularitatea, măghiranul poate crește aportul unor nutrienți importanți pentru corpul nostru, precum vitamina A, vitamina C, calciu, fier și antioxidanți.

Un remediu excelent pentru combaterea epuizării și a stărilor depresive este tinctura de măghiran. Aceasta se poate prepara în casă, după o rețetă cât se poate de simplă:

Frunzele de măghiran uscate se macină prin râșnița electrică de cafea, pentru a obține o pulbere cât mai fină. Pentru a obține tinctura, se pun 20 de grame de pulbere de măghiran într-un borcan sau într-o sticlă, și peste plante se toarnă 50 ml de apă și 50 ml de alcool de 96 de grade.

Se închide ermetic și se lasă la macerat vreme de 10 zile, apoi se filtrează printr-un tifon sau print-o sită fină. Se păstrează doar lichidul limpede rezultat în urma strecurării. Se poate ține în sticluțe de culoare brună (de la tincturi vechi).

Cu această tinctură se pot face frecționări sau masaje ale corpului, pentru un efect revitalizant.

La fel de bun este uleiul esențial de măghiran (diluat cu o cantitate mare de ulei vegetal), care se poate poate aplica pe piele sub formă de masaj pentru ameliorarea crampelor, luxațiilor și a durerilor de dinți.

Măghiranul este una din plantele cu efecte reglatoare asupra tensiunii arteriale, fiind benefică atât în hipertensiune, cât și în hipotensiune arterială. Stimulează sistemul cardiovascular și circulator, fiind util în scăderea riscului de hipertensiune arterială, atac de cord și alte boli de inimă, prevenirea depunerilor de colesterol și întărirea arterelor și îmbunătățirea circulației sangvine.

Măghiranul are efecte benefice și la nivel neurologic și emoțional. Această plantă are proprietăți antidepresive și sedative. Poate fi utilă în caz de insomnie, anxietate, stres, reacții emoționale exagerate.

Pentru efectele antidepresive, măghiranul se poate administra sub forma unei infuzii concentrate. Se pun 2-6 lingurițe de măghiran în 200 ml de apă rece. Se lasă la macerat 24 de ore, apoi se strecoară și se îndulcește cu miere.

Măghiranul are proprietăți antiseptice, antibacteriene, antifungice și antivirale. Datorită efectelor calmante, este util în durerile și crampele stomacale cauzate de stres, în durerile menstruale și în tulburările provocate de menopauză la femei.

Pentru stimularea funcțiilor sistemului digestiv, se pot administra câte 2-4 căni de infuzie de măghiran, în decursul a 2 ore. Infuzia de măghiran calmează stomacul, îmbunătățește apetitul, elimină senzația de greață și flatulență, ajută în infecțiile intestinale, în diaree și constipație (având un efect reglator).

Alte indicații terapeutice ale măghiranului:

– paralizie
– intoxicație alimentară
– infecții cu stafilococ
– răni infectate
– malarie, gripă, răceală
– oreion, rujeolă

Administrat intern, măghiranul produce efecte antiinflamatoare, fiind recomandat în numeroase afecțiuni asociate cu inflamațiile, precum astm, spasme musculare, migrene, dureri de cap sinuzale, febră, dureri ale corpului.

Surse articol:
1. http://www.herbwisdom.com/herb-marjoram.html
2. „Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post“, Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Călin Ianța, Mihai Minoiu

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.