LAVANDA – parfumul verii care vindecă SISTEMUL NERVOS

Lavanda a fost folosită pentru fabricarea de medicamente, parfumuri, săpunuri și arome încă din Evul Mediu. Medicii epocii medievale prescriau lavanda pacienților cu epilepsie sau migrene, datorită acțiunii sale anticonvulsive, calmante și antidepresive.

Această plantă medicinală are efecte curative din cele mai diverse: sedative, antiinfecțioase, antiparazitare, cicatrizante și antispasmodice. Este de asemenea cunoscută ca o plantă utilă împotriva durerilor și a tremurului.

Lavandă - Sistemul Nervos

Lavandă – Sistemul Nervos

Tot mai multe studii recente au arătat că uleiul esențial de lavandă poate fi un remediu eficient pentru unele tulburări de natură neurologică.

Cercetătorii în neurologie, fiziologie și epilepsie din Iran și Germania au realizat o expertiză analizând rezultatele mai multor studii clinice și experimentale realizate pe lavandă și efectele sale benefice asupra sistemului nervos.

Potrivit studiilor efectuate pe oameni și pe animale, levănțica are proprietăți anxiolitice, sedative, neuroprotectoare, analgezice, anticonvulsive și reglatoare a dispoziției.

Expunerea continuă la uleiul esențial de lavandă timp de 7 zile a inhibat comportamentul anxios și depresiv la șobolani. Efectele sale anxiolitice au fost comparate cu cele ale medicamentelor de sinteză, precum diazepam și clordiazepoxid (un tranchilizant folosit în terapia anxietății și alcoolismului).

Uleiul de lavandă a redus totodată comportamentul agresiv și conflictual al animalelor. Mai mult, lavanda a îmbunătățit deficitele de memorie spațială induse de disfuncțiile sistemului colinergic la animalele cu Alzheimer.

La șoareci, lavanda a declanșat mai rapid somnul și a crescut durata de somn.

Lavanda (sub formă de extract hidroalcoolic, adică tinctură) a inhibat declanșarea atacurilor convulsive la șoareci, și a redus durata și intensitatea acestora. Aceleași efecte au fost obținute și în urma inhalării aromei de lavandă.

Efectele neuroprotectoare ale lavandei asupra ischemiei cerebrale au fost testate asupra șoarecilor. Cercetătorii au descoperit că lavanda a redus neurotoxicitatea, deficitele neurologice și dimensiunea infarctului, și a atenuat daunele neuronale în ischemia cerebrală (accident vascular ischemic). Aceste efecte se datorează acțiunii antioxidante a plantei.

Datorită activității sale neuroprotectoare, anticolinergice și antioxidante, lavanda poate fi utilă în tratamentul bolii Alzheimer.

Studiile clinice realizate pe oameni susțin eficiența lavandei în tratamentul tulburărilor neurologice și psihologice. În cadrul acestora, planta a fost folosită ca tratament oral, sub formă de aromaterapie sau masaj.

Surse articol:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24456909
3. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/13651501.2013.813555

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.