CĂPȘUNATĂ de casă, sau lichior de căpșune – o băutură delicioasă și tonică
Un mod ingenios de a conserva căpșunile și a ne bucura de ele și în sezonul rece este sub formă de lichior. Căpșunata este o băutură alcoolizată, dulce și parfumată, potrivită inclusiv pentru femei.
Căpșunile sunt foarte sănătoase, bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Au efecte diuretice, detoxifiante și tonice.
Consumul acestor fructe îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular, ajută la prevenirea infarctului și a bolilor coronariene, a cancerului, a degenerescenței maculare și a artritei.
Căpșunile sunt indicate persoanelor cu un nivel ridicat al colesterolului, al trigliceridelor și al tensiunii arteriale. În boli mai grave, precum reumatism, gută, pietre la rinichi, obezitate, lipsă de magneziu sau intoxicație cu tutun, căpșunile trebuie consumate în cantități mari, câte 1 – ½ kg pe zi.
Căpșunată de casă – rețetă
Ingrediente
• 1 kg de căpșuni
• 300 g de zahăr
• 1 litru de rachiu sau pălincă (țuică de casă)
Preparare
Îndepărtați codițele de la căpșune și spălați-le bine. Dacă sunt căpșuni de grădină, cu siguranță vor avea mai mult pământ (mai ales lângă codiță) sau impurități care trebuie eliminate foarte bine.
După ce le-ați spălat, turnați-le într-o sită cu găuri mari și lăsați-le să se scurgă bine de apă. Puneți-le apoi într-un borcan de sticlă încăpător, și adăugați zahărul. Puneți capacul și lăsați fructele la macerat câteva zile, la loc călduros, cel mult o săptămână. În fiecare zi, agitați borcanul.
După perioada de macerare, scurgeți siropul lăsat de fructe printr-o pânză de tifon și amestecați-l cu alcoolul.
Transferați căpșunata în sticle de sticlă și păstrați-le în cămară. Este bună de consum după 10 zile. Se servește în păhărele mici, de 30-50 ml.
Căpșunile rămase după strecurarea siropului nu trebuie aruncate. Pot fi adăugate în diferite deserturi: spumă de căpșuni, înghețată, tartă, cremă pentru tort, etc.
Precauții
Unele persoane pot avea reacții alergice după consumul de căpșune sau fragi, manifestate sub formă de mâncărimi, tulburări digestive sau probleme respiratorii. Trebuie consumate cu moderație de persoanele care suferă de diaree cronică, gastrită, colită de fermentație sau colon iritabil.