MĂCEȘELE ne pot salva VIAȚA
Nebănuită este forța tămăduitoare pe care aceste fructe sălbatice o ascund sub aspectul lor modest. Beneficiile lor nenumărate pentru sănătate se datorează în principal cantității uimitor de mari de vitamina C pe care acestea o conțin.
Pe lângă vitamina C, măceșele sunt bogate în vitamina A, complexul B, bioflavonoide, magneziu, fier și alte minerale valoroase.
Măceșele fac minuni pentru sănătatea noastră
Potrivit botanistului David Hoffmann, măceșele pot ajuta la tratarea infecțiilor și la creșterea imunității, datorită faptului că sunt printre cele mai bune surse de vitamina C, un antioxidant puternic care protejează celulele de efectele distructive ale radicalilor liberi.
Utilizările măceșelor datează din cele mai vechi timpuri. De pildă, nativii americani din tribul Ohlone (de pe coasta centrală și de nord a Californiei) foloseau măceșele sub formă de comprese pentru tratarea rănilor și a scabiei (râie). Se pun 4 linguri de măceșe mărunțite la infuzat în puțină apă clocotită timp de 10 minute. Se înmoaie apoi o bucată de bumbac în infuzie și se aplică direct pe zona de piele afectată.
În timpul celui de-al doilea război mondial, preparatele din măceșe erau folosite în spitale ca tonice pentru persoanele prost hrănite, convalescente, cu lipsă mare de vitamine sau atinse de infecții grave.
Cum se culeg și se prepară măceșele
Măceșele se culeg la sfârșitul verii (septembrie-octombrie), când fructele au atins pragul maturității și sunt încărcate de nutrienți. Se culeg de pe ramuri și se păstrează în săculeți de hârtie sau de pânză. Se usucă în locuri bine aerisite, ferite de lumina soarelui. Se întind într-un strat foarte subțire și se lasă câteva săptămâni, până când devin casante.
Măceșele se pot prepara și păstra peste iarnă sub formă de sirop, gem, sau fructe uscate pentru ceai.
Pulberea – cel mai bun mod de administrare
Din punct de vedere terapeutic, cea mai bună metodă de preparare și administrare este pulberea. Fructele uscate se macină fin prin râșnița de cafea, apoi pulberea obținută se cerne printr-o sită fină, pentru a elimina semințele toxice, care nu trebuie ingerate.
Pulberea se păstrează în borcane de sticlă, închise cu capac, maxim jumătate de lună. Se ia câte 1 linguriță de pulbere de măceșe, de 3-4 ori pe zi.
Pulberea de măceșe (fără sâmburi) se poate procura și de la magazinele naturiste, sau de pe Internet. Un pachet de 250 de grame costă în jur de 20 de lei.
Cum se prepară corect ceaiul de măceșe
Măceșele nu trebuie fierte, deoarece astfel își pierd proprietățile terapeutice. Iată metoda corectă: se pun 3-6 linguri de pulbere de măceșe (obținută conform indicațiilor de mai sus) într-o cană cu apă (250 ml) rece și se lasă peste noapte. A doua zi, se strecoară, iar lichidul se pune deoparte. Fructele filtrate se pun într-un ibric și se fierb cu 1 cană de apă 2 minute. Se strecoară și se combină cele două extracte. Cantitatea de ceai rezultată se bea pe parcursul unei zile.
Cum se prepară siropul de măceșe
Și siropul se prepară tot din pulbere de măceșe fără semințe. Se pun 200 g de pulbere într-o cratiță și se adaugă 800 ml de apă clocotită. Se pune capacul și se lasă 12 ore la macerat. Se adaugă apoi 500 g de zahăr brut, se amestecă și se pune cratița pe aragaz, la foc mic, până la dizolvarea acestuia. Preparatul nu trebuie să fiarbă.
După ce zahărul s-a topit complet, siropul se toarnă fierbinte în borcane sterilizate în cuptor 40 de minute. Se acoperă cu pături groase și se lasă să se răcească treptat, la temperatura camerei.
Se poate lua câte 1 lingură, de 4-5 ori pe zi, ca atare, sau cu apă plată sau minerală.
În ce boli ajută măceșele
• Alergii
Se bea câte 500 ml de infuzie combinată (preparată ca mai sus), timp de 45 de zile.
• Infecții respiratorii (sinuzită, rinită, viroză pulmonară, bronșită, pneumonie)
Se ia câte 1 linguriță de pulbere de măceșe, de 4 ori pe zi. Cura trebuie să dureze cel puțin 1 lună.
• Convalescență, imunitate scăzută, recuperarea după operații sau boli infecțioase
Se beau câte 100 ml de infuzie de măceșe, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale. În timpul unui tratament cu antibiotice și 10 zile după încheierea acestuia, se beau câte 500 ml de infuzie de măceșe pe zi.
• Lipsă de vitamine
Se administrează câte 1 linguriță de pulbere de măceșe, de 6 ori pe zi, în cure de 2 luni.
• Anemie, copii plăpânzi, lipsiți de rezistență la eforturi fizice și la boli
Se face o cură de 2 luni cu sirop de măceșe. Se administrează câte 1 linguriță, de 3-4 ori pe zi. Cura se poate relua după o pauză de 20 de zile.
• Hipertensiune arterială
Se ia câte 1 lingură de pulbere de măceșe pe zi, în cure de 28 de zile, de 2-3 ori pe an.
• Prevenirea aterosclerozei, hipertensiune arterială, colesterol mare, angină pectorală, infarct
Se iau câte 4-6 lingurițe de pulbere de măceșe pe zi.
• Circulația proastă a sângelui
Se ia câte 1 lingură de sirop de măceșe, de 3-4 ori pe zi, timp de 2 luni, la debutul anotimpului rece, sau câte 2 lingurițe de pulbere, de 3 ori pe zi.
• Infecții urinare (cistite, nefrite)
Se face o cură de 1 lună cu infuzie combinată de măceșe. Se beau câte 200 ml, de 2 ori pe zi, cu un sfert de oră înaintea mesei de prânz și a cinei.
• Greutate corporală mare, obezitate
Se bea câte 1 litru de infuzie de măceșe pe zi, în cure de 45 de zile.
• Afecțiuni biliare (pietre la bilă, colici, colecistită)
Se beau câte 200 ml de infuzie, cu jumătate de oră înainte de mesele principale ale zile, timp de 30 de zile. Cura se poate relua după o pauză de 10 zile.
• Reumatism
Se beau câte 500 ml de infuzie de măceșe pe zi, timp de 30 de zile la începutul sezonului rece.
Da sunt foarte bune ..
Multumesc!
Dar, de ce semintele sunt toxice?
În cantități mari, ingerate ca atare, sunt toxice.
MULTUMIM !
Intr o iarna ,am consumat mult macies care contine de 5 ori,mai multa Vitamina C de cat lamaia…..si nu am facut gripa?………intr o alta iarna ,m am vacinat contra gripei…….si am zacut ,doua saptamani.!