Brusturele – Planta de Leac a Strămoşilor Daci

La fel ca şi Urzica, Brusturele are o înfăţişare „înţepătoare”, fiind adaptată cu scaieţi. De altfel, toate lucrurile bune şi folositoare sunt modeste la prima vedere.

Cu toţii ar trebui să ne îmbogăţim propriul ierbar cu această plantă minunată. Dar mai întâi ar trebui să vedem cu ce ne poate veni ea în ajutor.

 Brusture

Brusture

Brusture - Proprietăți

Brusturele (Arctium Lappa) se mai numeşte „laba ursului”, „capul călugărului”, „iarba boierului”, „laptuc”, „sudoarea laptelui”, „brustan” sau „calcoceni” în folclorul popular. Este o plantă cu nume rezonant în istoria ţării noastre, recunoscută ca una din cele mai populare remedii împotriva bolilor încă pe vremea dacilor.

Brusturele a fost aşezat la rang înalt între plantele medicinale cu o valoare deosebită în curăţarea sângelui, pe toată suprafaţa Europei. Datorită efectului său curativ purificator, Brusturele este folosit în reglarea colesterolului şi a trigliceridelor din sânge.

Tratamente interne

Rădăcina de brusture este elementul principal utilizat în medicina naturistă, întrucât conţine o varietate de substanţe nutritive. În combinaţie cu rădăcina de Cicoare sau cu frunzele de Anghinare, Brusturele este şi mai puternic în tratamentele interne. Se poate lua sub formă de decoct bazat pe cele trei plante, amestecate în proporţii egale, aproximativ 1 litru pe zi.

  • Constipaţie. Brusturele conţine proprietăţi care ajută la formarea de bacterii benefice pentru biomasa fecalelor, îmbunătăţind astfel eliminarea. Se poate administra sub formă de pulbere (2 lingurinţe), timp de trei săptămâni, dimineaţa şi seara.
  • Cistită. Se recomandă ceaiul de brusture, 1 litru în fiecare zi. Este un ideal adjuvant în litiaza renală. Se administrează 1 litru pe zi, sau se pot face băi de şezut cu infuzie de Rostopască.
  • Polipi intestinali şi cancer de colon. Se ia sub formă de pulbere, între 4 şi 8 grame pe zi. Tratamentul durează 45 de zile, cu 15 zile pauză.
  • Artrita reumatoidă. Se beau 2-3 căni pe zi, timp de 4-6 săptămâni. Măceşul şi Cătina pot adăuga un plus de vitamine.
  • Hepatită alcoolică. Brusturele protejează ficatul de acţiunea agenţilor toxici.
  • Lipsă de calciu şi magneziu. Brusturele favorizează asimilarea acestor două minerale din hrana zilnică. Sunt indicate curele cu pulbere, 2-3 grame pe zi înainte de masă.
Tratamente externe

Brusturele poate fi folosit şi ca remediu pentru piele.

  • Căderea părului şi mătreaţă. Se face infuzie cu Brusture şi ulei de Levănţică sau cu frunze de Urzică.
  • Acnee şi eczeme alergice. Se administrează sub formă de cataplasmă din rădăcină de brusture în combinaţie cu flori de muşeţel.
Brusture - Contraindicații 

Nu există contraindicaţii importante în tratamentul cu Brusture. Diabeticii sunt singurii care ar trebui să ajusteze dozele de insulină pe perioada curelor cu Brusture. Seminţele de Brusture pot provoca contracţii uterine, de aceea nu trebuie consumate în caz de sarcină. În schimb, rădăcina de Brusture este recomandată femeilor însărcinate.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Multe lucruri interesante despre brusture

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.