COADA-CALULUI dă tărie oaselor, dinților, unghiilor și părului

Coada-calului (Equisetum arvense) este cunoscută ca o plantă medicinală cu proprietăți curative multiple. În Grecia și Roma antică, era folosită pentru stoparea sângerărilor, vindecarea rănilor și ulcerele, tratarea tuberculozei și bolilor de rinichi.

Cei mai mulți dintre noi știm despre această plantă că are efecte diuretice remarcabile, și că ajută la eliminarea excesului de apă din corp și la tratarea bolilor de rinichi și de vezică. Mai puțin se vorbește însă despre efectele sale tonice asupra sistemului osos.

Coada-Calului

Coada-Calului

Coada-calului este foarte bogată în minerale. Conține cantități semnificative de calciu și magneziu, care ajută la consolidarea oaselor și a dinților. Cel mai mult impresionează însă prin conținutul de siliciu, un element care ajută la asimilarea unor minerale esențiale: calciu, magneziu și fosfor.

Deficitul de siliciu poate duce la slăbirea oaselor și a articulațiilor, a dinților, a unghiilor și a părului. Mai mult decât atât, se constantă uscarea și îmbătrânirea pielii, sau apariția unor afecțiuni precum acnee, psoriazis sau eczeme alergice.

Datorită proprietăților sale remineralizante, medicii naturopați recomandă coada-calului în tratamentul osteoporozei. Un studiu a arătat că siliciul îmbunătățește densitatea osoasă. Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă ceaiul de coada-calului și în cazurile de artrită, artroză și coxartroză.

Coada-calului reduce inflamațiile articulare, ajută la retragerea deformărilor articulare și la sudarea articulațiilor uzate, fiind utilă în fracturi. În aceste cazuri se bea câte 1 cană de ceai de coada-calului pe zi (jumătate de cană dimineața, și cealaltă jumătate de cană seara), iar în timpul zilei se beau 4 căni de infuzie de urzici. Plantele proaspete se opăresc scurt, apoi se lasă la infuzat 30 de secunde.

Studiile au arătat că această plantă are și proprietăți anticancerigene și antioxidante remarcabile. În acest articol puteți găsi modul de utilizare a plantei împotriva tumorilor.

Precauții și contraindicații

Specia de coada-calului numită Equisetum arvense este considerată sigură, dacă este folosită în dozele recomandate. Trebuie evitat soiul Equisetum palustre, deoarece aceasta poate fi otrăvitoare. Cel mai bine este să procurați preparatele pe bază de coada-calului de la magazinele naturiste, pentru a avea mai multă siguranță.

Coada-calului nu se administrează pe termen lung, deoarece poate duce la scăderea nivelului de vitamina B1 din corp și a potasiului.

Persoanele cu boli de rinichi, gută sau diabet nu trebuie să ia coada-calului fără recomandarea unui medic. Același lucru este valabil și pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează.

Pe durata unui tratament cu coada-calului este interzis consumul de alcool.

Coada-calului poate interacționa cu preparatele care conțin nicotină, cu medicamentele pentru aritmie (precum digoxin), medicamente diuretice sau litiu.

Surse articol:
http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/horsetail
„Sănătate din Farmacia Domnului”, Maria Treben

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

3 comentarii

  1. da am inceput acum aproape o luna si ma simt bine! sper sa si slabesc!

  2. Cu adevarat de cand folosesc ca infuzie aceasta planta ,,nu am mai vizitat medicul pt infectii la rinichi.Acesta imi prescria mereu antibiotic.

    • Tarcaet Monica

      Doamna Busecan, in ce cantitate si ce perioada ati folosit aceasta planta,pentru ca si eu ma confrunt cu infectii urinare.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.