Bujorul ca Floare Vindecătoare – Tratamente Naturiste

Bujorii sunt printre cele mai frumoase plante spontane, cultivate pentru parfumul şi culorile irezistibile, dar şi pentru calităţile lor terapeutice. Da, bujorii sunt flori cu proprietăţi vindecătoare.

Bujorul ca Floare Vindecătoare - Tratamente Naturiste

Bujorul ca Floare Vindecătoare – Tratamente Naturiste

Acum câteva mii de ani, chinezii foloseau rădăcina acestor flori superbe pentru prepararea unor medicamente cu efecte analgezice. De altfel, pentru China, bujorul este o floare naţională, care simbolizează vitalitate, prosperitare şi onoare.

Bujorul în medicina populară românească

De la bujorul de grădină (Paeonia officinalis) se folosesc atât florile, cât şi rădăcina. În ceea ce priveşte celelalte tipuri de bujori, fitoterapeuţii utilizează doar petalele, celelalte părţi ale plantei fiind toxice. Rădăcina bujorului de grădină conţine uleiuri volatile şi substanţe cu efecte sedative şi antispastice excepţionale. Din acest motiv, această plantă a fost folosită multă vreme pentru tratarea bolilor de natură nervoasă: epilepsie, isterie, tuse sau convulsii apărute pe fond nervos.

Ştiai că petalele bujorilor roz şi roşii erau pe vremuri folosite la colorarea şi aromatizarea ceaiurilor medicinale? Se adaugă de regulă în infuzii, pentru tratarea tuselor nervoase şi duerilor de piept. Tot din petalele de bujori de prepară astăzi produse dermatologice pentru tratarea pielii sensibile, iritate şi inflamate a capului.

Bujorul în fitoterapia modernă

Astăzi, preparatele din rădăcină de bujor sunt recomandate numai ca adjuvant în tratarea unor afecţiuni articulare, de genul artritei, reumatismului sau gutei, precum şi în vindecarea tusei astmatice. Seminţele de bujor nu mai sunt momentan utilizate de medicii naturişti.

În homeopatie, extractele pe bază de bujor sunt indicate în tratarea fisurilor anale, hemoroizilor, ulceraţiilor, abceselor şi escarelor.

> Bujorul reduce efectele adverse ale chimioterapiei

Cercetări recente în domeniu scos la iveală un alt efect miraculos al bujorilor: tratarea cancerului. Chinezii foloseau aceste plante ca tratament adjuvant pentru bolnavii de cancer, administrat în paralel cu metodele chimioterapeutice moderne. Acest leac anti-cancer este o combinaţie interesantă între practica orientală şi medicina occidentală de azi.

Preparatele pe bază de rădăcină de bujor au capacitatea de a reduce efectele secundare ale chimioterapiei în cazul bolnavilor de cancer: greaţă şi vărsături, crampe abdominale, diaree sau pierderea în greutate.

Precaţii şi contraindicaţii

Preparatele din petale şi rădăcină de bujor nu se administrează copiilor mici, pe perioada sarcinii şi a alăptării sau bolnavilor de atonie intestinală.

Atenţie! Petalele de bujor au un grad mic de toxicitate, de aceea se vor folosi în cantităţi mici, şi numai în amestec cu alte plante. Nu se va depăşi o linguriţă de petale în cazul ceaiurilor medicinale.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

4 comentarii

  1. oare, DALIA sau GHERGHINA, nu stiu cum este denumita stiintific- o fi avand ceva proprietati vindecatoare-?-despre NALBA -daca se stie ceva in acelasi sens!!! multumim!

  2. o intrebare, daca se poate – am o aloe vera, de mai bine de 5 ani si care anul acesta a inflorit-stiti ceva despre florile acestei plante? intreb daca pot avea poprietati vindecatoare- multumesc-

  3. De la aloe vera se folosește doar gelul, din frunze. Florile plantei nu au proprietăți terapeutice. http://lataifas.ro/medicina_naturista_alternativa/4415/aloe-vera-un-miracol-nobil-pentru-sanatatea-ta/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.