Chisturi la Sân (Mastoza Fibrochistică): Simptome şi Tratament Naturist

Femeile se sperie foarte uşor când simt o mică umflătură la nivelul sânilor şi se gândesc prima dată la cancer. Este adevărat că riscul de cancer la sân este foarte mare astăzi, însă trebuie menţionat că aceste chisturi sunt de regulă benigne, şi nu canceroase.

Chisturi la Sân(Mastoza): Simptome şi Tratament NaturistChisturile sau nodulii la sân

Chisturile la sân se mai numesc şi mastoză fibrochistică şi sunt nişte noduli mamari cu formă de bob de orez oval sau rotund, sesizaţi cu uşurinţă la palpare. Aceştia sunt mobili şi se deplasează sub atingerea degetelor. Chisturile la sân pot fi mici şi mari, unde cei de dimensiuni mari sunt mai dureroşi. Pot apărea şi grupaţi, sub formp de ciorchine.

Cauzele mastozei fibrochiste

Chisturile provocate de mastoza fibrochistică apar la 10% din femeile cu vârste cuprinse între 25-45 de ani, când schimbările hormonale produc dereglări la nivelul întregului corp: sarcina, menstruaţie, premenopauză.

Este indicat ca femeile să-şi facă o auto-examinare a sânilor cel puţin de 2 ori pe lună. Acest examen individual poate ajuta la descoperirea acestor chisturi. Cel mai important lucru de reţinut este faptul că nodulii mamari sunt foarte mult influenţaţi de tulburările hormonale, mai ales în perioada menstruală. De aceea aceste chisturi tind să se mărească în proximitatea ciclului menstrual.

Când trebuie să mergi la doctor

De cele mai multe ori, chistul la sân poate dispărea subit şi definitiv. Majoritatea cazurilor de mastoză fibrochistică trec neobservate, fără să afecteze sănătatea. Există însă şi cazuri în care trebuie apelat la un consult medical specializat. Iată care sunt simptomele de îngrijorare:

• Mărirea unui nodul vechi, cunoscut
• Schimbarea culorii sau a dimensiunii unuia dintre sâni
• Modificarea mamelonului: roşeaţă, eczeme sau retracţie (strângere, micşorare a sânului)
• Identificarea unei scurgeri mamelonare

Tratamente naturiste pentru chisturi (noduli, mastoza fibrochistică) la sân

Amestec de plante: se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de amestec de: 40 g de gălbenele, 40 g de coada calului, 40 g de coada-şoricelului, 30 g urzică vie, 30 g salvie, 20 g naprasnic, 20 g troscot şi o linguriţă de bitter suedez la 250 ml de apă. Din acest lichid se beau 4 căni pe zi, cu înghiţituri mici şi rare.

Ceaiuri din plante: amestec din sânziene, urzică vie şi coada şoricelului. Din acest ceai se bea un litru pe zi. Sau se bea o infuzie de creţişoară şi urzică vie.

Cataplasme cu pătlagină: se aplică frunze de pătlagină cu un tifon pe sânul afectat de noduli sau chisturi dureroase.

Unguent de gălbenele. Se fac frecţii ale sânului afectat cu unguent de gălbenele.

Băi cu plante. Se recomandă băile la sân cu ceai de creţoşoară, gălbenele şi coada-şoricelului. Băile durează 10 minute.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.