ISOPUL – o plantă bună pentru SISTEMUL RESPIRATOR (astm, bronșită, infecții) și DIGESTIV
În limba greacă, isopul înseamnă “plantă sfântă”. În numeroase locuri din scrierile Vechiului Testament se face referire la isop ca o plantă purificatoare, folosită atât pentru case, cât și pentru oameni (îndeosebi pentru cei leproși).
De altfel, isopul este menționat și în Psalmul 50, celebra rugăciune de pocăință a Regelui David, în care acesta descrie puterea curățitoare a isopului: “Stropi-mă-vei cu isop, și mă voi curăți, spăla-mă-vei, și mai vârtos decât zăpada mă voi albi.”
Cuprins
Isop pentru sistemul respirator și digestiv
Isopul conține un ulei esențial bogat în substanțe care au o acțiune expectorantă, antispastică și antiseptică puternică. Din acest motiv, este considerat unul din mai bune leacuri pentru tuse, astm și afecțiunile tractului respirator.
Isopul are de asemenea efecte antivirale, bactericide, carminative, digestive, diuretice, febrifuge, hipertensive și vermifuge. Este o plantă care ajută la creșterea imunității și rezistenței corpului împotriva infecțiilor. Este totodată tonic și sedativ pentru organism.
Indicații terapeutice
– Bronșită cronică
– Astm bronșic
– Infecții ale tractului respirator superior
– Tuse la copii
– Afecțiuni ale aparatului digestiv (flatulență, dureri de stomac)
Moduri de administrare
Isopul se poate administra sub formă de infuzie, preparată din 1-2 lingurițe de plantă la o cană cu apă clocotită. Se beau câte 2-3 căni pe zi. Sau sub formă de pulbere, care se obține prin măcinarea fină a plantei uscate prin râșnița electrică de cafea. Pentru a elimina rămășițele mai mari de plantă, pulberea trebuie cernută printr-o sită deasă. Se păstrează în borcănele de sticlă, bine închise.
Doza pentru persoanele care suferă de astm infecto-alergic este de ½ linguriță de pulbere de isop, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ia cu puțină apă. Pentru efecte notabile, tratamentul se face cel puțin 2 săptămâni.
În cazul bolilor grave și al cancerului, când pacientul simte senzație de vomă și greață, se ia câte 1 vârf de cuțit de pulbere de isop, de 3 ori pe zi, administrat cu 15 minute înainte de masă. Se ține mai întâi sub limbă 5 minute, apoi se înghite cu apă. Acest leac ajută de asemenea la detoxifierea corpului, reducerea balonării și a altor tulburări de natură digestivă.
Contraindicații
Isopul nu trebuie consumat pe perioada sarcinii, întrucât poate provoca avort. Este interzis persoanelor cu epilepsie, mai ales uleiul esențial de isop (aromaterapie), și celor care suferă de hipertensiune, întrucât crește tensiunea arterială. Preparatele din isop nu trebuie administrate înainte ca infecția să fi atins apogeul, deoarece pot irita membranele mucoase.
Surse:
1. “Plante și Miresme Biblice”, Ovidiu Bojor, Dumitru Rducanu
2. “Leacuri Mănăstirești”, Mariana Borloveanu
Unde putem gasi isopul in farmaci?Multumesc!
În magazinele naturiste.
Multumesc!