Valeriana – leacul celor neliniștiți, depresivi, sau care nu pot adormi

Valeriana este o plantă folosită cu succes din vechi timpuri pentru calmarea și liniștirea psihicului și a trupului.

O recenzie sistematică a mai multor studii realizate pe valeriană confirmă efectul sedativ al acestei plante, inclusiv asupra bolilor apărute pe fond nervos.

Valeriană

Valeriană

În limbaj popular, valeriana mai este cunoscută și sub numele de odolean sau năvalnic. O găsim crescând în tufișuri, lunci, fânețe, margini de pâraie, zone de deal și de munte. Datorită proprietăților sale terapeutice importante, foarte mulți cultivă valeriana.

În scop medicinal, de la valeriană se folosesc rizomii cu rădăcini. Planta se poate procura de la magazinele naturiste, sub formă de ceai, tinctură sau capsule.

Valeriana – indicații terapeutice

Rădăcina de valeriană are efecte calmante (inclusiv pentru ritmul cardiac), somnifere, neurosedative, neurotonice, hipotensive și antispastice.

• Insomnie, incapacitatea de a dormi profund

• Nervozitate, isterie, excitabilitate nervoasă sau psihică

• Depresie psihică, crize de plâns

• Dureri de cap, migrene

• Epilepsie, convulsii, tremurături

• Stres, teamă, anxietate, emoții puternice

• Oboseală

• Aritmie, tahicardie, palpitații

• Hipertensiune arterială, angină pectorală, cardiopatie ischemică

• Nevroză cardiacă

• Colici dureroase, dureri de stomac, colon iritabil, sindrom premenstrual, menopauză

Valeriana te ajută să adormi și să dormi

Cercetătorii la Osher Center for Integrative Medicine din cadrul Universității din California au revizuit 16 studii eligibile efectuate pe un total de 1093 de pacienți.

Dovezile disponibile sugerează că extractele de rădăcină de valeriană scurtează perioada de adormire, și pot îmbunătăți calitatea somnului de noapte.

Insomnia este o tulburare de somn definită prin incapacitatea unei persoane de a adormi, de a dormi și de a se trezi dimineața devreme.

Statisticile arată că aproximativ 30% din populația adultă are simptome de insomnie, iar 10% din aceștia suferă de insomnie cronică. Insomnia este mai frecventă la femei și vârstnici, și contribuie la creșterea ratelor de absenteism și dizabilități sociale.

Valeriana – moduri de administrare

Infuzie. Se prepară dintr-o linguriță de rădăcină uscată la 1 cană de apă clocotită, infuzată 15 minute; se consumă câte 1 cană pe parcursul zilei, sau seara, înainte de culcare.

Tinctură. Tineri peste 15 ani și adulți: câte 1 linguriță, de 3-4 ori pe zi, diluată în 100 ml de apă; copii 7-14 ani, câte 5-20 de picături, de 3 ori pe zi, diluate cu jumătate de pahar de apă.

Contraindicații la valeriană

Valeriana și preparatele din valeriană nu sunt recomandate copiilor sub 18 ani, persoanelor care au tensiunea mică sau care iau medicamente sedative sau tranchilizante. Valeriana poate crește efectele medicamentelor sedative, alcoolului și narcoticelor.

Poate interacționa și cu alte plante, precum sunătoarea. Nu luați valeriană dacă urmați un tratament medicamentos, până nu întrebați medicul.

Depășirea dozei recomandate (maxim 6 grame pe zi) poate da reacții adverse. Ca și în cazul altor plante, creșterea dozei nu înseamnă în mod neapărat și sporirea efectului terapeutic.

Înainte de a încerca un remediu naturist nou, consultați medicul, pentru a stabili modul cel mai optim de administrare, doza zilnică și durata tratamentului.

Surse:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17145239

2. http://www.herballegacy.com/Purcell_Dosages.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Valeriana, ajuta in cazuri usoare , pasagere dar pe cei afectati deja cu nervii, nu face nimic ! Nici nu se poate lua un tratament psihiatric cu tratamente naturiste , sant antagoniste , face rau.!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.