CUIȘOARELE sunt un analgezic, antiseptic, antibacterian și anti-inflamator natural puternic

Cuișoarele sunt consumate în Asia de peste 2.000 de ani. Grație gustului lor dulce și aromat, curtenii chinezi care au trăit cu 200 de ani î.Hr. își împrospătau respirația ținând câteva cuișoare în gură înainte de a se adresa împăratului. Comercianții arabi au adus cuișoarele în Europa în jurul secolul IV, însă ele devenit populare abia în Evul Mediu, când aroma lor intensă era folosită pentru a masca gustul unor alimente slab conservate.

Cuișoarele - Proprietăți

Cuișoarele – Proprietăți

Un condiment bogat în nutrienți

Deși atât de mici, cuișoarele sunt gazda a numeroși nutrienți importanți pentru sănătate și a unor compuși fitonutrienți unici. Cuișoarele sunt o sursă excelentă de mangan, Vitamina K și fibre alimentare, fier, magneziu și calciu.

Compusul activ din cuișoare, responsabil pentru majoritatea beneficiilor acestora este eugenolul. Eugenolul este un lichid extras din uleiurile volatile regăsite în cuișoare și alte condimente: scorțișoară, nucșoară, busuioc sau dafin. În cuișoare, eugenolul este prezent în proporție de 82%-90%. Cercetările au arătat că eugenolul este atât de puternic, încât poate preveni toxicitatea poluanților din mediu precum tetraclorura de carbon, cancerele tractului digestiv și inflamațiile articulațiilor.

Un remediu puternic pentru sănătatea dinților 

În SUA, extractele de eugenol din cuișoare sunt adesea folosite în medicina dentară (terapia de canal, plombe temporare sau dureri gingivale). Eugenolul și alți compuși din cuișoare (precum beta-cariofilen) lucrează sinergic ca un agent anestezic, antiseptic și antibacterian (antimicrobian).

Datorită acestor efecte benefice, uleiul esențial de cuișoare este incorporat în numeroase produse de îngrijire a cavității bucale, precum paste de dinți, spray-uri pentru gât (inflamații virale sau bacteriene) sau ape de gură.

Calmează durerile de dinți 

Durerile de dinți sau de măsele pot fi rapid oprite (până la vizita la stomatolog) dacă se aplică pe locul afectat o bucată de vată înmuiată în puțin ulei esențial de cuișoare. La fel de eficientă este gargara cu ulei esențial de cuișoare (diluat cu apă), care ajută inclusiv la împrospătarea respirației neplăcute.

Antiinflamator puternic

În studiile pe animale, extractul de cuișoare adăugat la o dietă deja bogată în alimente anti-inflamatoare (precum ulei de ficat de cod) sporește beneficiile acesteia. Alte cercetări au arătat că eugenolul poate reduce simptomele inflamatorii cu 15%-30%. Cuișoarele conțin și alți compuși cu proprietăți anti-inflamatoare și antioxidante, în special flavonoide (camferol și ramnetin).

Uleiul esențial de cuișoare diluat se poate folosi și extern, contra infecțiilor (inclusiv cele ale urechii), rănilor ușoare, mușcăturilor de insecte, zgârieturilor, acneei sau migrenei.

Sursă: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=69

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

3 comentarii

  1. Pericol pentru hipertensivi

  2. eu pun la unele compoturi

  3. La friptura după ce pun vinul alb pun 1-2! Iese super friptura

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.