BUSUIOCUL combate stresul, oboseala, diabetul, infecțiile și cancerul (studii)
Tot mai multe studii științifice arată că busuiocul este o plantă cu proprietăți terapeutice diverse: reduce inflamațiile, stimulează imunitatea, reduce stresul și anxietatea, și ajută la reglarea glicemiei. Iată doar câteva motive pentru a include mai des această plantă aromată în dieta zilnică.
Busuiocul este bogat în vitaminele A, C și K, fier, magneziu, beta-caroten, calciu și potasiu. Cel mai important însă, din punct de vedere nutrițional, este conținutul bogat de antioxidanți, care protejează celulele împotriva daunelor. Este o plantă utilă pentru toți cei care suferă de stres, diabet, artrită sau boli de inimă.
♣ Stres, anxietate, oboseală
Stresul cronic și anxietatea pun în pericol imunitatea noastră și ne lipsesc de energie. Studiile recente au dovedit că busuiocul este foarte eficient în reducerea nivelurilor de stres și anxietate. Persoanele care au luat câte 1.200 mg de extract de busuioc pe zi au avut o reducere a simptomelor de stres și oboseală și a problemelor de memorie cu 39%.
♣ Artrită, inflamații
Uleiurile esențiale din busuioc acționează ca un agent anti-inflamator natural. Un studiu realizat în Malaezia a arătat că eugenolul – un ulei volatil regăsit de asemenea și în cuișoare, reduce umflăturile articulațiilor la animalele de laborator. Busuiocul conține de asemenea beta cariofilen, un alt compus anti-inflamator care reduce durerile.
♣ Diabet, pierderea în greutate
Cercetătorii de la Universitatea din Iowa susțin că busuiocul ajută la menținerea nivelurilor de glucoză din sânge la un nivel optim, și la pierderea în greutate, grație unui compus numit acid ursolic. Acidul ursolic împiedică depunerea grăsimilor la nivelul ficatului, crește țesutul muscular și susține arderea grăsimilor într-un ritm mult mai rapid. Acidul ursolic se mai găsește și în oregano, cimbru, prune și afine.
♣ Sistemul cardiovascular
Studiile au arătat că extractul din frunze de busuioc a ajuta la scăderea colesterolului excesiv, și a tensiunii arteriale – doi factori de risc pentru bolile cardiovasculare și atacul vascular cerebral. Conținutul mare de magneziu și beta-caroten din busuioc susține de asemenea sănătatea cardiovasculară, și ajută la reducerea inflamațiilor.
♣ Protejarea celulelor de cancer
Unul din cele mai importante beneficii ale busuiocului este protejarea ADN-ului celular, datorită antioxidanților conținuți. Expunerea la radiații deteriorează ADN-ul, fapt care favorizează producerea de radicali liberi. Aceștia pot cauza mutații genetice care contribuie la apariția cancerului.
♣ Infecții bacteriene
Multe studii sugerează că uleiurile esențiale regăsite în busuioc inhibă creșterea bacteriilor dăunătoare, datorită compușilor antimicrobieni pe care aceștia îi conțin: stafilococi, E. coli, Bacillus cereus și bacterii pulmonare.
Surse:
http://www.lef.org/magazine/2012/5/Superfoods-Basil/Page-01
http://www.medicalnewstoday.com/articles/266425.php
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20522017
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23921795
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15658892
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3185238
http://www.lef.org/Protocols/Emotional-Health/Stress-Management/Page-02