Hipotiroida – Simptome, Dietă şi Tratamente Naturiste

Spre deosebire de hipertiroidism, în cazul hipotiroidei vorbim despre o insuficienţă tiroidiană, marcată printr-o încetinire a funcţiilor vitale. Când apare la copii, hipotiroida poate da tulburări de creştere şi cretinisim. În acest caz, copilul nu va mai creşte în înălţime, ci va rămâne pitic. Mai mult, dentiţia va apărea mai greu, va vorbi şi va merge mult mai târziu decât în mod normal.

Hipotiroida – Simptome, Dietă şi Tratamente Naturiste

Hipotiroidismul se poate depista prin controlul temperaturii zilnice. De pildă, dacă o persoană are o temperatură corporală sub 36,5 grade Celsius timp de 3 zile consecutiv, diagnosticul este hipotiroidă. În caz de hipertiroidism, persoana investigată trebuie să aibă înregistreze valori mai mari de 37 de grade Celsius.

Cauzele apariţiei hipotiroidei

Hipotiroida poate fi declanşată de o carenţă în vitamine şi minerale. Lipsa de iod determină mărirea celulelor glandei şi apariţia bolii Basedow sau guşa. Medicii specialişti recomandă iod, zinc şi tiroxină pentru prevenirea sau tratarea guşei endemice. La hipotiroidă este necesară odiha.  Este de asemenea esenţial să se protejeze ficatul şi funcţia hepatică prin ceaiuri medicinale.

Simptomele hipotiroidiei

Hipotiroida este o boală care afectează toate procesele care au loc în organism: de la scăderea pulsului, până la constipaţie şi căderea părului. Adulţii experimentează tot felul de simptome neplăcute: somnolenţă ziua şi insomnie noaptea, temperatura şi tensiunea scăzută, piele aspră, umedă şi rece, sau faţa buhăită. În unele cazuri pot chiar să apară probleme de memorie şi scăderea atenţiei.

Îngrăşarea, deshidratarea pielii , infecţii, sensibilitatea la frig şi calculoza biliară sunt alte stări prin care trec bolnavii de hipotiroidă. Pe plan nervos, pot apărea stări depresive, dureri de cap, oboseală şi tulburări hormonale sau menstruale.

Preparate din iarba mare

Se poate prepara un decoct dintr-o linguriţă de iarba-mare sau laminaria la o cană de apă. Din acest lichid se beau 4 căni pe zi. Sau, se poate face un macerat din decoct de iarba mare: se foloseşte o parte de alge iarba-mare şi 10 părţi de apă. Se lasă la macerat timp de 4 ore.

Cataplasme cu argilă

Argila este un remediu miraculos pentru guşa tiroidiană. Se aplică argila direct pe piele, pe zona unde este guşa şi se ţine pe toată durata nopţii.

Sânziene şi coji de nucă

Un alt remediu descoperit de medicii naturişti este maceratul din 2-3 linguri de sânziene şi 2-3 linguri de coji verzi de nucă uscate şi măcinate. Din acest preparat se beau 3 căni, pe stomacul gol. Cura durează între 12 şi 24 de luni.

Dieta la hipotiroidă

Dieta persoanelor afectate de hipotiroidism trebuie să conţină mai mult Iod. Se vor evita ridichii negri şi muştarul, deoarece aceste alimente inhibă sinteza hormonilor tiroidieni. Se recomandă un regim lacto-vegetarian care să includă mai multe produse bogate în iod:

Peşte – homar, stridii, peşte de apă sărată, peşte oceanic, alge marine, scoici, sare de mare iodată
Legume şi fructe bogate în iod – usturoi, ceapă, creson, mocrovi, spanac, napi, praz, varză, roşii, struguri şi pere.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

1 comentariu

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.